Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Σύντομα η απόφαση για τις οφειλές του Τόλη

Τον άμεσο κίνδυνο να υποχρεωθεί να καταβάλει πολύ σύντομα (όταν εκδοθεί σε 2-3 μήνες η αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) το υπέρογκο ποσό των περίπου 5,5 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζει ο δημοφιλής τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, καθώς στη δίκη που έγινε στο Β' τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου προτάθηκε από έδρας η απόρριψη των επτά προσφυγών του κατά προστίμων που του επέβαλε η Εφορία για εκτεταμένη φοροδιαφυγή το διάστημα 1991-97.
Ωστόσο, πιθανότητες μερικής ανατροπής των προστίμων και συνεπώς μείωσης των οφειλόμενων ποσών αφήνουν επιφυλάξεις που διατύπωσε ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ιω. Γράβαρης.
Αν ανατραπεί -λόγω των επιφυλάξεων- κάποιο σκέλος των προστίμων ή του τεκμαρτού εισοδήματος, οι σχετικές δικογραφίες θα πρέπει να επιστρέψουν στο Διοικητικό Εφετείο για μείωση των οφειλόμενων ποσών και προστίμων, που έχουν διογκωθεί με τις γνωστές φορολογικές προσαυξήσεις, αφού οι υποθέσεις εκκρεμούν πάνω από 13 χρόνια.
Στην περίπτωση αυτή ο τραγουδιστής θα υποχρεωθεί να καταβάλει άμεσα τα υπόλοιπα ποσά, για τα οποία το ΣτΕ θα απορρίψει τις προσφυγές, αφού από κύκλους του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να προσφύγει στο μέτρο της περαίωσης και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφού έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Δ. Εφετείου.
Ο Ιω. Γράβαρης υποστήριξε ότι νόμιμα έκανε η Εφορία τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς και ορθά δέχθηκε το Εφετείο ως τεκμαρτό εισόδημα τα μεγάλα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Τζ. Παπαδημητρίου (που με πληρεξούσιο είχε αναλάβει την είσπραξη και τη διαχείριση των αμοιβών του τέως συζύγου της, του οποίου οι λογαριασμοί περιείχαν μικροποσά).

Επιχειρήματα
Ο συνήγορος του τραγουδιστή, Γρ. Μέντης, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακυρότητες του φορολογικού ελέγχου, παραβίαση της συνταγματικής αρχής της προηγούμενης ακρόασης του φορολογουμένου και παρανομίες στον εξωλογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος, αφού δεν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια ανάλυσης των φορολογικών στοιχείων και βιβλίων του.
Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, Αθ. Τσοκάνης, υπεραμύνθηκε των φορολογικών διαπιστώσεων επισημαίνοντας ότι αφού η τέως σύζυγος δεν αποδεικνύει την προέλευση των μεγάλων καταθέσεων, τεκμαίρεται ότι είναι από την είσπραξη των αμοιβών του, ενώ προσέθεσε ότι γενικά στους απασχολούμενους "στη νύχτα" δεν υπάρχει έντονη φορολογική συνείδηση για να δηλώνονται όλα...

Το πρόβλημα υγείας του τραγουδιστή
Σοβαρό πρόβλημα υγείας του Τ. Βοσκόπουλου που τον εμποδίζει να επιμεληθεί εδώ και μήνες των προσωπικών του υποθέσεων επικαλέστηκε στο ΣτΕ ο δικηγόρος του, ζητώντας να αναβληθεί η υπόθεση σε σύντομη δικάσιμο, γιατί του ανατέθηκε μόλις προ διημέρου και δεν πρόλαβε να εξετάσει πλήρως την ογκώδη δικογραφία.
Ωστόσο, το δικαστήριο ζήτησε αναλυτικές εξηγήσεις και στην απάντηση ότι υποβλήθηκε τον Μάιο σε εγχείρηση, τοποθετήθηκε βηματοδότης, πάσχει από κολπική μαρμαρυγή και νοσηλεύεται κατ' οίκον, αμφισβήτησε ότι βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης των υποθέσεών του και απέρριψε το αίτημα αναβολής. Στην επιμονή του συνηγόρου ότι "υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας" ο προεδρεύων Δ. Κωστόπουλος απάντησε: "Ε, όχι και τόσο σοβαρό, τα έχουν περάσει πολλοί αυτά"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: