Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αρχίζουν πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων μεγαλοοφειλετών

Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων απειλούνται από την 1η Νοεμβρίου 1.734 οφειλέτες του Δημοσίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Oσοι δεν φροντίσουν μέχρι τις 29 Οκτωβρίου να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα δουν τα ακίνητά τους να βγαίνουν στο σφυρί.
Στη ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών με έκπτωση έως 100% στις προσαυξήσεις και μέχρι 45 μηνιαίες δόσεις έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και οι οφειλέτες των οποίων τα ακίνητα έχουν κατασχεθεί. Ηδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 70 κατασχέσεις ακινήτων, 36 κατασχέσεις μισθωμάτων και έχουν δρομολογηθεί 6 διαδικασίες πλειστηριασμού ακινήτων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων από τις διασταυρώσεις που διενεργεί έχει εντοπίσει μέχρι τώρα 2.411 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 50,8 εκατ. ευρώ, οι οποίοι κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.
Από τους οφειλέτες αυτούς οι 677 εξόφλησαν ολικώς ή μερικώς τις οφειλές τους για να "γλιτώσουν" τα ακίνητά τους από τον πλειστηριασμό, ενώ οι 581 που χρωστούν φόρους κληρονομιάς άνω των 10.000 ευρώ ο καθένας, δεν δήλωσαν ποτέ στο έντυπο Ε9 τα ακίνητα που κληρονόμησαν.
Πιο συγκεκριμένα η ΓΓΠΣ έχει εντοπίσει:
- 561 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 19,1 εκατ. ευρώ και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 290 εκατ. ευρώ (516.934 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας). Στους οφειλέτες αυτούς, αποστέλλονται επιστολές με τις οποίες καλούνται να προχωρήσουν σε εξόφληση των οφειλών τους μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης στην περίπτωση μη ανταπόκρισης.
- 581 οφειλέτες που χρωστούν φόρο κληρονομιάς συνολικού ύψους 22,3 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν εμφανίζονται κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στο περιουσιολόγιο του TAXIS ή η ακίνητη περιουσία τους είναι μικρότερης αξίας από την οφειλή τους από φόρο κληρονομιάς. Για τους οφειλέτες αυτούς συνεχίζονται οι διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπιστούν τα κληρονομιαία ακίνητα από τις αποδοχές κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: