Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Πως ψηφίζουμε την Κυριακή - Οδηγίες προς εκλογείς

Η ώρα της κάλπης πλησιάζει και από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή των εκλογών.
Φέτος ωστόσο πολλοί χαρακτήρισαν αυτές τις εκλογές δύσκολες καθώς εφαρμόστηκαν με τον νέο νόμο Καλλικράτη. Η σύγχυση δημιουργήθηκε αρχικά ως προς τον τρόπο ψηφοφορίας λόγω και του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων.

Η διαδικασία
Στις 7 το βράδυ που θα κλείσουν οι κάλπες θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων από την εφορευτική επιτροπή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα στέλνει δια μέσου του υπαλλήλου που έχει οριστεί από τους Δήμους, τηλεγράφημα στη Νομαρχία. Εκεί η ΝΑΚ έχει την υπευθυνότητα και την αρμοδιότητα να μεταδώσει τα αποτελέσματα των εκλογών.
Παράλληλα, έχει καθιερωθεί όπως και την προηγούμενη φορά, η μετάδοση των αποτελεσμάτων συγκεκριμένου δείγματος εκλογικών τμημάτων μέσω κινητών τηλεφώνων. Τα συγκεκριμένα τηλέφωνα έχουν παραδοθεί στους υπευθύνους των συγκεκριμένων εκλογικών τμημάτων και μέσω αυτών, τα αποτελέσματα θα στέλνονται απευθείας στο Υπ. Εσωτερικών.
Η διαδικασία φέτος αναμένεται να είναι πιο δύσκολη απ' ότι τις προηγούμενες φορές όμως στη Νομαρχία υπάρχει η αισιοδοξία πως όλα θα κυλίσουν ομαλά.

Σταυροί προτίμησης
α) Οι φάκελοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις δημοτικές εκλογές θα είναι λευκής απόχρωσηςκαι εκείνοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις περιφερειακές εκλογές θα είναι γαλάζιας απόχρωσης.
β) Προηγείται η ψηφοφορία για τις δημοτικές και ακολουθεί η ψηφοφορία για τις περιφερειακές εκλογές.
γ) Ως προς τους σταυρούς προτίμησης. Ο εκλογέας εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης, ο οποίος σημειώνεται δίπλα στο ονοματεπώνυμο του υποψηφίου (είτε δεξιά είτε αριστερά). Ο σταυρός σημειώνεται με στιλό μαύρης ή μπλε απόχρωσης. Σχετικά με τη σταυροδοσία στις εκλογικές περιφέρειες του Δήμου Λευκάδας δείτε εδώ παλαιότερη ανάρτηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στον υποψήφιο δήμαρχο, περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη δε σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Εναρξη - λήξη ψηφοφορίας
Η ψηφοφορία τόσο στις 7 Νοέμβρη 2010 όσο και στην τυχόν επαναληπτική εκλογή στις 14 Νοέμβρη 2010 αρχίζει στις 7.00 το πρωί και λήγει στις 7.00 το βράδυ.
Πώς ψηφίζουν
οι εκλογείς
α) Οι εκλογείς ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται αστυνομική ταυτότητα, η αναγνώριση του εκλογέα γίνεται με βάση την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριο, ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Γίνονται ακόμα αποδεκτά και κομμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, καθώς και ελληνικά διαβατήρια των οποίων έχει λήξει η ισχύς.
Υπενθυμίζουμε ότι έχει καταργηθεί το εκλογικό βιβλιάριο.
β) Οι στρατιωτικοί και οι υπηρετούντες σε σώματα ασφαλείας ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
γ1) Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ψηφίζουν με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
γ2) Οι ομογενείς και οι αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών ψηφίζουν προσκομίζοντας τίτλο νόμιμης διαμονής σε ισχύ και διαβατήριο που δεν έχει λήξει.
δ) Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν ασκούν τα καθήκοντά τους σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο της εγγραφής τους, με την προϋπόθεση αυτό να ανήκει στο ίδιο εκλογικό διαμέρισμα.
ε) Οι γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν μόνο στο εκλογικό τμήμα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
στ) Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων ψηφίζουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μόνο αν είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της οικείας περιφέρειας, όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.
ζ) ΠΡΟΣΟΧΗ ! Ολοι οι υποψήφιοι ψηφίζουν αποκλειστικά στο εκλογικό τμήμα του δήμου ή της κοινότητας στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: