Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ο “Κερκυραίος Σολωμός” στην “πρώτη σελίδα”

Εναν χρόνο μετά την κυκλοφορία της, η μνημειακή, δίτομη έκδοση Διονυσίου Σολωμού Τα Κερκυραϊκά, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, συνεχίζει να προβάλλεται με εντυπωσιακά σχόλια από τον αθηναϊκό Τύπο.
Μπορεί ορισμένοι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να έχουν παραλείψει ακόμη την τοποθέτησή της στις σχολικές βιβλιοθήκες του νησιού, ωστόσο το πανελλήνιο ενδιαφέρον και οι εγκωμιαστικές αναφορές του Τύπου για όσους συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης, δεν έχουν κοπάσει.
Με την υπογραφή του διακεκριμένου ποιητή και εκδότη Γιώργου Χρονά, διευθυντή της εβδομαδιαίας έκδοσής της, η "Βιβλιοθήκη" της σαββατιάτικης "Ελευθεροτυπίας" στις 4 Δεκεμβρίου φιλοξένησε σε περίοπτη θέση σχετικό δημοσίευμα, κάνοντας ονομαστική αναφορά στην πληθώρα των Κερκυραίων που συνέβαλαν στην έκδοση.  
Το σχετικό δημοσίευμα τιτλοφορείται "Ο Διονύσιος Σολωμός στην πρώτη σελίδα" και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η η δίτομη έκδοση "είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών Κερκυραίων" και έχει "ιδιαίτερη σημασία για την Κέρκυρα".
Οπως σημειώνεται, η έκδοση "συγκεντρώνει το έργο του Διονύσιου Σολωμού που ο Ιάκωβος Πολυλάς και οι συνεργάτες του διέσωσαν, αναστήλωσαν και παρέδωσαν" και "είναι η μόνη στην αγορά που περιλαμβάνει τα ελληνόγλωσσα Ευρισκόμενα και μεταφρασμένα (από Κερκυραίους) όλα τα ιταλικά".
Ειδικότερα για τον δεύτερο τόμο, που υπογράφεται από τον Χρ. Κορφιάτη των Εκδόσεων Αλκίνοος, επισημαίνεται ότι "τα Κερκυραϊκά Σολωμικά Σύμμεικτα περιγράφουν τη συγκλονιστική ζωή του ποιητή στην Κέρκυρα, όπου έζησε 28 χρόνια και έκλεισε τα μάτια του, καθώς και όσα ακολούθησαν από Κερκυραίους για την ανάδειξη και την καταξίωση του σολωμικού θησαυρού".
Ονομαστική αναφορά γίνεται στους Κερκυραίους και λοιπούς καλλιτέχνες, 75 έργα των οποίων κοσμούν τους δύο τόμους. Πρόκειται για τους ζωγράφους και χαράκτες Σπύρο Αλαμάνο, Δημήτρη Άνθη, Γιώργο Βαρλάμο, Σπύρο Βασιλείου, Άγγελο Γερακάρη, Γιάννη Δημητράτο, Νίκο Ζερβό, Πέτρο Ζουμπουλάκη, Γιώργο Κεφαληνό, Νίκο Κόκκαλη, Άρια Κομιανού, Σπύρο Κουρσάρη, Ρένα Κρουαζιέ, Γιάννη Κυριακίδη, Γιάννη Μιχαήλ, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Δημήτρη Μπισκίνη, Αγλαϊα Παπά, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο, Μάριο Πιέρη, Ερνέστο Πολυλά, Σπύρο Προσαλέντη, Πέτρο Στραβοράβδη και Αλέκο Φασιανό.
Σημειώνεται, επίσης, ότι την έκδοση προλογίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης και ότι έχουν προσφέρει υλικά η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Κέρκυρας, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, οι Εκδόσεις Ικαρος, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, ιδιώτες συλλέκτες και τα Μουσεία Σολωμού Ζακύνθου και Κέρκυρας.
Να προσθέσουμε ότι η εξαιρετική και για δώρο, συλλεκτική ουσιαστικά και πολύ υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών δίτομη έκδοση κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας και της Αθήνας (ιστορικό "Βιβλιοπωλείον της Εστίας") όχι μόνο με κασετίνα στην τιμή των 62 ευρώ, αλλά και χωρίς κασετίνα στην τιμή των 45 ευρώ.
"Ολοι οι συντελεστές αυτής της έκδοσης έχουμε παραιτηθεί οποιουδήποτε κέρδους", ανέφεραν σχετικά οι Εκδόσεις Αλκίνοος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: