Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η πρώτη επιλογή, η ιστορία και το μέλλον

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΛΗΡΟΥ Γραμματέα Περιφερειακής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΠΑΣΟΚ

Στο παραπέντε κυριολεκτικά ακούστηκε το όνομα του υπ. περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μπεριάτου.
Δεν ήταν από τα ονόματα που ΄΄έπαιζαν΄΄ αλλά είναι καλοδεχούμενος .
Οι λόγοι είναι πολλοί: Είναι γνωστό αλλά μας το θυμίζει και το πολύ περιεκτικό και δυνατό βιογραφικό του ότι ο  Ηλίας Μπεριάτος έχει συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην δημιουργία της περιφέρειας Ιονίων νήσων και επομένως δεν θα μάθει τώρα τα λιμάνια και τα προβλήματα της . Κουβαλάει και βιώνει την επτανησιώτικη κουλτούρα, την εκφράζει ακόμα και με μια κίνηση του χεριού του, μια έκφραση ή μια πρωτοβουλία του. Έχει δουλέψει σαν Νομάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης  και έχει αυτοδιοικητική αντίληψη . Δεν είναι περαστικός  στον τόπο καταγωγής του αλλά νιώθει και είναι Επτανήσιος.
Είναι ακαδημαϊκός με ειδικές σπουδές και έδρα που θα τις ζήλευαν πολλοί, χωρίς αυτές να του στερούν την πρόσβαση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το αντίθετο. Ο περιφερειακός σχεδιασμός και η αυτοδιοικητική ανάπτυξη είναι και στα πολιτικά αλλά και στα ακαδημαϊκά του κεκτημένα. Το ίδιο και η βούλησή του. Λίγο να μιλήσει κανείς μαζί του κατανοεί την γρήγορη σκέψη, την άμεση ενέργεια, την αποφασιστικότητα αλλά και την ευελιξία, την ίδια την πρακτικότητα για να λυθεί το όποιο πρόβλημα.
 Ο Ηλίας Μπεριάτος ήταν η έκπληξη του Γ.Παπανδρέου που- ας μη κρυβόμαστε- δεν είχε κανείς σκεφτεί. Είναι ο μόνος υποψήφιος που δεν κατέχει κάποια θέση κυβερνητική ή αυτοδιοικητική, ούτε είναι κομματικός συμβουλάτορας. Είναι ακαδημαϊκός αλλά με θητεία στην διοίκηση και στα δρώμενα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, στο εξωτερικό αλλά και στα Ιόνια.
Αποφασίζει την στράτευσή του για την τιμητική θέση του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Ιονίων νήσων ή Επτανήσου με μόνο γνώμονα την υπηρεσία αυτού του ίδιου του οράματος που ο Αντώνης Τρίτσης, ο Σπύρος Ράλλης, ο Δημήτρης Μαρούδας, ο Γιώργος Κτενάς  και ο Σπύρος Καλούδης ως βουλευτές επτανήσιοι υπέγραψαν και παράδωσαν στον Ανδρέα Παπανδρέου την κοινή δήλωση για την ίδρυση της περιφέρειας των Επτανήσων.
Στηρίζουμε και συμπορευόμαστε με τον Ηλία Μπεριάτο, τον οραματιστή, τον ακαδημαϊκό και τον προσηνή επτανήσιο , με την ελπίδα αλλά και την βεβαιότητα ότι οι ακαδημαϊκές του γνώσεις και η δουλειά του καθηγητή θα έχουν πρακτικές εφαρμογές για την ανάπτυξη και το μέλλον όλων των νησιών μας και  των κατοίκων τους, όπως και ο ίδιος ανέφερε στην χαιρετιστήρια διακήρυξη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: