Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Αρχίζει να τρέχει το ΕΣΠΑ


Θετικά νέα στο μέτωπο των επενδύσεων και της υλοποίησης έργων έρχονται και από το... μέτωπο του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, στις 18 Ιουλίου, αρχίζουν να αποδίδουν "καρπούς".
Ετσι, τα πρώτα θετικά σημεία είναι:
 Οι "νεκρές" εντάξεις μειώθηκαν κατά 32% (3,75 δισ. ευρώ σήμερα από 5,5 δισ. ευρώ τον Μάιο), γεγονός που οδήγησε σε εντάξεις, συμβάσεις και πληρωμές που πλέον όμως αφορούν σε νέα έργα.
 Οι εντάξεις σε πραγματικά έργα αυξήθηκαν από το α' τρίμηνο κατά 8% (περίπου 1,3 δισ. ευρώ).
 Οι συμβάσεις αυξήθηκαν κατά 5%, δηλαδή 770 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα για τα οποία υπογράφηκαν οι συμβάσεις και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν.
 Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3%. Ετσι ανήλθε στο 22,15% από 19,2%.
 Επιπλέον, επιτεύχθηκε ο εξαμηνιαίος στόχος υποβολής πέντε αιτήσεων για μεγάλα έργα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτές είχαν κατατεθεί από τις 21 Μαρτίου του 2011. Ταυτόχρονα έχει ξεπεραστεί, αφού από την 1η Απριλίου έχουν υποβληθεί έξι μεγάλα έργα. Η προβλεπόμενη πρόοδος υποβολών διασφαλίζει την επίτευξη και του ετήσιου στόχου.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Στις 5 Αυγούστου ολοκληρώθηκε και η "χαρτογράφηση" του στελεχικού δυναμικού όλων των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και έτσι η ειδική γραμματεία ΕΣΠΑ θα προχωρήσει, με βάση τα στοιχεία αυτά, σε πρόταση αναδιάρθρωσης των Ειδικών Υπηρεσιών και των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: