Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια


Νέα ναρκωτικά κατακλύζουν τις πιάτσες της Ελλάδας, σπέρνοντας το θάνατο σε νεαρούς χρήστες και προκαλώντας σοβαρό "πονοκέφαλο" στις διωκτικές αρχές. Μετά τις ναρκωαγορές τις Ευρώπης, τα νέα ναρκωτικά φαίνεται να αφήνουν και στη χώρα μας σε δεύτερη μοίρα τις "παραδοσιακές" εξαρτησιογόνες ουσίες, ενώ οι παρενέργειές τους θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Ένα από τα νέα ναρκωτικά, που εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, είναι το Khat. Πρόκειται για ναρκωτικό, παράγωγο ενός θαμνώδους φυτού που ευδοκιμεί στην Αφρική και φυτρώνει συνήθως ανάμεσα στις φυτείες καπνού. Τα φύλλα του είναι λεπτά και γυαλιστερά, χρώματος κόκκινο-καφέ και μυρίζουν έντονα. Αυτό που καθιστά το Khat ναρκωτικό είναι οι ουσίες καθινόνη και καθίνη, αλκαλοειδή που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και έχουν όμοια σύνθεση και επιδράσεις με τις αμφεταμίνες.
Το μάσημα φύλλων προκαλεί διέγερση, ανορεξία, αποπροσανατολισμό, ευφορία, ευερεθιστικότητα, παραισθήσεις, αϋπνία, εκρήξεις βίας. Συχνότερη χρήση του ή κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τοξική ψύχωση, σοβαρές παραισθήσεις, ταχυκαρδία, ανωμαλίες στο καρδιαγγειακό σύστημα, μανία καταδίωξης, φοβία και φυσικά θάνατο.
Χαρακτηριστικό του φυτού είναι ότι χάνει τις ναρκωτικές του ιδιότητες δύο με τρεις ημέρες μετά το κόψιμο. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του είναι το τύλιγμα σε φύλλα μπανάνας, για να μείνει φρέσκο και υγρό. Όσον αφορά την τιμή του, αυτή υπολογίζεται σε περίπου 400 ευρώ τα 100 γραμμάρια, ανάλογα πάντα με την ποιότητα και τη ζήτηση.
Το Drag ice
Φανατικούς χρήστες έχει αποκτήσει σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα ακόμη μία ναρκωτική ουσία, το επονομαζόμενο Drag Ice. Το ναρκωτικό "πάγος" ή αλλιώς κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη εμφανίστηκε στην Αυστραλία πριν από περίπου 15 χρόνια. Πιο δυνατό από οποιοδήποτε άλλο είδος μεθαμφεταμινών και "καθαρότερο" ακόμη και από το γνωστό σπιντ, η μορφή του είναι κρυσταλλική και το χρώμα του άσπρο.
Προκαλεί ευφορία, αυξημένη ενεργητικότητα, αύξηση των σεξουαλικών ορμών, επιθετική συμπεριφορά, αϋπνία και ανορεξία από 5 έως 30 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Τα άτομα που εθίζονται σε αυτό χάνουν βάρος, είναι ιδιαίτερα επιθετικά, έχουν ψυχωτικά επεισόδια, παραισθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή. Κοστίζει 100 - 120 ευρώ το γραμμάριο.
Πώς μοιράζεται η ηρωίνη στις πιάτσες
Η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που διακινείται την περιοχή μας προέρχεται από τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Οι βούλγαροι έμποροι φροντίζουν να κρύβουν σε φορτηγά ή αυτοκίνητα συσκευασίες ηρωίνης μισού κιλού. Το σύνηθες σημείο απόκρυψης είναι τα λάστιχα. Πολλοί κρύβουν "το φορτίο" στις μποτίλιες ανύψωσης της καρότσας των φορτηγών. Αφού καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα, εναποθέτουν τα μικροδέματα σε ορισμένα σημεία της αγροτικής περιοχής του νομού Σερρών, τα οποία χρησιμεύουν ως κρύπτες (καβάντζες).
Αντίθετα με τους βούλγαρους, οι αλβανοί μεγαλέμποροι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο για την προστασία των συνεργατών τους. Πολλές φορές στο παρελθόν διαπιστώθηκε ότι οι αλβανοί έμποροι δεν διαθέτουν την ηρωίνη σε σκόνη αλλά συμπιεσμένη. Ο "βράχος", όπως χαρακτηρίζεται, έχει την ιδιότητα να μην αναδύει τη χαρακτηριστική οσμή του ναρκωτικού κι έτσι να μη γίνεται αντιληπτός από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της Δίωξης.
Τελευταία, εξηγεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., παρατηρείται δυσκολία από τους εμπόρους να βρουν "χέρια" για τη διακίνηση της ηρωίνης στις πιάτσες.

***
Το θέμα της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης ναρκωτικών στα Βαλκάνια, η διακίνησης ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, το ξέπλυμα χρήματος, τους εκβιασμούς και τη διακίνηση λαθρομεταναστών καθώς το θέμα της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης ναρκωτικών στα Βαλκάνια αλλά και το ζήτημα της διακίνησής τους , είναι ένα σοβαρό θέμα που παρουσιάζει το Portal www.Apodimos.com στους αναγνώστες του, μέσα από το άρθρο του Φάνη Μαλκίδη, που είναι Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Του ΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ, Λέκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τα περιστατικά εξάρθρωσης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, που χρησιμοποιούν τις βαλκανικές χώρες ως διόδους αλλά και ως τόπους προορισμού μεγάλων ποσοτήτων αυτών των ουσιών, δεν παύουν να θέτουν πάντα στο προσκήνιο το θέμα της κατακόρυφης αύξησης της χρήσης ναρκωτικών στα Βαλκάνια αλλά και το ζήτημα της διακίνησής τους. Οι διαστάσεις του φαινομένου έχουν γίνει εκρηκτικές καθώς την τελευταία δεκαετία, επεκτείνονται σε ένα σύνολο μορφών παραοικονομίας που συνοδεύεται από διακίνηση όπλων, αυτονομιστικές τάσεις, λαθρεμπόριο και άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος. Τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται ως "η Κολομβία της Ευρώπης" και ενώ πριν από χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των διακινούμενων ουσιών προερχόταν από το Αφγανιστάν και μέσω Τουρκίας, όπου υπόκειτο σε επεξεργασία, κατέληγε στα Βαλκάνια ή περνούσε στην υπόλοιπη Ευρώπη, τελευταία και οι βαλκανικές χώρες αποκτούν μερίδιο στην "παραγωγή" (περίπτωση Αλβανίας).

Η θέση των χωρών της Ευρώπης(και των ΗΠΑ.)
Ο Οργανισμός Παροχής Πληροφοριών "Stratfor Global Intelligence", με έδρα τις Η.Π.Α., σε έκθεσή του για το ζήτημα (2002) επισημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει για το εμπόριο ναρκωτικών από το Κοσσυφοπέδιο προς την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., για τους δεσμούς με τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" (UCK), και για εμπλοκή των ίδιων κυκλωμάτων και σε εμπόριο όπλων, μεταξύ των άλλων.
Με την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η παραγωγή οπίου στη χώρα εκτινάχτηκε στα ύψη, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο της Βιέννης (VIC), του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κατά των ναρκωτικών (United Nations Drug Control Program - UNDCP) (2002)και τα Βαλκάνια απέκτησαν σημαντικό μερίδιο στη διακίνηση και αυτού του ναρκωτικού. Παράλληλα η Οργάνωση για τον Έλεγχο της Χορήγησης Φαρμακευτικών Ουσιών (Drug Enforcement Administration, η γνωστή "DEA") (2002) αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης που διακινείται στην Ευρώπη παράγεται στο Αφγανιστάν και, μέσω Τουρκίας, φτάνει στο Κοσσυφοπέδιο, από όπου από τις αλβανικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος διανέμεται στις Βαλκανικές χώρες και τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου και τον "Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό", στην π.ΓΔΜ. Σημειώνεται ότι οι αλβανικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος συγκαταλέγονται σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία των Η.Π.Α. (FBI) , στις πέντε πιο επικίνδυνες του πλανήτη.
Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής οργάνωσης πληροφοριών Jane's Intelligence Review (2002), οι παράνομες δραστηριότητες στα Βαλκάνια τοποθετούνται στη δεκαετία του 1970 και προσδιορίζονται στην περιοχή μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας, τμήματος της Σερβίας και της π.ΓΔΜ.
Έκθεση της γαλλικής οργάνωσης Observatoire Geopolitique des Drogues (ΟGD), που λειτουργεί ως κέντρο μελετών για τη διακίνηση ναρκωτικών (2002), αναφέρει ότι με την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία αδρανοποιήθηκαν οι δίοδοι διακίνησης ναρκωτικών της περιοχής και άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι δίοδοι Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, νότιας Γιουγκοσλαβίας, π।ΓΔΜ, Ελλάδας και Αλβανίας. Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, το 1995, η περιοχή εξελίχτηκε σε κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας ναρκωτικών ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Στο μεταξύ, στην Αλβανία το λαθρεμπόριο έγινε η πιο επικερδής δραστηριότητα στη χώρα ενώ το 1997, μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών (πυραμίδες), οι οποίες είχαν συγκεντρώσει σχεδόν το σύνολο των οικονομιών των Αλβανών πολιτών και λειτούργησαν ως "πλυντήριο" από παράνομες δραστηριότητες, επικράτησε πλήρες χάος στη χώρα. Έτσι για πάρα πολλά από τα μέλη των αλβανικών ομάδων και αλλά και του πληθυσμού, ως κομμάτι της αλυσίδαςδιακίνησης, σημειώθηκε στροφή προς σε εγκληματικές ενέργειες, με κυρίαρχη αυτή της διακίνηση ναρκωτικών. Πολλαπλές δίοδοι χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά τους από την Αλβανία προς τη Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία (εκεί από τους 30.000 Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου οι 15.000 βρίσκονται τις φυλακές) στην Ιταλία, μέσω νότιας Αλβανίας και της Αδριατικής, και στην Ελλάδα μέσω των κυκλωμάτων λαθρομεταναστών. Στη Γιουγκοσλαβία οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, το 1999 αποδυνάμωσαν τις προσπάθειες ελέγχου των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, ενώ ενέτειναν τη δράση των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, που προώθησαν την διακίνηση ναρκωτικών μέσω μεγάλων οικογενειών εκεί (η έννοια της οικογένειας όπως και στην Αλβανία συνδέεται με πολύ στενούς δεσμούς συνεργασίας) σε πολύ χαμηλές τιμές.
Παράλληλα η οργάνωση ΟGD αναφέρεται για ανταγωνιστική δράση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών που συνδέονται με στελέχη μυστικών υπηρεσιών στη Σερβία, που είχε ως αποτέλεσμα ήταν η ενδυνάμωση της διόδου Βουλγαρίας - Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ - Αλβανίας- Μαυροβουνίου και Σλοβενίας. Η κρίση στο εσωτερικό της π.ΓΔΜ και η δράση των Αλβανών ευνόησε την ενεργοποίηση των διόδων μεταφοράς ναρκωτικών και από το έδαφός της.
Οι διασυνδέσεις των τοπικών κυκλωμάτων επεκτείνονται στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία και το Βέλγιο, ενώ τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, με την π.ΓΔΜ και τη Βουλγαρία και το Αιγαίο, χρησιμοποιήθηκαν ως εναλλακτικές δίοδοι διακίνησης ναρκωτικών.

Η Βαλκανική οπτική
Η διακίνηση ναρκωτικών, παραμένει ένα από τα πιο καίρια προβλήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Σόφια, οι πολίτες των βαλκανικών χωρών κρίνουν ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι αυτό (μαζί με τα προβλήματα της διαφθοράς, της ανεργίας και της φτώχειας), όπως αναφέρεται σε έρευνα (Απρίλιος 2003) που διεξήγαγε η Νομική Πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SELDI) και στην οποία συμμετείχαν πολίτες από την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία, την π.ΓΔΜ, την Ρουμανία, την Κροατία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Από την πλευρά τους οι Αλβανοί ιθύνοντες και ειδικότερα ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (SHIK), Φάτος Κλόσι, παρουσιάζοντας την έκθεση απολογισμού των δραστηριοτήτων της SHIK για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία (2002), σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά και τη διακίνησή τους, τόνισε ότι "στην Αλβανία δεν υπάρχει βιομηχανία επεξεργασίας ναρκωτικών, η χώρα όμως χρησιμοποιείται ως τράνζιτ για τη μεταφορά ναρκωτικών προς άλλες χώρες". Παράλληλα είπε πως "δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη πολιτικών στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη φίλων πολιτικών σε εγκληματικές οργανώσεις".
Αναφερόμενος στο έργο της SHIK για την εξάλειψη του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, δήλωσε ότι "σπείρες διακίνησης λαθρομεταναστών εντός και εκτός της Αλβανίας συνεργάζονται με την ιταλική και τουρκική μαφία. Οι ιδιοκτήτες ταχύπλοων σκαφών που διακινούν λαθρομετανάστες, έχουν εγκαθιδρύσει ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους της αλβανικής αστυνομίας και των λιμενικών αρχών της Αυλώνας, του Δυρραχίου, του Σενγκίν και των Αγίων Σαράντα. Συνεργάζονται με ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία κυρίως αραβικές, οι οποίες αναλαμβάνουν τη διαμονή των λαθρομεταναστών μέχρι τη μεταφορά τους στο εξωτερικό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: