Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣΜνήμη Νίκου Περδικάρη

Έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της Αριστεράς, Νίκος Περδικάρης, σ ηλικία 94 χρονών, από το χωριό Επίσκεψη.
Ο Σύνδεσμος, με το παρόν σημείωμα, επιθυμεί να εκφράσει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια, δράττοντας παράλληλα την ευκαιρία να αναφερθεί στην 70ετή ιστορική διαδρομή του.
Ο Νίκος Περδικάρης συμμετείχε ως εθελοντής στο λόχο Λαντζίδη, ο οποίος μετά από διαταγή του ελληνικού στρατηγείου, την 25η Νοεμβρίου 1940, αποβιβάστηκε (220 ιερολοχίτες) στον Κάτω Αετό (σύνορα Αλβανίας - Θεσπρωτίας), μ σκοπό να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό στα μετόπισθεν των Ιταλών.  Στη άνιση μάχη, που δόθηκε εναντίον ολόκληρης ιταλικής μεραρχίας, χάθηκαν 80 Κερκυραίοι αγωνιστές, ο σκοπός, όμως επετεύχθη και  οι Ιταλοί εκδιώχθηκαν από το ελληνικό έδαφος.
Ο Νίκος Περδικάρης πολέμησε όχι μόνο σαν ήρωας, αλλά σαν τιτάνας, όπως αναφέρει στο βιβλίο υπό τον τίτλο "Ιερολοχίτες ζωήν αποθέσατε" ο κοινωνιολόγος Ν. Φακιολάς. Καθ' όλη τη διάρκεια της μάχης πολέμησε δίπλα - δίπλα με τον Κρητικό έφεδρο ανθυπολοχαγό Α. Πατσάκη, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν συλληφθεί.
Ο αείμνηστος Νίκος Περικάρης αιχμαλωτίστηκε και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία στάλθηκε στα ορυχεία της Σαρδηνίας, όπου μαζί με άλλους αιχμαλώτους αρνήθηκαν την εργασία και κήρυξαν την πρώτη απεργία πείνας. Τον Αύγουστο του 1943, μετά την ανακωχή στο Μπαντόλιο, συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα των Ιταλών πατριωτών κατά της Γερμανίας και ήλθε στην Κέρκυρα στο τέλος του 1943, εντασσόμενος από το 1951 στην ΕΔΑ.
Πάγιο αίτημα των επιζώντων και των συγγενών των νεκρών είναι η ανέγερση στήλης πεσόντων στο σημείο, που έγινε η ιστορική μάχη, ενώ το ίδιο χρέος έχει και η Κέρκυρα, με την ανέγερση μνημείου στο Παλιό Λιμάνι, απ' όπου ξεκίνησαν οι ΙΡΟΛΟΧΙΤΕΣ τα μεσάνυχτα της 24ης Νοεμβρίου 1940 την ηρωική τους δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: