Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Μικρές ανάσες στην αγορά

Σινιάλα... βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στέλνουν οι επιχειρηματίες των κλάδων των κατασκευών, της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, αν και οι καταναλωτές συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξοι.
Αυτό προκύπτει από την οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ για τον μήνα Οκτώβριο και σύμφωνα με αυτή η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο χαμηλό ρεκόρ.
Οι καταναλωτές είναι απογοητευμένοι από τις οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια τόσο για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, όσο και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, με αποτέλεσμα την ακόμα πιο συγκρατημένη συμπεριφορά ως προς τις δαπάνες τους. Αναλυτικότερα:
 Στη βιομηχανία οι προβλέψεις της παραγωγής αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ελαφρώς.
 Στις υπηρεσίες, η ήπια βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και η μεγαλύτερη άνοδος των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, αντισταθμίζονται από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.
 Στο λιανικό εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και της ηπιότερης βελτίωσης στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, αφού οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων περιορίζονται.
 Στις κατασκευές, η κατακόρυφη άνοδος του σχετικού δείκτη εκπορεύεται τόσο από την άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, όσο και από την έντονη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: