Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.... BY ΙΚΤΙΝΟΣ!!!

ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Συζητούσα πριν λίγες ημέρες με τον πρόεδρο της ΕΑΣΚ για την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς και της ευκαιρίες που υπάρχουν. Αφορμή πήρα όταν ταξίδευα και έπεσα πάνω στο πλοίο σε κάτι μπουκαλάκια με λάδι τα οποία στοίχιζαν 10 με 12 ευρώ το καθ' ένα. Τόπος προέλευσης η Κρήτη αλλά και η Καλαμάτα.
Στην Κρήτη η ΑΝΕΚ προωθεί τα τοπικά προϊόντα, τόσο το λάδι, όσο και τη μεσογειακή δίαιτα με βάση τα κρητικά προϊόντα.
Μετά το πρώτο και δευτερο φεστιβάλ κερκυραϊκών προϊόντων, που πραγματοποιήθηκαν , θα μπορούσαν τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, αλλά και τα πλοία της πορθμειακής γραμμμής Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα, να δημιουργήσουν, στα εκθετήρια τους, σταντ με τοπικά προϊόντα, ενώ σε συνεργασία με τους κερκυραίους σεφ, να βάλλουν στο μενού τους τοπικά φαγητά με βάση τα τοπικά προϊόντα. Και όλο αυτό το <<πακέτο>>, να προβάλλεται και να διαφημίζεται.
Η γαστρονομία είναι ένα κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε και πολύ περισσότερο να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας γαστρονομίας σε συνάρτηση με τα τοπικά προϊόντα. Και αυτά είναι κομμάτι της ταυτότητας μας, το οποίο δεν το έχουμε κάνει γνωστό στους επισκέπτες μας. Και αυτό το κομμάτι, είναι...τουρισμός.
Τουρισμός δεν είναι μόνο δρόμοι και καθαριότητα.

ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ;
Πριν από 8 περίπου χρόνια στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας τοποθετήθηκε η Μονάδα Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, η οποία, αν δεν κάνω λάθος στοίχισε τότε περίπου 200.000.000 δραχμές.
Η Μονάδα προοριζόταν να μετράει τους ρύπους κατά την απογείωση και την προσγείωση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο μας.
Μαθαίνω όμως ότι η συγκεκριμένα μονάδα, από την στιγμή που τοποθετήθηκε δεν λειτούργησε  ΠΟΤΕ; Ρωτώ λοιπόν, αληθεύει αυτή η πληροφορία; Λειτούργησε ή δεν λειτούργησε η Μονάδα; Και αν δεν λειτούργησε, γιατί δεν λειτούργησε; Καταλαβαίνετε λοιπόν τώρα γιατί ο ΟΗΕ μας έδιωξε από την συνθήκη του Κιότο. Μήπως τελικά είμαστε Ελαδιστάν και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Επιτέλους έχουμε κουραστεί να ακούμε ...άλλοθι, για την πορεία του κερκυραϊκού τουρισμού. Έχουμε κουραστεί να ακούμε την <<καραμέλα>>, για ελλιπείς υποδομές. Όντως, δεν μπορούμε να καυχόμαστε για το επίπεδο των υποδομών μας αλλά δεν ευθύνονται μόνο οι υποδομές για την πτωτική πορεία του τουρισμού μας. Φταίνε πρωτίστως οι υπηρεσίες, οι κατεστημένες συμπεριφορές, οι ξενοδοχειακές υποδομές και πολλά, πολλά άλλα, μέχρι να φθάσουμε στις υποδομές.
Χθες στην εκπομπή μου στην τηλεόραση έδειξα εικόνες από την Βενετία και κάποιες πλατείες της που ήταν τίγκα στο σκουπίδι αλλά και μνημεία της που είχαν <<στολιστεί>> με γκράφιτι. Παρά ταύτα όμως το αποτέλεσμα μετράει.
Η Βενετία δέχεται ετησίως, περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες, όσους θα δεχτεί η Κέρκυρα σε 20 με 25 χρόνια. Ε, λοιπόν η Βενετία, είναι πολύ πιο βρώμικος τουριστικός προορισμός από την Κέρκυρα, παρά ταύτα όμως δέχεται  ετησίως 20 εκατομμύρια επισκεπτών.
Γι' αυτό σας λέω, ας σταματήσουμε να απαξιώνουμε τον τόπο μας, ας αρχίσουμε να αναδεικνύουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τα οποία είναι πλούσια και ας μάθουν επιτέλους κάποιοι να συνεννοούνται και να λειτουργούν ως ομάδα.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε την αρνητική εικόνα, διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Απορώ γιατί οι αρμόδιοι, όλα αυτά τα χρόνια βέβαια, δεν έχουν αντιληφθεί ότι το <<όχημα>> για να μας βγάλει από την βαθιά και παρατεταμένη τουριστική κρίση, είναι ο Πολιτισμός.
Η <<βάση>> της τουριστικής πολιτικής και της τουριστικής στρατηγικής μας, θα πρέπει να είναι ο πολιτισμός, το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας, και οι πολιτιστικές δυνάμεις του.
Πραγματικά πιστέψτε με, δεν χρειάζονται δρόμοι, οδικά δίκτυα, άξονες Βορά - Νότου, λιμάνια, βιολογικοί καθαρισμοί, σύγχρονα μέσα μεταφοράς, για να μας βγάλουν από την κρίση και το αδιέξοδο. Όλα αυτά, και σε πολύ καλύτερη ποιότητα, τα διαθέτουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί.
Οι οποίοι όμως, δεν διαθέτουν τον πολιτισμό και την ιστορία αυτού του τόπου, ούτε βέβαια, και την φυσική του ομορφιά, παρ' ότι έχουμε φροντίσει να την βιάσουμε.
 Ο πολιτισμός, είναι η ειδοποιός μας διαφορά και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το οποίο μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν το έχουμε αξιοποιήσει.
Ας πιστέψουν οι άρχοντες μας, ότι η λύση του προβλήματος για τον κερκυραϊκό τουρισμό, βρίσκεται στον πολιτισμό. Όπως και στον αθλητισμό. Σας έγραφα για την Φόρμουλα 1 που γινόταν στον όρμο της Γαρίτσας, ένα αθλητικό γεγονός με Παγκόσμια ακτινοβολία και το οποίο, κατορθώσαμε να τα χάσουμε!!! Όπως επίσης το καλοκαίρι μπορούμε να αναπτύξουμε στις θαυμάσιες παραλίες μας πολλά αθλήματα όπως το Μπιτς Βόλλευ, το Χαντ. Μπολ και το ποδόσφαιρο.
Θέληση, προγραμματισμός και οργάνωση χρειάζεται.

<<Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ>>
Ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής, ο Γιόχαν Κρόιφ, είχε δηλώσει ότι <<Η λεπτομέρεια φέρνει την επιτυχία>>.
Και εμείς, όσον αφορά τα θέματα του τουρισμού μας, δεν προσέχουμε καθόλου την...λεπτομέρεια, αν όντως η συμμετοχή μας στις εκθέσεις θεωρηθεί <<λεπτομέρεια>>.
Και παίρνω την ευκαιρία να ρωτήσω όσους τάσσονται υπέρ της άποψης ότι είναι σχεδόν περιττή η συμμετοχή μας στις εκθέσεις, <<έχουμε επενδύσει κάπου αλλού για την προβολή μας όπως στο διαδίκτυο;>>  Όχι βέβαια. Γι'
αυτό είμαστε ΠΑΤΟΣ.
Τώρα θα μου πείτε ότι έχουν  ιστοσελίδες τόσο η Νομαρχία, όσο και ο Δήμος Κερκυραίων. Ωραία, αλλά για μπείτε στο alexa.com για να δείτε την επισκεψιμότητα τους. ΠΑΤΟΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!! Αφού είναι άσχετοι οι άνθρωποι και δεν γνωρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: