Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

In Memoriam: Έττη Κοέν

Στις 07 Οκτωβρίου 2011 απεβίωσε στην Αθήνα η Κερκυραία Έττη (Εσθήρ) Κοέν, σε ηλικία 75 ετών.
Η Έττη, η μικρότερη κόρη του γνωστού εμπόρου Σέμου και της Μπίμπο (Βεατρίκης) Κοέν, αδελφή της Διαμαντίνας, της Ντόρας και του Ζίνου Κοέν, ανήκε στη γενιά εκείνη των Κερκυραίων - Εβραίων που έζησαν στην τρυφερή παιδική ηλικία τα πολύ δύσκολα χρόνια του Β' παγκοσμίου Πολέμου και που κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αγωνιστούν με αισιοδοξία και εργατικότητα για μια νέα δημιουργική ζωή.
Η οικογένεια της Έττης Κοέν στάθηκε τυχερή, αφού κατόρθωσε να διαφύγει εγκαίρως στην ύπαιθρο του νησιού και να φιλοξενηθεί - κρυφά βέβαια - από την  οικογένεια Κυριάκη στο χωριό Βαλανειό, φυσικά με τον διαρκή κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους όσοι εμπλέκονταν σ' αυτή την υπόθεση.
Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην πόλη μας, απ' όπου έφυγε στην ηλικία των 20 ετών για την Αθήνα, όπου παντρεύτηκε τον Ιατρό Μωυσή Έργας - που δυστυχώς τον έχασε νωρίς - και απέκτησε δύο κόρες, την Αλεγρίτα και τη Βεατρίκη.
Τα τελευταία 23 χρόνια ζούσε στην Βούλα Αττικής, με τον αγαπημένο της σύζυγο Ηλία Χατζόπουλο.
Η Έττη Κοέν προσδιορίστηκε βαθύτατα από την αστική ζωή της αγαπημένης της Παλιάς Κέρκυρας, γεγονός που επηρέασε όλη την υπόλοιπη ζωή της, με αποτέλεσμα να μεταδώσει αυτή την αγάπη για τον τόπο μας στις κόρες και τα εγγόνια της. Όσοι την γνώρισαν, θα διατηρήσουν για πάντα ζωηρά στη μνήμη τους το δυναμισμό της, την ευγένειά της , την καλοσύνη της και την διάθεσή της για διαρκή προσφορά  στους αγαπημένους της  αλλά και σε όποιους την συναναστρέφονταν.
Η αγγελική ψυχή της και η έντονη  καθαρή ματιά της θα μας συντροφεύουν πάντα.
Οι αγαπημένοι της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: