Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

-9% στα έσοδα του τουρισμού το 2010

Με άνοδο 3% στις αφίξεις και πτώση 7%-9% στα τουριστικά έσοδα αναμένεται να κλείσει το 2010.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης υπολογίζει στο 7% με 9% την πτώση των τουριστικών εσόδων για το σύνολο του έτους και σημειώνει ότι τυχόν νέα αύξηση του ΦΠΑ θα βάλει "ταφόπλακα" στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Οι ανταγωνιστές μας πουλάνε με ΦΠΑ 5% έως 7% και εμείς με 11%, νέα αύξηση του συντελεστή θα ήταν ολική καταστροφή μας, λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη τα βασικά χαρακτηριστικά της σεζόν ήταν η αλλαγή στην κατανομή των τουριστών, καθώς ήρθαν περισσότεροι Ρώσοι, Αμερικανοί και Βαλκάνιοι, ενώ πτωτικές ήταν οι αφίξεις από τις παραδοσιακές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας.
Επίσης, η μέση διάρκεια παραμονής ήταν μικρότερη, ενώ περιορίστηκε και η κατά κεφαλήν δαπάνη.
Την ίδια ώρα ο τουρισμός της Αθήνας έχει βυθιστεί, καθώς τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 12% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας -Αττικής κ. Γ. Ρέτσος.
"Το άσχημο είναι", όπως λέει, "ότι δεν υπάρχει κινητικότητα για τον Σεπτέμβριο που είναι ο καλύτερος μήνας για τον τουρισμό της Αθήνας, από τον φόβο νέων κινητοποιήσεων. Ελπίδα για ενίσχυση στις αφίξεις αποτελεί ο εορτασμός των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα στο τέλος Οκτωβρίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: