Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τρεις μεγάλες πυρκαγιές χθες το απόγευμα στην Κέρκυρα

Σε εξέλιξη όμως βρίσκονταν την ώρα που έκλειναν σελίδες τα ΚΝ τρεις πυρκαγιές στο νησί της Κέρκυρας.
Δύο στα διοικητικά όρια του Δήμου Παλαιοκαστριτών και συγκεκριμένα σε Δουκάδες και Σκριπερό και η τρίτη φωτιά στην Κάτω Κορακιάνα του Δήμου Φαιάκων. Λόγω των ισχυρών ανέμων οι πυρκαγιές πήραν γρήγορα ένταση δυσκολεύοντας εξαιρετικά το έργο των πυροσβεστών καθώς αδυνατούσαν να πετάξουν και να βοηθήσουν στο έργο της πυρόσβεσης τα μικρά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PEZETEL. Λόγω αυτού του δεδομένου έφθασαν στις 6 το απόγευμα δύο μεγάλα αεροσκάφη τύπου CANADER τα οποία άρχισαν αμέσως να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς.

ΝΕΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΡΕΛΙΩΝ
Πυρκαγιά ξέσπασε προχθές το απόγευμα στην περιοχή Καρουμπάτικα του Δήμου Παρελίων κοντά σε κατοικίες. Βασικός σύμμαχος της φωτιάς ο ισχυρός άνεμος που έκανε εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.  Η φωτιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν και δυο PEZETEL.
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή Ιονίων Νήσων της Π.Υ Μιλτιάδη Αναστασίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας λόγω των ισχυρών ανέμων η Κέρκυρα βρίσκεται σε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εμπρηστή
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την σύλληψη του εμπρηστή των πυρκαγιών το τελευταίο διάστημα σε περιοχές του δήμου Αχιλλείων.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αχιλλείων Ερωτόκριτο Καρύδη η ανησυχία είναι έντονη ενώ καθημερινές είναι οι περιπολίες των άντρων του πυροσβεστικού σώματος αλλά ακόμα και πολιτών καθώς φοβούνται ότι θα υπάρξουν και νέες φωτιές.

Σημαντική η βοήθεια στις πυρκαγιές από την ΕΟΔ
Κοντά στην Π.Υ. Κέρκυρας βρέθηκε ακόμη μια φορά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρ/μα Κέρκυρας, η οποία συνέδραμε με επίγεια και ιδία μέσα στη δύσκολη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί αυτές τις μέρες στο νησί μας.
Στις 25 Αυγούστου, αργά το βράδυ, σημειώθηκε φωτιά στην περιοχή Λούτσες του Δ. Θιναλίων στην οποία άμεσα έσπευσαν δυνάμεις της Π.Υ. και μέλη της ομάδος με αποτέλεσμα την άμεση κατάσβεσή της, χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Στις  26 - 27 Αυγούστου, μέλη της ομάδας μαζί με τo πυροσβεστικό-υδροφόρο όχημα μας, βοήθησαν στο να τεθεί υπό έλεγχο αλλά και στην πλήρη κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Λαυκίου του Δ. Θιναλίων η οποία εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε δύσβατη δασική περιοχή, πλησίον οικισμού.
Επίσης, απ΄ την πρώτη στιγμή, η ομάδα της Κέρκυρας βρέθηκε στην φωτιά η οποία εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική περιοχή στα Καρουμπάτικα του Δ. Παρελίων το απόγευμα της Τρίτης 31 Αυγούστου.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.
Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κάλυψαν και τον τομέα Α΄ Βοηθειών στις εν λόγω επιχειρήσεις, όπου αυτό κατέστη αναγκαίο.
Αξίζει πραγματικά να σημειωθεί η τεράστια προσπάθεια, ο άψογος συντονισμός και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των μέσων από την Διοίκηση της Π.Υ. Νομού Κέρκυρας, ώστε οι φωτιές να μην πάρουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καθώς το δύσβατο των περιοχών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπήρχαν παράλληλα μέτωπα σε διαφορετικές περιοχές του νησιού, έκανε ακόμη δυσκολότερο το έργο κατάσβεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: