Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Επίκαιρα αυτοδιοικητικά ζητήματα

Του κ. ΙΩΑΝΝΟΥ Γ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ
Πρώην Δημάρχου Κερκυραίων, Επίτιμου Προέδρου της ΤΕΔΚ Νομού Κερκύρας

Γράφεται και ακούγεται τον τελευταίο καιρό ότι ο ενιαίος "Καλλικράτειος" Δήμος μας είναι ο δωδέκατος (12ος) ή ο δέκατος τρίτος (13ος) Δήμος της Χώρας.
Δεν είναι τούτο ακριβές.  Με βάσει την τελευταία απογραφή (2001) ο Δήμος Κέρκυρας (και όχι Κερκύρας) όπως αναφέρεται στο νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ Α87/7-6-2010), είναι ο δέκατος (10ος) Δήμος της Ελλάδας. Παραθέτω τους 12 μεγαλύτερους Δήμους:
1) Αθηναίων (πληθ. 745.514), 2) Θεσσαλονίκης (πληθ. 375.276), 3) Πατρέων (πληθ. 202.757), 4) Πειραιώς (πληθ. 175.697), 5) Ηρακλείου Κρήτης (159.048), 6) Βόλου (141.675), 7) Λαρισαίων (139.403), 8) Περιστερίου (137.918), 9) Καλλιθέας (109.609), 10) Κέρκυρας (109.537), 11) Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη (108.146) και 12) Ιωαννιτών ( 97.657).    
Επίσης, στην αποκεντρωμένη μονάδα διοίκησης του Κράτους στην οποίαν υπαγόμεθα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έδρα την Πάτρα, ο Δήμος μας είναι ο δεύτερος (2ος) μετά το Δήμο Πατρέων. Μπορεί επίσης να προστεθεί και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου. Δηλαδή σε ολόκληρη την τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά, τη Δυτική Ελλάδα ( Αιτωλοακαρνανία) και την Ήπειρο, η Κέρκυρα είναι ο δεύτερος μετά την Πάτρα Δήμος. Έχει, νομίζω, μεγάλη βαρύτητα το γεγονός τούτο. Και είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμο για την απευθείας με τις Βρυξέλλες προώθηση της επιβαλλόμενης αναπτυξιακής μας πορείας.
Κι έπειτα εδώ στην Κέρκυρα τολμούν ακόμη κάποιοι να "καταρώνται" το νόμο του " Καλλικράτη"!
Για τις Αποκεντρωμένες 7 Διοικήσεις:
Άλλοι από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες ζητούν να καταργηθούν τελείως και άλλοι από 7 να γίνουν 13, όσες και οι αυτοδιοικητικές Περιφέρειες.
Πιστεύω ότι η παντελής κατάργησή τους είναι αδύνατη. Κι αυτό, διότι η ανάγκη ύπαρξης Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποτελεί συνταγματική επιταγή, αφού σύμφωνα με την αρχή που θεσπίζει το άρθρο 1 του Συντάγματος " η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται κατά το αποκεντρωτικό σύστημα" και συνεπώς η οργάνωση του Κράτους πρέπει να περιλαμβάνει κεντρικά και περιφερειακά όργανα. Η Κεντρική διοίκηση του Κράτους περιλαμβάνει τα κεντρικά όργανα του Κράτους και τις Υπηρεσίες που εξαρτώνται από αυτά (Υπουργεία) και η Περιφερειακή διοίκηση του Κράτους περιλαμβάνει τα περιφερειακά όργανα και τις ανάλογες υπηρεσίες (π.χ. οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ). Το Κράτος δεν καταργείται. Κάπου πρέπει να υπάρχει. Και αφού "φεύγει" από την Περιφέρεια, που γίνεται 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης, "πηγαίνει" κατ' ανάγκην στην δημιουργούμενη Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση.
Ούτε με μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος θα ήταν δυνατή η κατάργηση των 7 Κρατικών Διοικήσεων, όπως άκουσα υποψήφιο  Περιφερειάρχη να υποστηρίζει.
Θα ήταν αδιανόητο σύγχρονο Κράτος, δίχως την τήρηση της θεμελιώδους αρχής της αποκεντρωμένης οργανώσεώς του (αρθρ. 101 Συντάγματος).
Φυσικά είναι εφικτή η αύξηση των Διοικήσεων. Προσωπικώς όμως δεν νομίζω ότι αμέσως τώρα, με την πρώτη εφαρμογή του θεσμού, υπάρχει ανάγκη από 7 να γίνουν 13, οι Κρατικές Διοικήσεις. Και όχι μόνον για λόγους εξοικονομήσεως δαπανών. Ούτε κρίνω απαραίτητη την αντιστοίχιση των Κρατικών Διοικήσεων με τις Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες. Άλλο Κρατική Διοίκηση και άλλο Αυτοδιοίκηση. Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Και, με την ευχέρεια που δίδει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα εγγύτητας προς τον πολίτη.
Δεν μπορώ να μην τοποθετηθώ και επάνω σε δύο άλλες προγραμματικές θέσεις Δημοτικών Συνδυασμών. Η πρώτη υπόσχεται για τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη  " την άμεση μείωση των υπαρχόντων έως την οριστική τους κατάργηση". Αδύνατο να συμβεί  κάτι τέτοιο! Ποιος θα πληρώσει τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την καθαριότητα, το δημοτικό φωτισμό, το νερό, τα τέλη αποχέτευσης, νεκροταφείου κ.λ.π.; Είναι πρωτάκουστο να ζητείται από το Κράτος, δηλαδή από τους άλλους Έλληνες, να πληρώσουν για τα σκουπίδια μας, το νερό μας, την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων μας, τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων μας, τη συντήρηση των νεκροταφείων μας κ.λ.π. Πρόκειται για αυτοδιοικητικές δαπάνες τις οποίες, είτε μπορούμε, είτε δεν μπορούμε, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τις πληρώσουμε.
 Η άλλη προγραμματική θέση Δημοτικού Συνδυασμού υπόσχεται ότι θα κάνει τέτοια κατανομή  των Δημοτικών Υπηρεσιών, ώστε να ανατρέψει στην πράξη την κατάργηση των 12 Δήμων. Με άλλα λόγια λέγει ψηφίστε μας και εμείς θα αγνοήσουμε στην πράξη τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που έφερε ο νόμος του " Καλλικράτη" και θα κάνουμε ό,τι εμείς θέλουμε. Εξακολουθούν φαίνεται κάποιοι να θεωρούν ότι η Δημοτική Εξουσία μπορεί να αγνοεί τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους. Και γι' αυτό υπόσχονται αδύνατα πράγματα.
 Για το Οικονομικό πρόβλημα, που αποτελεί το κορυφαίο θέμα το οποίο έπρεπε να συζητείται κατά την προεκλογική περίοδο, δεν κάνει κανένας κουβέντα. Και δεν πρόκειται για τα χρήματα που η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί - και καλώς - από το Κράτος. Μιλάω για τα δημοτικά έσοδα τα προερχόμενα από τα χρήματα που πρέπει να εισπραχθούν από τους Δημότες. Μιλάω για την μεγάλη " τρύπα" στα "οικονομικά" του σημερινού Δήμου Κερκυραίων και των άλλων Δήμων που έχει δημιουργηθεί από την μη κάλυψη επί πολλά έτη των ανταποδοτικών τελών λόγω λαϊκισμού. Και επίσης για, την κατά παράβαση καθήκοντος, μη είσπραξη ή ελλιπέστατη είσπραξη των τελών παρεπιδημούντων - πέραν της κατά 75% μειώσεώς τους από την Κυβέρνηση της " Νέας Δημοκρατίας" το 2008. Δεν φταίει για όλα μόνο το αποκαλούμενο από κάποιους "Αθηνοκεντρικό Κράτος"! Υπάρχει και ευθύνη εκείνων που άσκησαν μέχρι τώρα τη δημοτική εξουσία. Και είναι πρωταρχική και όχι δευτερεύουσα. Και ας μη σπεύσουν κάποιοι να ειπούν ότι φταίει ο Μικάλεφ. Κι αυτό γιατί ο σημερινός Δήμαρχος Κερκυραίων, το 2007 τόλμησε, μαζί με την Πλειοψηφία, να αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 22% και η Δημοτική Αντιπολίτευση χάλασε τον κόσμο. Το 2008 και 2009 δεν τόλμησε, παρά την έντονη δική μου επιμονή. Δικαιολογείται ότι δεν μπόρεσε να κάμει κάτι τέτοιο λόγω της Οικονομικής Κρίσεως. Και ίσως είχε δίκιο. Συγχρόνως όμως η "μονιμοποίηση" των 157 εργαζομένων στην ΑΝ.Ε.Δ.Κ. - γι' αυτήν δεν αντέδρασε η Δημοτική Αντιπολίτευση- αύξησε τις δαπάνες του Δήμου.
Δύο λόγια ακόμη: Στη δική μου δωδεκαετία (1979-1990) έγιναν 14 αναπροσαρμογές, δηλαδή αυξήσεις, των ανταποδοτικών τελών με πλήρη κοινωνική συναίνεση. Στην επακολουθήσασα 16ετία έγιναν 2-3! Πώς θα ήταν δυνατόν να μη δημιουργηθεί η τεράστια "τρύπα" στα οικονομικά του Δήμου Κερκυραίων; Δεν θα ήθελα να αναγκασθώ να γίνω περισσότερο σαφής επί του θέματος αυτού. Τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της διανυόμενης προεκλογικής περιόδου. Πολύ περισσότερο γιατί τις απόψεις μου αυτές δεν κουράστηκα να τις επαναλαμβάνω συνεχώς από 1-1-2007, δίχως όμως να τις προσέχει κανένας.
Είπα όσα ήθελα να πω. Και "αμαρτίαν ουκ έχω"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: