Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η Ν.Δ. έκρυβε έλλειμμα μεγαλύτερο από 24 δις ευρώ

Κάτω από το... χαλί έκρυβε η προηγούμενη κυβέρνηση έλλειμμα της τάξης των 24 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο θα έρθει στο φως την Παρασκευή μέσω της αναθεώρησης της Γιούροστατ.
Οπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, "μας έλεγαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009 πως το έλλειμμα ήταν 6% του ΑΕΠ και τώρα πάει στο 16%".
Η διαφορά αυτή των 10 μονάδων του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 24 δισ. ευρώ. Βέβαια όπως όλα δείχνουν τελικά η ανοδική αναθεώρηση της Γιούροστατ θα οδηγήσει το έλλειμμα του 2009 λίγο χαμηλότερα από το 16%. Οπως και να έχει δημιουργούνται νέα δεδομένα, που προκαλούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.
Κι αυτό γιατί αυτομάτως επιβαρύνεται το έλλειμμα του τρέχοντος έτους μέχρι και μία ποσοστιαία μονάδα και γίνεται σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου για μείωσή του στα τέλη Δεκεμβρίου στο 7,8% του ΑΕΠ.
Στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν πως δεν τίθεται θέμα έκτακτων μέτρων μέσα στη χρονιά. Οπως είπε μάλιστα χθες ο κ. Γεωργακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα", "δεν θα μπουν νέοι φόροι, γιατί η αγορά ασφυκτιά και δεν θα έχουμε και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα".
Αυτό που επιχειρεί αυτές τις ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να αναγνωριστεί από την τρόικα πως η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για αποκλιμάκωση του ελλείμματος στο 7,8%, αν δεν ληφθεί υπόψη η αρνητική επίδραση από την αναθεώρηση.
Σε περίπτωση που ΕΕ και ΔΝΤ επιμείνουν να προσμετρηθεί η επίπτωση της αναθεώρησης χωρίς να αλλάξει ο αρχικός στόχος του μνημονίου, τότε θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι έως και 2,4 δισ. ευρώ (μία μονάδα του ΑΕΠ). Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο πως θα ψαλιδιστεί εκ νέου το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: