Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κριτική βιβλίου

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ
Γκιγέρμο Μαρτίνες
Μετ. Ελισώ Λογοθέτη
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος: 2004
Σελ. 237


Γράφει ο συγγραφέας 
Θοδωρής Καραγεωργίου
www.karageorgiou.blogspot.com


Ένας νεαρός μαθηματικός από την Αργεντινή φτάνει στην Οξφόρδη της Αγγλίας έχοντας κερδίσει μία υποτροφία για ένα χρόνο σπουδών. Μένει στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο μίας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία ζει με την εγγονή της. Λίγες μέρες μετά την άφιξή του η γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη. Το πτώμα ανακαλύπτουν ο νεαρός ενοικιαστής και ένας καθηγητής του, ο διάσημος μαθηματικός Άρθουρ Σέλντομ.
Οι δυο τους, μαζί με έναν επιθεωρητή, προσπαθούν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία, ενώ γρήγορα ακολουθεί και μία δεύτερη. Ο δολοφόνος φαίνεται να αφήνει σε κάθε πτώμα και ένα στοιχείο μιας μαθηματικής ακολουθίας, την οποία οι δύο ήρωες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν ώστε να προλάβουν το επόμενο χτύπημα.
Η Αγγλική ατμόσφαιρα, νεφελώδης και βροχερή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο Μαρτίνες με μεγάλη μαεστρία συνδυάζει άψογα  την αγωνία του αναγνώστη, τις μαθηματικές γνώσεις και μία φιλοσοφική διάθεση (με έντονα τα σημάδια του Βιτγκενστάιν) δημιουργώντας ένα πραγματικά εκρηκτικό αποτέλεσμα.
Η Ακολουθία της Οξφόρδης είναι ένα βιβλίο που δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας παρά μόνο πριν τελειώσει, πριν φτάσετε στη λύση και την αποκάλυψή του, η οποία μοιάζει με τρικ μεγάλου ταχυδακτυλουργού

Δεν υπάρχουν σχόλια: