Την ανάγκη δημιουργίας ισχυρής συμμαχίας της ελληνικής κοινωνίας για τον τουρισμό, τον κλάδο που μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας , εξέφρασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΞΕΕ που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Όπως επισήμανε χρειάζεται άμεσα μια μεγάλη συμμαχία του πολιτικού προσωπικού, της δημόσιας διοίκησης, των επαγγελματιών του χώρου αλλά και όσων επηρεάζουν τον κλάδο, ούτως ώστε να αντιστραφεί η αρνητική πορεία των τουριστικών εσόδων της χώρας τα οποία και συντηρούν το 20% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδος.
Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι μολονότι τo 2010 ήταν μια χρονιά ανάκαμψης για τον παγκόσμιο τουρισμό για την χώρα μας, η ελληνική οικονομία απώλεσε άνω του 9% των τουριστικών εσόδων της, με το αντίστοιχο νούμερο για τα ελληνικά ξενοδοχεία να φθάνει τελικώς στο -11% συγκριτικά με το επίσης αρνητικό 2009.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: "Χρειάζεται να ενστερνισθούμε όλοι ότι ο τουρισμός συμβάλει εδώ και δεκαετίες ώστε αυτή η χώρα να υπάρχει και να λειτουργεί. Παρόλα αυτά η θεσμική εκπροσώπηση, η διεισδυτικότητα και η συμμετοχή του τουρισμού στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν, έχει διαχρονικά υπάρξει δυσανάλογα αναντίστοιχη αυτών των επιδόσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε ερήμην του κλάδου και ερήμην της τουριστικής πραγματικότητας. Και δεν αναφέρομαι στις χαμηλές οικονομικές παροχές του, γεγονός κατανοητό στην σημερινή οικονομική συγκυρία, αλλά στο αντιαναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο που εισάγει".
Ο κ. Τσακίρης ευχαρίστησε τον υπουργό Πολιτισμού Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο που ήταν αρωγός στην προσπάθεια του ΞΕΕ για την μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική υπέρβαση για να αξιοποιηθούν οι τουριστικές δυνατότητες της χώρας πρέπει να υπάρξει:
Aσκηση συνολικής κλαδικής πολιτικής, με μέτρα δημοσιονομικού και μη χαρακτήρα
Διαμόρφωση εθνικών υποδομών
Διαφοροποίηση και κατάλληλη προβολή του τουριστικού προϊόντος
Τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη του φυσικού κάλλους της χώρας μας σεβόμενοι το περιβάλλον
Έμφαση και ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς
Υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για σημαντικά θέματα, όπως οι αερομεταφορές, ο συνεδριακός τουρισμός, η ακτοπλοΐα κ.ά.
Μελέτη επιπτώσεων στην τουριστική λειτουργία και στα τουριστικά μεγέθη για κάθε μέτρο που θα αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο και θα ακουμπά σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τον τουρισμό.
Ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι το 2011 το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος θα προχωρήσει στην ίδρυση υποκαταστημάτων του, στις βασικές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να στηριχθούν τουριστικά οι νέες αυτοδιοικητικές δομές που δημιουργήθηκαν από την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ρόλος του ΙΤΕΠ θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται ώστε να τεκμηριώνονται απόλυτα οι θέσεις και προτάσεις του Επιμελητηρίου. Καταλήγοντας ανέφερε ότι η νέα διοίκηση του ΞΕΕ κατάφερε την μείωση του κόστους λειτουργίας του Επιμελητηρίου κατά 20% το 2010 σε σχέση με το 2009, μέσω του εξορθολογισμού των εξόδων, την μείωση των λειτουργικών εξόδων και των δαπανών δημοσίων σχέσεων και επιχορηγήσεων.
Στην εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, στην οποία συμμετείχε πλήθος της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, ο κ. Γερουλάνος πραγματοποίησε σύντομο απολογισμό του έργου του υπουργείου το 2010, καταγράφοντας παράλληλα και τους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα του τουρισμού για το 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου