Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωτάκια στο σχολείο

Γράφει η Αγγελική Σαγιά Διευθύντρια Σπουδών ΚΞΓ EXCELLANCE





Όλοι όσοι έχουμε μικρά παιδιά σε προσχολική ή νηπιακή ηλικία, μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία αυτή την εποχή.
Ειδικότερα αν τα παιδιά μας θα πάνε Α΄ Δημοτικού έτσι ώστε να κάνουν ένα καλό ξεκίνημα. Η αρχή εξάλλου είναι το ήμισυ του παντός για αυτό έχουμε και εμείς ευθύνη στο να αγαπήσει το παιδί μας το σχολείο και κατά συνέπεια το διάβασμα και να μην το βλέπει ως αγγαρεία ή κάτι που το κρατά μακριά από το παιχνίδι.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι νομίζουμε και σε αυτή μας την προσπάθεια θα βρούμε δίπλα μας δασκάλους και εκπαιδευτικούς που ενημερώνονται τακτικά και έχουν την εμπειρία να μας συμβουλεύσουν. Δεν είναι τυχαίο που τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές ηλικίες, στον προγραμματισμό της ύλης κάθε χρονιά ώστε τα παιδιά στο ξεκίνημά τους να αγαπήσουν την ξένη γλώσσα μέσα από ζωγραφική, χορό, τραγούδι και θέατρο.
Τι να κάνετε στο σπίτι.
Κάτι που βρήκα πολύ χρήσιμο προσωπικά είναι να διαβάζω βιβλία στο σπίτι. Είναι μια ευχάριστη και χαλαρωτική συνήθεια. Ο εξάχρονος γιος μου όταν με βλέπει ακολουθεί φέρνοντας ένα από τα δικά του και το ξεφυλίζει δίπλα μου.
Είναι ένας πολύ ξεκούραστος τρόπος το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο ενώ όσο πιο ζωηρή εικονογράφηση έχει τόσο το καλύτερο.
Μια εξίζουν ωραία ιδέα εφάρμοσε πέρυσι το νηπιαγωγείο του γιού μου και μας έγινε συνήθεια. Κάθε εβδομάδα παίρναμε σπίτι ένα βιβλίο και το διαβάζαμε λίγο πριν πάει για ύπνο. Σίγουρα ήταν ο αποδοτικότερος τρόπος να τελειώσει η μέρα.
Βάλτε ένα όριο στις ώρες που βλέπει τηλεόραση ή παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και βεβαιωθείτε πως είναι κατάλληλα για την ηλικία του.
Τέλος για τις πιο ανήσυχες μητέρες υπάρχουν πολλά βιβλία στο εμπόριο ώστε να προετοιμάσετε το παιδί είτε με πρώτη γραφή είτε με ζωγραφική, μένει μόνο να επιλέξετε από που σας αρέσει.
Καλή Σχολική Χρονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: