Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Άνω - κάτω ο ξενοδοχειακός κλάδος για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκονται οι ξενοδόχοι της χώρας σχετικά με το ζήτημα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δηλώνει ότι ο κλάδος δεν εφησυχάζει, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή δε θα αυξηθούν οι συντελεστές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη μέχρι το Νοέμβριο, όπου θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις ο κλάδος βρίσκεται σε κατάσταση συναργερμού, υπογραμμίζοντας ότι μια άνοδο του ΦΠΑ θα είναι καταστροφική για το ελληνικό τουριστικού προϊόντος συνολικά. Ήδη, όπως τόνισε η Ελλάδα, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, έχει το συντελεστή ΦΠΑ 7% υψηλότερα, γεγονός που διακυβεύει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Μια νέα αύξηση θα ενεργοποιήσει τον φαύλο κύκλο μείωση τιμής και ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών και περαιτέρω μείωσης της πληρότητας των ξενοδοχείων.
Τα ξενοδοχεία ήδη βιώνουν απώλειες εσόδων 12% φέτος και αν προστεθεί και το περυσινό 10%, απώλειες 20% είναι καταστροφικές όπως τονίζει ο κ. Ανδρεάδης. Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε 2,2 δισ. ευρώ και 1,5 μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας. Παρήγορο για τους εργαζομένους είναι το γεγονός ότι η σταθεροποίηση των αφίξεων στα περυσινά επίπεδα δεν πυροδότησε απολύσεις, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των αφίξεων σε πανελλαδικό επίπεδο ο κ. Ανδρεάδης εκτίμησε ότι αυτές θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα. Τέλος αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του υπουργείου στον άξονα της διαφήμισης, ζήτησε η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα του τουρισμού και να γίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: