Follow by Email

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Πολλά τα κενά των δασκάλων σε σχολεία

Τα προβλήματα στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κέρκυρας.
Με ομόφωνη απόφαση, το Δ.Σ. του Συλλόγου ανακοινώνει προς τα μέλη του τα εξής:
"Μετά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βρισκόμαστε εμπρός σε μια νέα, πρωτοφανή πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα για τη Δημόσια Εκπαίδευση, όπου κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της επιτήρησης από την τρόικα, η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά  τις επιταγές των εντολοδόχων της, υλοποιώντας το Μνημόνιο σε βάρος των εργαζόμενων, έρχεται να περικόψει τις ήδη πενιχρές δαπάνες στη Δημόσια Παιδεία, να αλλοιώσει το χαρακτήρα κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
Το Δ. Σ., του Συλλόγου μας καταγγέλλει:
Την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη μεταφορά των μαθητών καθώς επίσης και με την μη κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού μας, παρά τον περίφημο "σχεδιασμό και προγραμματισμό" που διατυμπανίζει  ότι έκανε στο Υπουργείο Παιδείας η Υπουργός. Η πραγματικότητα όμως τη διαψεύδει.
Δυστυχώς, ενώ βρισκόμαστε στα τέλη του Σεπτέμβρη, ακόμα υπάρχουν αρκετές τάξεις χωρίς δασκάλους. Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα ολοήμερα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα αυτά να υπολειτουργούν.
Τα τμήματα ένταξης λειτουργούν με υπεράριθμους μαθητές, με συνέπεια να μην στηρίζονται αποτελεσματικά οι μαθητές με προβλήματα και να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Επιπλέον για πρώτη χρονιά φέτος έγιναν δραστικές περικοπές στα δρομολόγια, λόγω μείωσης των κονδυλίων για τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία.
Επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς των μαθητών, οι οποίοι είτε στοιβάζονται όρθιοι με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, είτε αφήνονται στη μέση της διαδρομής περιμένοντας να τελειώσει άλλο δρομολόγιο και μετά να επαναεπιβιβαστούν, είτε δεν υπάρχει καθόλου δρομολόγιο από την περιοχή τους προς το σχολείο τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι γονείς τους με την καθημερινή τους μεταφορά.
Οι μαθητές μικρών τάξεων αναγκάζονται να ξεκινούν πολύ νωρίς το πρωί και να επιστρέφουν μετά τις δύο το μεσημέρι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική τους υγεία.
Η παραμονή των μαθητών στο προαύλιο χώρο των σχολείων μετά τη λήξη των μαθημάτων έχει ως συνέπεια να επιφορτίζονται οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,  εκτελώντας και χρέη φύλακα παρανόμως μετά το πέρας του διδακτικού τους ωραρίου.
Καλούμε τους συναδέλφους Διευθυντές των σχολείων να μην αναθέτουν καθήκοντα  στους εκπαιδευτικούς πέραν αυτών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να μην αναλαμβάνουν έργο το οποίο δεν εμπίπτει στα καθήκοντά τους”.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Ερώτηση για τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Νομόυ έθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Μωραΐτης και Γιάννης Γκιόκας.
Αναφέρουν:
“Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος, η εκπαιδευτική χρονιά ξεκίνησε και πάλι με σοβαρά προβλήματα!
Εκτός από τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο στην α΄ βάθμια όσο και στη β΄ βάθμια του Νομού Κέρκυρας, σοβαρότατα προβλήματα εμφανίζονται στα ζητήματα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, λόγω της μείωσης της αντίστοιχης χρηματοδότησης κατά 40% καθώς και της οικονομικής κάλυψης των λειτουργικών αναγκών των σχολικών επιτροπών.
Αποτέλεσμα είναι πολλά σχολεία να μη μπορούν να λειτουργήσουν λόγω αδυναμίας προσέλευσης των μαθητών σ' αυτά, και πολλοί Σύλλογοι Γονέων να διαμαρτύρονται δικαίως έντονα προβαίνοντας σε κινητοποιήσεις.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κέρκυρας όπου φοιτούν μαθητές από όλο το Νομό της Κέρκυρας!
 Ο κίνδυνος επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων στην Κέρκυρα να βρεθεί σε αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα απαιτηθεί και η αγορά πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων, και να μεταφερθεί άμεσα με εκβιαστικό τρόπο στους γονείς το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων είναι κάτι παραπάνω από ορατός!
Είναι παραπάνω από προφανές ότι στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της περιστολής των δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες, σήμερα γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και το βάρος της λειτουργίας των σχολείων!!!
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την άμεση:
Α. Κάλυψη των απαραίτητων κονδυλίων για τη μεταφορά και του τελευταίου μαθητή στην Κέρκυρα;
Β. Ενίσχυση των σχολικών επιτροπών της Κέρκυρας με τα απαραίτητα χρήματα για θέρμανση και λειτουργικές ανάγκες;
Γ. Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς και μοναδική προϋπόθεση το πτυχίου τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: