Follow by Email

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Αρχίζει νέους ελέγχους η Εφορία

Eρχεται επέλαση της Εφορίας σε τέσσερα μέτωπα μέσα στο τελευταίο δίμηνο του έτους για την είσπραξη τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου το οικονομικό επιτελείο παίζει το τελευταίο του χαρτί, προκειμένου να περιορίσει κατά το δυνατόν τη "μαύρη τρύπα" στα έσοδα και να ελαχιστοποιήσει τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αναζητεί σανίδα σωτηρίας στα έσοδα από την περαίωση, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2008 και το 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και τα τέλη κυκλοφορίας.
Και αν από τα τέλη κυκλοφορίας τα έσοδα του 1 δισ. ευρώ θεωρούνται... εξασφαλισμένα, σε μεγάλο βαθμό, το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για να βεβαιώσει 200 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ, άλλα 200 από τον ΦΑΠ, άσχετα με τον τελικό χρόνο είσπραξής τους.
Δίνεται έτσι προτεραιότητα στα χρεωστικά σημειώματα και στη βεβαίωση του φόρου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τα έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο στο πρώτο δίμηνο του 2011 από το ΕΤΑΚ ή τον ΦΑΠ θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2010, εφόσον ο φόρος έχει βεβαιωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Από την περαίωση το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην είσπραξη 700 εκατ. ευρώ, παρότι πρόκειται για έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο εν μέσω βαθιάς κρίσης στην αγορά.
Θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι με δεδομένη την αρνητική επίδραση στο έλλειμμα του τρέχοντος έτους από την αναθεώρηση που θα κάνει η Γιούροστατ σε αυτό του 2009 ελλοχεύει ο κίνδυνος φέτος να ανέβει ακόμη και στο 9% του ΑΕΠ, αν δεν επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 52 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων.
Γι' αυτό και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για ένα... κατοστάρι 60 ημερών.
Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην περαίωση λόγω και των υψηλών εσόδων που έχουν προϋπολογιστεί. Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου οι τράπεζες θα μπορούν να δέχονται επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Τη Δευτέρα ταχυδρομήθηκαν 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα και προχθές έφυγαν άλλα 220.000.
Υπολογίζεται ότι συνολικά 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες (φυσικά πρόσωπα) θα λάβουν σημείωμα για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της 10ετίας 2000-2009. Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων για τα φυσικά πρόσωπα, η ΓΓΠΣ θα αρχίσει να "τρέχει" την περαίωση για τα νομικά πρόσωπα.

ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ
Για 1,2 εκατ. υποθέσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον υπολογισμό του φόρου της περαίωσης. Ομως, για 160.000 απαιτείται περαιτέρω έλεγχος πριν από την έκδοση και αποστολή των σημειωμάτων, ενώ περίπου 50.000 υποθέσεις κυρίως με παραβάσεις θα σταλούν για έλεγχο και επεξεργασία στις αρμόδιες ΔΟΥ από τις οποίες θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα σταλούν στους φορολογουμένους.

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου
Τα νέα τέλη ΙΧ φέρνουν έσοδα 1 δισ. ευρώ
Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου θα ταχυδρομηθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2011 με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα τέλη κυμαίνονται από 20 έως και 1.200 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό.
Με το νέο σύστημα που ισχύει από φέτος καταργήθηκε το κριτήριο της παλαιότητας, υιοθετήθηκε κριτήριο κυβισμού αλλά με πιο αναλογικό τρόπο και ενσωματώθηκε στα τέλη ο ειδικός φόρος μεγάλου κυβισμού. Εξάλλου, τα τέλη κυκλοφορίας όλων των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου και μετά, συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο). Η σύνδεση αυτή ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα ασχέτως τεχνολογίας (βενζινοκίνητα, υβριδικά, πετρελαιοκίνητα κ.λπ.).

Το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου
Ταχυδρομούνται 1 εκατ. σημειώματα για ΕΤΑΚ και ΦΑΠ
Μεγάλες καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί στην είσπραξη του ΕΤΑΚ και του ΦΑΠ και πλέον στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις ΔΟΥ έχουν βάλει τις μηχανές στο φουλ.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι θα προλάβουν στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου να ταχυδρομήσουν περίπου 1.000.000 σημειώματα που αφορούν τροποποιητικές δηλώσεις του 2008 και αρχικές δηλώσεις του 2009, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.
Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει 2.064.213 εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ του 2009, εκ των οποίων τα 781.368 είναι χρεωστικά (τα υπόλοιπα μηδενικά), με τα βεβαιωμένα ποσά να φτάνουν τα 124,278 εκατ. ευρώ.

Εκτακτη εισφορά
Παράλληλα με το ΕΤΑΚ 2009 έχει βεβαιωθεί και έκτακτη εισφορά 61,3 εκατ. ευρώ για 75.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να έρχονται και τα πρώτα ειδοποιητήρια για τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο η εκκαθάριση του ΦΑΠ 2010 για τα νομικά πρόσωπα (40.000 δηλώσεις) με βεβαιωμένους φόρους 275 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: