Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Και εκείνοι δεν απήντησαν!

Του κ. ΙΩΑΝΝΟΥ Γ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ,  Πρώην Δημάρχου Κερκυραίων
Επίτιμου Προέδρου της ΤΕΔΚ Νομού Κερκύρας

Πριν από μερικές ημέρες, με γραπτή μου παρέμβαση, έθεσα το θέμα της απελπιστικής οικονομικής καταστάσεως, που θα αντιμετωπίσει ο νέος Καλλικράτειος Δήμος μας αμέσως από 1-1-2011. Ενώ πρόκειται όμως περί του υπ' αριθμόν 1 θέματος που έπρεπε να συζητείται στη διάρκεια της διανυόμενης  προεκλογικής περιόδου, δεν δόθηκε η απαιτούμενη σημασία στην ως άνω παρέμβασή μου. Ούτε από τα ΜΜΕ, με εξαίρεση την Εφημερίδα " ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΝΕΑ", που είναι η μόνη  η οποία φιλοξένησε στις στήλες της τις απόψεις μου, ούτε από τους υποψήφιους Δημάρχους που έκαμαν πως δεν άκουσαν. Και δεν απήντησαν.
Αφορμή για τη σύνταξη του άρθρου μου εκείνου, με τίτλο " Επίκαιρα αυτοδιοικητικά ζητήματα", υπήρξε ο φόβος που μου δημιούργησε η δοθείσα από Συνδυασμό προεκλογική υπόσχεση περί μειώσεως μέχρις οριστικής καταργήσεώς τους των ανταποδοτικών τελών και των δημοτικών φόρων.
Ας μου επιτραπεί να επαναφέρω το πρόβλημα της αντιμετωπίσεως της οικονομικής καταστάσεως του νέου Δήμου. Πολύ περισσότερο διότι και δύο ακόμη  Συνδυασμοί απέκλεισαν οιανδήποτε αύξηση στα τέλη και τους δημοτικούς φόρους.
Έλεγα στο ανωτέρω άρθρο μου, ανάμεσα σ' άλλα, και τα εξής:
"Δεν μπορώ να μην τοποθετηθώ και επάνω σε δύο άλλες προγραμματικές θέσεις Δημοτικών Συνδυασμών. Η πρώτη υπόσχεται για τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη  " την άμεση μείωση των υπαρχόντων έως την οριστική τους κατάργηση". Αδύνατο να συμβεί  κάτι τέτοιο! Ποιος θα πληρώσει τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την καθαριότητα, το δημοτικό φωτισμό, το νερό, τα τέλη αποχέτευσης, νεκροταφείου κ.λ.π.; Είναι πρωτάκουστο να ζητείται από το Κράτος, δηλαδή από τους άλλους Έλληνες, να πληρώσουν για τα σκουπίδια μας, το νερό μας, την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων μας, τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων μας, τη συντήρηση των νεκροταφείων μας κ.λ.π. Πρόκειται για αυτοδιοικητικές δαπάνες τις οποίες, είτε μπορούμε, είτε δεν μπορούμε, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τις πληρώσουμε.
Για το Οικονομικό πρόβλημα, που αποτελεί το κορυφαίο θέμα, το οποίο  έπρεπε να συζητείται κατά την προεκλογική περίοδο, δεν κάνει κανένας κουβέντα. Και δεν πρόκειται για τα χρήματα που η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί - και καλώς - από το Κράτος.  Μιλάω για τα δημοτικά έσοδα τα προερχόμενα από τα χρήματα που πρέπει να εισπραχθούν από τους Δημότες. Μιλάω για την μεγάλη " τρύπα" στα "οικονομικά" του σημερινού Δήμου Κερκυραίων, και των άλλων Δήμων, που έχει δημιουργηθεί από την μη κάλυψη επί πολλά έτη των ανταποδοτικών τελών λόγω λαϊκισμού. Και επίσης για, την κατά παράβαση καθήκοντος, μη είσπραξη ή ελλιπέστατη είσπραξη των τελών παρεπιδημούντων - πέραν της κατά 75% μειώσεώς τους από την Κυβέρνηση της " Νέας Δημοκρατίας" το 2008. Δεν φταίει για όλα μόνο το αποκαλούμενο από κάποιους "Αθηνοκεντρικό Κράτος"! Υπάρχει και ευθύνη εκείνων που άσκησαν μέχρι τώρα τη δημοτική εξουσία. Και είναι πρωταρχική και όχι δευτερεύουσα. Και ας μη σπεύσουν κάποιοι να ειπούν ότι φταίει ο Μικάλεφ. Κι αυτό γιατί ο σημερινός Δήμαρχος Κερκυραίων, το 2007 τόλμησε, μαζί με την Πλειοψηφία, να αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 22% και η Δημοτική Αντιπολίτευση χάλασε τον κόσμο. Το 2008 και 2009 δεν τόλμησε, παρά την έντονη δική μου επιμονή. Δικαιολογείται ότι δεν μπόρεσε να κάμει κάτι τέτοιο λόγω της Οικονομικής Κρίσεως. Και ίσως είχε δίκιο. Συγχρόνως όμως η "μονιμοποίηση" των 157 εργαζομένων στην ΑΝ.Ε.Δ.Κ. - γι' αυτήν δεν αντέδρασε η Δημοτική Αντιπολίτευση- αύξησε τις δαπάνες του Δήμου".
Και σήμερα συμπληρώνω:
Αν με τη νέα Δημοτική Αρχή, ο Δήμος αρνηθεί να καλύψει την απαιτούμενη δαπάνη των ανταποδοτικών τελών - και ακόμη χειρότερα - εάν προβεί στο απονενοημένο διάβημα της μειώσεώς τους, ενώ απαιτείται η γενναία αύξησή τους (τουλάχιστον γύρω στο τριάντα (30) τοις εκατό τον πρώτο χρόνο, δηλαδή το 2011), τότε τι πρόκειται να γίνει; Θα συνεχισθεί το μεγάλωμα της "τρύπας" στα οικονομικά του Δήμου και η συνακόλουθη παράλυση όλων των σχετικών δημοτικών δραστηριοτήτων; Γιατί, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όταν δεν καλύπτονται οι ανταποδοτικού χαρακτήρα δαπάνες από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών - όπως συμβαίνει από πάρα πολλά χρόνια - τότε για την αντιμετώπιση αυτών των δαπανών χρησιμοποιούνται ανεπιτρέπτως και παρανόμως χρήματα από τα άλλα έσοδα, π.χ. από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δηλαδή από την Κρατική Επιχορήγηση. Κατά την απόδοση όμως αυτής της κρατικής επιδοτήσεως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κρατάει τα ποσά των χρεωλυσίων που έχει να λάβει, τα περισσότερα εκ των οποίων αναφέρονται σε δάνεια για την Καθαριότητα η εξ' αιτίας της τρύπας που δημιουργεί η χρησιμοποίηση άλλων χρημάτων για την Καθαριότητα, και αποδίδει στον Δήμο μας το απομένον ποσόν . Είναι χαρακτηριστικό ότι για το τρίτο δίμηνο αυτού του χρόνου (2010) στο Δήμο Κερκυραίων στάλθηκε το αστείο ποσό των σαράντα έξι (46) ευρώ!
Ακόμη ο νέος Δήμαρχος δεν μπορεί και δεν πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας να παλεύει πως θα εξοφλήσει ή θα βολέψει, κατά κάποιο τρόπο, το Α ή Β χρέος, αλλά πρέπει, επιτέλους, να του επιτρέψει η άθλια Οικονομική Κατάσταση, βελτιωμένη κάπως, να παύσει να κάνει το " Διευθυντά" του Δήμου και να γίνει σωστός και φυσιολογικός " Δήμαρχος", όπως ήταν πάντοτε ο Δήμαρχος Κερκυραίων. Και όπως ο τεράστιος νέος Καλλικράτειος Δήμος απιτεί.
Να του επιτρέψουν, επιτέλους, οι οικονομικές συνθήκες, να ασκήσει λιγάκι και τα κύρια δημαρχιακά του καθήκοντα. Και είναι γνωστόν ότι δίχως χρήματα " ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων".
Σκεφθήκατε, Κύριοι υποψήφιοι Δήμαρχοι, ποια οικονομική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος Δήμαρχος; Η λαϊκή ψήφος θα τοποθετήσει το νέο Δήμαρχο επάνω σε μία " ηλεκτρική καρέκλα". Και οι προεκλογικές του δεσμεύσεις θα του απαγορεύουν να κατέβει απ' αυτήν! Θα ταλαιπωρείται ο ίδιος. Πρωτίστως όμως, και μαζί του, θα ταλαιπωρείται και θα υποφέρει ο Κερκυραϊκός Λαός που θα δέχεται συνεχώς στερήσεις.
Η λύση  του προβλήματος δεν είναι τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση. Ούτε οι πορείες. Ούτε τα πλακάτ! Με αίτημα να μας δώσει χρήματα το Κράτος για τα σκουπίδια μας, την αποχέτευσή μας, τον ηλεκτροφωτισμό των δημοτικών δρόμων, τα Νεκροταφεία μας κ.λ.π.
Ας σοβαρευτούμε, επιτέλους, λιγάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: