Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Προεκλογική κίνηση

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ Ο Γ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Με το δεσπότη, με τους παραγωγούς, στη Λαϊκή Αγορά, με τους ελαιοτριβείς, με τους δημοτικούς υπαλλήλους, με τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες, στον ΟΔΑΖ, με τους ξενοδόχους για τον τουρισμό, στη Πυροσβεστική και με τους Ζακυνθινούς των χωριών, περιοδεία του υπ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιώργου Καλούδη στη Ζάκυνθο.
Ο υπ. Περιφερειάρχης με το συνδυασμό "ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ", Γιώργος Καλούδης, μαζί με τους υπ. Αντιπεριφερειάρχες Ζακύνθου Γιάννη Αγαλιανό, Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γεράσιμο Φόρτε, τον υποψ. Περιφερειακό Σύμβουλο Κέρκυρας Αλέκο Μιχαλά και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους Ζακύνθου, περιόδευσαν στη Ζάκυνθο το τριήμερο Σάββατο - Κυριακή και Δευτέρα 9-11 Οκτωβρίου 2010.
Στο μνημόσυνο του Θανάση Παυλουδάκη
Το Σάββατο το πρωί, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιώργος Καλούδης μαζί με τους συνεργάτες του παρέστησαν στο ετήσιο μνημόσυνο του Θανάση Παυλουδάκη, πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ της Ζακύνθου, προσωπικού και πολιτικού φίλου του Γιώργου Καλούδη.
Στη Λαϊκή Αγορά Ζακύνθου
Επισκέφθηκε τη Λαϊκή Αγορά της Ζακύνθου και συνομίλησε με τους αγρότες-παραγωγούς της Ζακύνθου σε φιλικό κλίμα.
 Το ανεξάρτητο του συνδυασμού και η θέση του συνδυασμού κατά του μνημονίου βοήθησαν σε αυτό το πολύ καλό και  φιλικό κλίμα.
Στη Λαϊκή αγορά της Ζακύνθου υπάρχουν μόνον αγρότες-παραγωγοί και μόνον αυτοί διαθέτουν τα ντόπια αγροτικά προϊόντα της Ζακύνθου.
Διαμαρτύρονται επίσης για την οικονομική πολιτική και για το μνημόνιο, αλλά και για το βούλιαγμα της Ζακύνθου. Ο Πρόεδρος των παραγωγών τόνισε:  "Πληρώνουμε 2 φορές ΦΠΑ - δεν μας βάζει σαν έξοδα τα χωράφια". Η ταμειακή μηχανή μας φορτώνει με επιπλέον 1.900 ευρώ έξοδα το χρόνο, δεν αντέχουμε, μας κλείνουν, ήταν το μεγάλο τους παράπονο, "καθιστά ασύμφορη τη πώληση των προϊόντων μας στη Λαϊκή, μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε τη Λαϊκή και την Ελλάδα και να πάμε στη Γερμανία.  Ήδη, σε σύγκριση με πέρυσι, υπάρχει μείωση 40% της κίνησης στη Λαϊκή Αγορά.
Στα χωριά:
Το απόγευμα και το βράδυ επισκέφθηκε τα παρακάτω χωριά: Βανάτο, Εξωχώρα,  Αναφωνήτρια.
Συνομίλησε με τους κατοίκους της Ζακύνθου στα καφενεία, όπου ανέπτυξε το πρόγραμμα του συνδυασμού τονίζοντας ότι "εμείς είμαστε ένα λαογέννητο κίνημα που προέρχεται από τη βάση, από το λαό,δεν μπορούμε να βλέπουμε το λαό να υποφέρει, να φτωχαίνει και να αδιαφορούμε, δεν μπορούμε να βλέπουμε τα νησιά μας να βουλιάζουν και να αδιαφορούμε, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε βουλευτές της Αθήνας και άλλους παράγοντες και παραγοντίσκους της Αθήνας να διαφεντεύουν και να βουλιάζουν τον τόπο μας, Εμείς αποδεικνύουμε ότι πάνω από όλα βάζουμε τον τόπο μας, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα τους και ας βουλιάζει ο τόπος μας".
Τη Κυριακή συνάντηση με τον δεσπότη
Στις 10.30 π.μ. επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομο και είχαν μία συζήτηση σε εξαιρετικό κλίμα για τα κοινωνικά θέματα της Επτανήσου και ειδικότερα της Ζακύνθου. Ο Γιώργος Καλούδης  εξήρε το κοινωνικό έργο του κ. Χρυσόστομου και δήλωσε ότι θα το στηρίξει ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Στη συνέλευση των ελαιοτριβέων
Την Κυριακή το πρωί, ο υπ. Περιφερειάρχης, Γ. Καλούδης και οι συνεργάτες του παραβρέθηκαν στη συνέλευση των ελαιοτριβέων της Ζακύνθου.
Όπως τόνισε στον υπ. Περιφερειάρχη, ο Πρόεδρος Σούλης Νικόλαος, τα προβλήματα είναι τα ακόλουθα:
"Για να πάρουμε την άδεια λειτουργίας προηγείται η άδεια διάθεσης λυμμάτων.
Αυτό προϋποθέτει δαπάνη που στοιχίζει 80.000 ευρώ.
Μμε 40 ελαιοτριβεία η Ζάκυνθος παράγει 6.000 τόνους λάδι. Κουβαλάμε τον πυρήνα απέναντι στην Ηλεία. Για να πουλήσουμε τον πυρήνα μας στον Πύργο πληρώνουμε 10 ευρώ τον τόνο!!!
20 Ελαιοτριβεία μας  είναι σφραγισμένα γιατί "δεν πληρούν τις προϋποθέσεις". Είμαστε κατηγορούμενοι. Μας λείπει ένα πυρηνελαιουργείο. Δεν υπάρχει βιομηχανική ζώνη στη Ζάκυνθο.
Στη Ζάκυνθο το ένα σπίτι είναι δίπλα στο άλλο.  Που να γίνει λιμνοδεξαμενη; Χρειάζονται 12 φάκελλοι για να πάρουμε μία άδεια. Μας βασανίζουν".
Οι θέσεις του Γιώργου Καλούδη και της Επτανησιακής Αναγέννησης για τα ελαιοτριβεία είναι:
- "Είμαστε αποφασισμένοι, δείχνοντας ευαισθησία στο περιβάλλον, να δώσουμε λύση.
-  Το πρόβλημα δεν το έχουν μόνον οι ελαιοτριβείς, είναι πρόβλημα πρωτογενούς τομέα, ολόκληρης της Ζακύνθου και της Κέρκυρας, είναι πρόβλημα της Ελλάδας. Ελιά και λάδι  χωρίς ελαιοτριβεία δεν υπάρχουν.
- Δείχνουμε την ανοχή μας μέχρι την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
- Είμαστε αντίθετοι με την ποινικοποίηση της λειτουργίας των ελαιοτριβείων.
- Καταθέτουμε ως μάρτυρες υπεράσπισης των ελαιοτριβείων στις δέκες.
- Στηρίζουμε τη λειτουργία των ελαιοτριβείων.
- Ζητάμε την άμεση προσωρινή αποσφράγιση των 20 ελαιοτριβείων για να μη χαθεί η σοδει".

Ο ΣΠ. ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ - ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ UNESCO
Θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο διαχείρισης της πόλης;
Με αφορμή τη δέσμευση της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ότι στις 22 Οκτωβρίου θα έρθει στην Κέρκυρα να παρουσιάσει το σχέδιο διαχείρισης της πόλης Κέρκυρας - Μνημείου Ουνέσκο, ο υπ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, δήλωσε:
 "Από τον περασμένο Μάρτιο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού - μας διαβεβαιώνει για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης, ενώ ο νυν Δήμαρχος Κερκυραίων, Σωτ. Μικάλεφ, από τη μεριά του δηλώνει ότι έχει πράξει τα δέοντα για την προώθηση ενός σχεδίου για το Φορέα.
Παρά τις ευγενείς προσπάθειες και των δυο πλευρών, ο Φορέας Διαχείρισης δεν υφίσταται, αν και η πόλη έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο της Ουνέσκο από τον Ιούνιο του 2007!
Με το να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο για την "εγκληματική" καθυστέρηση δεν προωθείται η επίσπευση των διαδικασιών.
Τα όποια πλεονεκτήματα απορρέουν από την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης, θα πρέπει σύντομα να γίνουν ορατά είτε αφορούν στο Μνημείο είτε στους κατοίκους της πόλης.
Και το κυριότερο: Κανένα σχέδιο δεν θα έχει αξία, αν δεν συμπεριλάβει και την απαιτούμενη χρηματοδότηση των ενεργειών του και το ερώτημα που απορρέει είναι σαφές: Είναι διατεθειμένοι, Κυβέρνηση και Υπουργείο Πολιτισμού να χρηματοδοτήσουν άμεσα το σχέδιο διαχείρισης; Γιατί, διαφορετικά, η παρουσίαση του Φορέα Διαχείρισης από μόνη της δεν θα ικανοποιήσει παρά στο ελάχιστο τους πολίτες που επιθυμούν η Κέρκυρα να γίνει πραγματικά ένα Μνημείο της Ουνέσκο!

“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ": ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν κοινή αντιλαϊκή στρατηγική
Σε ανακοίνωσή της "Λαϊκής συσπείρωσης" σημειώενται μεταξύ άλλων:
"Ψεύτικο είναι το μήνυμα ελπίδας που προσπάθησε να στείλει από την Κέρκυρα ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς με την ομιλία του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κέρκυρας τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Το άλλο μίγμα πολιτικής που προτείνει είναι σαν το "άλλο σχέδιο" που ισχυριζόταν ότι είχε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και με το οποίο θα νοικοκύρευε την οικονομία προς όφελος του λαού.
Στην ομιλία του ο Κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έδεσε" χειροπόδαρα  τη χώρα, δίχως όμως να αμφισβητήσει στο ελάχιστο τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου. Επιπλέον στο όνομα της εξόδου από την κρίση ζήτησε τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης να "εμπλουτιστούν" με μέτρα τόνωσης της αγοράς δηλ. μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.
Συνειδητά στάθηκε μόνο στο μνημόνιο αθωώνοντας με τον τρόπο αυτό τη πολιτική που άσκησε η ΝΔ το προηγούμενο διάστημα η οποία συνέβαλε και στην όξυνση της κρίσης και στην λήψη μέτρων με τη μορφή μνημονίου. Με όποιο μείγμα αντιλαϊκών μέτρων και αν υπηρετήσεις την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των μονοπωλίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια για το λαό, κρίση και παρασιτισμός".

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ο ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ
Ο επικεφαλής του συνδυασμού "ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ", κος Ηλίας Μπεριάτος, μαζί με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κα Άντζελα Γκερέκου, επισκέφθηκαν σήμερα το Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Κατά την επίσκεψη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, το επιστημονικό προσωπικό και εκπροσώπους των εργαζομένων, τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου, καθώς και την ανάγκης της όσο το δυνατόν γρηγορότερης μεταφοράς στις νέες εγκαταστάσεις. Ο κ. Μπεριάτος είχε την ευκαιρία μιας προσωπικής επαφής με τους ασθενείς και τους οικείους τους, με τους οποίους συζήτησε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο παλιό νοσοκομείο.
Στη συνέχεια ο κο Μπεριάτος και η κα Γκερέκου επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, όπου συζήτησαν με τους εξυπηρετούμενους πολίτες, τους εργαζομένους και στελέχη των υπηρεσιών. Στη ΔΕΥΑΚ η συζήτηση επικεντρώθηκε αφενός στα προβλήματα των εργαζομένων, προβλήματα σοβαρά και πιεστικά, και αφετέρου στα προβλήματα και τις προοπτικές συγχώνευσης των Υπηρεσιών Ύδρευσης των Δήμων που ενοποιούνται στον έναν ενιαίο Καλλικράτειο δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: