Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Φέρνουν αλλαγές στον τουρισμό οι δημογραφικές αλλαγές

Οι δημογραφικές αλλαγές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού τις προσεχείς δεκαετίες, αλλά θα παρουσιάσουν και σημαντικές ευκαιρίες.  Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ και τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), με θέμα "Δημογραφική Αλλαγή και Τουρισμός".
Η έκθεση περιγράφει τις κύριες δημογραφικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και στις μεγάλες σημερινές και αναδυόμενες αγορές και περιγράφει πως οι προορισμοί και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να εκμεταλλευθούν τομέγιστο από πλευράς ανάπτυξης και μάρκετινγκ.
Σημαντικές δημογραφικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο -αύξηση του πληθυσμού, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αστικοποίηση, μετανάστευση, αλλαγή των οικογενειακών δομών- αποτελούν σήμερα νέες προκλήσεις για τον τομέα του τουρισμού. Η δημογραφική αλλαγή θα επηρεάσει τα "είδη" των τουριστών που θα ταξιδέψουν, από που αυτοί προέρχονται και που θα ταξιδέψουν, το είδος των καταλυμάτων που απαιτούν και τις δραστηριότητές τους σε περίοδο διακοπών.
Η μελέτη "Δημογραφική Αλλαγή και Τουρισμός" παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των σημαντικότερων δημογραφικών τάσεων έως το 2030 - ημερομηνία κατά την οποία ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να φθάσει τα 8,3 δισ. Περιγράφει τις επιπτώσεις που θα έχουν οι προαναφερόμενες τάσεις στην τουριστική ζήτηση και τη συνολική ταξιδιωτική συμπεριφορά και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους οι προορισμοί και οι εταιρείες μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα, προκειμένου να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικοί στην αγορά.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα χαρακτηριστικά και τις προτιμήσεις των επισκεπτών θα γίνονται ολοένα και πιο εξειδικευμένα, και η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των προορισμών θα εξαρτάται από την ικανότητά τους να αναπτύξουν και να προωθήσουν τουριστικά προϊόντα σε μια πολυεθνική αγορά που γερνά ηλικιακά, δομημένη πάνω σε μια πληθυσμιακή αύξηση οικογενειών πολυγενεών και σε μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Οι νεότεροι τουρίστες, οι οποίοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση να φαίνεται ότι θέλουν να χαλαρώσουν στις διακοπές τους, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας τουρίστες, με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, και με μια πιο "νεάζουσα" προοπτική θα μπορούσαν να πηγαίνουν για διακοπές, ώστε να δοκιμάσουν νέες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: