Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Καταγγέλλει Σπύρου ο Μπεριάτος για υπόγειες συμφωνίες

Καταγγελτική ανακοίνωση για την κατεύθυνση των ψήφων στις διημερεσίες του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που είχαν ως αποτέλεσμα την εξαίρεση του εκπροσώπου του συνδυασμού του από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, εξέδωσε ο επικεφαλής του Ιόνιου Αρχιπέλαγος Ηλίας Μπεριάτος.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:
“Ο αποκλεισμός του Ιονίου Αρχιπελάγους από την Οικονομική Επιτροπή δείχνει έλλειψη σεβασμού στη θέληση του 49.5% του επτανησιακού λαού, στους δημοκρατικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης και στον πολιτικό πολιτισμό και την δεοντολογία που πρέπει να διέπει όλους τους αιρετούς στο ξεκίνημα ενός νέου θεσμού. Και κατά συνέπεια συνιστά ένα πολιτικό ατόπημα.
Επίσης δείχνει ότι συνεχίζονται μετεκλογικά οι πολιτικές συναλλαγές και διαπλοκές εις βάρος της αρχής της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.
Το Ιόνιο Αρχιπέλαγος πρώτο έδειξε το δρόμο του σεβασμού στο νέο θεσμό, έδωσε καθαρό και απτό δείγμα συναίνεσης και συνεργασίας και ανέμενε να πράξουν και οι άλλοι το ίδιο. Το Ιόνιο Αρχιπέλαγος σέβεται απολύτως το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στο Π.Σ. αλλά έχει  δικαίωμα και  καθήκον  να το σχολιάσει πολιτικά.
Εκφράζουμε τη λύπη μας που η παράταξη της συμπολίτευσης αγνόησε την εντολή του 49.5% του επτανησιακού λαού”.

ΚΑΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Στο ίδιο πνεύμα καταγγελτική ανακοίνωσή εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ η οποία σημειώνει:
“Παρακολουθήσαμε την Κυριακή το πρώτο επεισόδιο εξόφλησης προεκλογικών γραμματίων μεταξύ της συμπολίτευσης του κ. Σπύρου και της παράταξης του κ. Καλούδη.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Ιόνιων Νησιών συνιστούν αναμφισβήτητα δημοκρατική εκτροπή και προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών.
Με μια προφανή συνεννόηση, η πλειοψηφία του κ. Σπύρου έδωσε στον 3ο συνδυασμό 2 θέσεις στα όργανα του Περιφερειακού συμβουλίου (1 θέση στο προεδρείο και 1 θέση στην οικονομική επιτροπή) και 1 θέση στο "Ιόνιο Αρχιπέλαγος", στην αξιωματική δηλαδή αντιπολίτευση του 49,5% αποκλείοντας τη συμμετοχή της στην Οικονομική επιτροπή.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα την μεθόδευση αυτή η οποία βέβαια αποκαλύπτει με τον πιο καθαρό τρόπο την υπόγεια συνεργασία που υπήρξε στην 2η Κυριακή των εκλογών με την στήριξη της παράταξης "Επτανησιακή Αναγέννηση" του κ. Καλούδη προς τον συνδυασμό Σπύρου που οδήγησε στην νίκη του δεύτερου σε μια Περιφέρεια κατεξοχήν προοδευτική.
Για πολλούς γνωρίζοντες η μεθόδευση αυτή ήταν αναμενόμενη.  Και ενδεχομένως δεν θα είναι η μόνη.
Η ανάπτυξη και η εδραίωση της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών απαιτεί την συστράτευση και δημιουργική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν όραμα, στρατηγική, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.
Λαϊκισμοί, στρατηγικές που εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες, εμπάθειες και υπόγειες διαδρομές δεν έχουν θέση σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Το ΠΑΣΟΚ, η δύναμη που στήριξε το "Ιόνιο Αρχιπέλαγος", θα παρακολουθεί και θα καταγγέλλει στον Κερκυραϊκό και στον Επτανησιακό λαό φαινόμενα και μεθοδεύσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας και της προοπτικής της. Δεν θα επιτρέψουμε οι ανίερες συμμαχίες και οι μικροπολιτικές στρατηγικές να υποθηκεύσουν το μέλλον και την πρόοδο του τόπου μας. Γιατί αυτό κάνει η ανίερη συμμαχία Σπύρου - Καλούδη”.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΟΥΔΗ ΣΕ ΜΠΕΡΙΑΤΟ
Σκληρή απάντηση στις καταγγελίες Μπεριάτου έδωσε ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γ. Καλούδης απαντώντας εν μέσως και δηκτικά και στην Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Καλούδης σημειώνει:
“Δεν θα άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με τις υπαρξιακές αναζητήσεις του κ. Μπεριάτου σχετικά με την αποτυχία της παράταξής του "Ιόνιο Αρχιπέλαγος" δύο μήνες μετά τις πρόσφατες εκλογές και με αφορμή τούτη τη φορά τις αρχαιρεσίες στο περιφερειακό συμβούλιο.
Αρχικά το βράδυ των εκλογών ανέλαβε "ως επικεφαλής του συνδυασμού Ιόνιο Αρχιπέλαγος στο ακέραιο την ευθύνη για το αρνητικό για μας αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου". Μετά από….. 1 ½ μήνα ανακάλυψε πως του φταίει … "το διασπαστικό ψηφοδέλτιο"!, ενώ γνώριζε ότι ως μνημονιακό το ψηφοδέλτιο του είχε λίγες πιθανότητες εκλογής.
Και τώρα διαβλέπει πως…. "συνεχίζονται μετεκλογικά οι πολιτικές συναλλαγές και διαπλοκές εις βάρος της αρχής της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης". Επειδή "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί", θα θυμίσουμε στον κ. Μπεριάτο:
1. Ακόμη βοά η Κέρκυρα και όλα τα Επτάνησα για το ποιες πολιτικές συναλλαγές και διαπλοκές έφεραν το "Ιόνιο Αρχιπέλαγος" στον δεύτερο γύρο.
2. Οι πάντες γνωρίζουν τα ανήθικα πολιτικά τεχνάσματα που χρησιμοποιηθήκαν για να χτυπηθεί η "Επτανησιακή Αναγέννηση" και προσωπικά ο Γιώργος Καλούδης (εκβιαστικά διλήμματα μέσω διακαναλικής συνέντευξης Πρωθυπουργού, μη ανακοίνωση της διαγραφής του Γ. Καλούδη προεκλογικά, κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο περί μη νόμιμης συμμετοχής του Καλούδη στις εκλογές κ.λ.π.).                                                                                              
Επί πλέον αντί ο κ. Μπεριάτος να ανακαλύπτει με περισσή πολιτική αμετροέπεια "πως συνιστά πολιτικό ατόπημα" η αποτυχία εκλογής μέλους της παράταξής του στην οικονομική επιτροπή, καλό θα είναι να του υπενθυμίσουμε:
1. Ο επικεφαλής της "Αναπτυξιακής Αναγέννησης" Γιώργος Καλούδης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου έκανε πρώτος την πρόταση για εκπροσώπηση του προεδρείου σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα.  "Αντιπρόεδρος από το "Ιόνιο Αρχιπέλαγος" και Γραμματέας από την "Επτανησιακή Αναγέννηση". Και επίσης αντιπροσώπευση των έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις τρεις επιτροπές του περιφερειακού συμβουλίου (μία η οικονομική και δύο αυτές που θα δημιουργηθούν".                                                                                 Την πρόταση της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης δέχτηκαν όλες οι παρατάξεις,  εκτός μιας που απείχε με πολικά επιχειρήματα και ΕΚΤΟΣ της παράταξης του κ. Μπεριάτου!                                  
2. Η αντιπροσώπευση των υπολοίπων 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις δύο επιτροπές που θα συσταθούν αποτέλεσε δέσμευση όλων των  παρατάξεων που συμμετείχαν στην διαδικασία, εκτός του κ. Μπεριάτου.                                                                                     Προς τι λοιπόν η διαστρέβλωση της αλήθειας από τον κ. Μπεριάτο, αν όχι για την δημιουργία ψευδών εντυπώσεων;                            
3. Άνευ σχολιασμού θα υπενθυμίσουμε το αποτέλεσμα του Προεδρείου. Ο κ. Γιαννάτος (της παράταξης του κ. Μπεριάτου η οποία συμβαίνει να έχει 6 μέλη στο συμβούλιο) για τη θέση του Αντιπροέδρου βγήκε με 32 ψήφους, ενώ ο κ. Αγαλιανός (από την "Επτανησιακή Αναγέννηση") βγήκε με ….6 ψήφους λιγότερους!
Τέλος, αντί ο κ. Καθηγητής να δίνει μαθήματα για "έλλειψη σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης, στον πολιτικό πολιτισμό και την δεοντολογία που πρέπει να διέπει όλους τους αιρετούς στο ξεκίνημα ενός νέου θεσμού" θα πρέπει να θυμηθεί πως:
1. Ο Γιώργος Καλούδης ήταν που πρότεινε για τη θέση του Αντιπροέδρου το σύμβουλο του κ. Μπεριάτου κ. Γεωργάτο αφενός λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας του  και αφετέρου επειδή το έτερο μέλος της παράταξής του, ο κ. Γιαννάτος, είχε προκαταλάβει (!) με απαράδεχτες δηλώσεις τις αρχαιρεσίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Ο ίδιος (ο κ. Μπεριάτος) απέφυγε να απαντήσει για την κραυγαλέα "έλλειψη σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης" του συμβούλου της παράταξής του και εξουσιοδότησε τον μεν κ. Γεωργάτο να αρνηθεί την πρόταση, τον δε κ. Γιαννάτο να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις .                                                                                  Και όμως :                                                                                                                             Ο κ. Γιαννάτος στις 16 Δεκεμβρίου δήλωσε στην "Ημέρα τση Ζάκυθος":                                                                                         "Τονίζω πως ο συνδυασμός μας θα διεκδικήσει τη θέση του αντιπροέδρου και του γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και τις δύο από τις επτά θέσεις της Οικονομικής Επιτροπής"!!!
Στις 4 Ιανουαρίου ξανά στην "Ημέρα τση Ζάκυθος" ο κ. Γιαννάτος δηλώνει:                                                                                                                                  "Γνωστοποιώ ότι θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του Αντιπροέδρου, αφού ως γνωστόν αυτό το αξίωμα δίνεται, βάση της Νομοθεσίας, στους συνδυασμούς της μειοψηφίας. Προ ημερών, είχε γίνει συνάντηση του συνδυασμού μας στην Κέρκυρα και εκεί αποφασίστηκε, ομοφώνως, να είμαι υποψήφιος. Τονίζω πως απαίτησα αυτή την εξέλιξη"!!!
Τα μέλη της "Επτανησιακής Αναγέννησης" παρόλα αυτά και σεβόμενοι την αρχική τοποθέτηση για αντιπροσωπευτικότητα ψήφισαν ανοιχτά τον κ. Γιαννάτο, θεωρώντας πως η ευθύνη των λόγων και των πράξεων του βαραίνουν πλέον ΚΑΙ τον επικεφαλής της παράταξης.
Άρα και το μάθημα του κ. Καθηγητή περί "έλλειψης σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης" είναι καθ'ολοκληρία υποκριτικό.
Κύριε Μπεριάτε, δεν είναι δυνατόν δύο μήνες από τις εκλογές να ψάχνετε ακόμη (συν)ένοχους για την ήττα σας.
Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα εκτός από τις υπαρξιακές - πολιτικές σας ανησυχίες -  όπως η τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, η νέα γενιά από το μνημόνιο αλλά και η προκλητικά άνιση μεταχείριση της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου  απέναντι στα Ιόνια Νησιά - όπως η ισοπεδωτική αντιμετώπιση των νησιών μας από τον "Καλλικράτη" - όπως η απαράδεχτη και προσβλητική για την Επτανησιακή ιστορία διοικητική και πολιτική "ενσωμάτωσή μας με την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα - όπως η δηλωμένη αντίθεση στελεχών της παράταξής σας στην Περιφέρεια μας, των Ιονίων Νήσων.
Για αυτά τα θέματα σας έχουμε καλέσει να πάερετε καθαρή θέση και σιωπάτε.
Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείτε να το κάνετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Είστε με τη Πελοπόννησο και την Αθήνα;
Ή με τα Επτάνησα και του Επτανήσιους;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: