Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ετσι μεταφέρουν τα ναρκωτικά και σκοτώνουν τα παιδιά μας


Νευραλγικό κόμβο των διεθνών "δρόμων της ηρωίνης" αποτελεί η Β.Δ. Ελλάδα. Όπως αποτυπώνεται στις ετήσιες εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. και τις διεθνείς αναφορές για το οργανωμένο έγκλημα, η χώρα μας αποτελεί το σταυροδρόμι στη διακίνηση των φορτίων της "λευκής σκόνης" από τις ασιατικές χώρες παραγωγής οπίου προς τη Δυτική Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η γεωγραφική θέση της χώρας μας πάνω στον λεγόμενο "βαλκανικό άξονα" την καθιστά αυτομάτως ενδιάμεση χώρα μεταφοράς (transit). Σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις, το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης παράγεται στις χώρες του "χρυσού τριγώνου" (Λάος - Ταϊλάνδη - Βιρμανία) και της "χρυσής ημισελήνου" (Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ιράν). Επίσης, στην ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Τουρκία, το Μεξικό και την Κολομβία παράγεται όπιο για Παρασκευή ηρωίνης.

Τα δρομολόγια
Η λεγόμενη "βαλκανική οδός" είναι ο πιο δημοφιλής δρόμος μεταφοράς ηρωίνης από τη ΝΑ - ΝΔ Ασία και τη Μέση Ανατολή προς τη Δυτική Ευρώπη. Η "βαλκανική οδός" δεν θεωρείται ενιαία διαδρομή, αλλά αποτελείται από επιμέρους δρομολόγια:

Βόρεια οδός:
1) Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία
2) Τουρκία, Ρουμανία (με φέρι μπόουτ)

Κεντρική Οδός:
1) Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία
2) Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σερβία - Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Ιταλία

Νότια οδός:
Τουρκία, Ελλάδα (οδικώς ή με φέρι μπόουτ), Αλβανία, Ιταλία
Εκτός από τη "βαλκανική οδό", στις διεθνείς εκθέσεις των διωκτικών αρχών αναφέρεται και ο "ατλαντικός άξονας", ο οποίος αφορά τα ναρκωτικά της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Στην παραπάνω κατεύθυνση προστίθενται επίσης ως ενδιάμεσοι σταθμοί στο δρομολόγιο από και προς την Ευρώπη κράτη τα οποία βρίσκονται στις ακτές τις Βορειοδυτικής Αφρικής (Μαυριτανία, Μαρόκο κ.α.)

Ο… πόλεμος της ηρωίνης
Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε μέρα από χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα. Η αύξηση των τοξικομανών τα τελευταία χρόνια είναι δραματική, ενώ ανησυχία προκαλεί επίσης η συνεχής εμφάνιση νέων ναρκωτικών ουσιών.
"Το συντριπτικό ποσοστό θανάτων τοξικομανών οφείλεται είτε μόνο στη χρήση ηρωίνης είτε στο συνδυασμό της ουσίας με ηρεμιστικά. Τα ποσοστά τόσο των χρηστών όσο και των θανάτων αυτών σημειώνουν τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια, κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική", εξηγεί ο κ. Τσούγκας.
Παρά όμως το γεγονός ότι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών πληθαίνουν καθημερινά, όπως αναφέρει ο κ. Τσούγκας, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πραγματοποιούνται οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις, ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν κάποιος είναι πράγματι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
"Ο νόμος αναφέρει ρητά ότι πρέπει πρώτα να γίνονται άμεσα, μέσα σε διάστημα 72 ωρών, τοξικολογικές εξετάσεις και έπειτα όλες οι υπόλοιπες. Από το 2002, όμως, δεν έχουμε πάρει από το κράτος ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι παραπάνω εξετάσεις, αφού δεν λειτουργούν τα εργαστήριά μας. Έτσι, δεν μπορούμε να βγάλουμε σίγουρο συμπέρασμα για το εάν κάποιος είναι πραγματικά χρήστης", τονίζει ο ιατροδικαστής.

Οι… 9 ερωτήσεις
Μάλιστα, τις τοξικολογικές εξετάσεις έχει αντικαταστήσει ένα ερωτηματολόγιο με εννέα ερωτήσεις, όπου μέσα από τις απαντήσεις βγαίνει το συμπέρασμα για το εάν κάποιος είναι τοξικομανής ή όχι! "Η υπάρχουσα κατάσταση είναι τραγική, αφού όλο το σύστημα λειτουργεί υπέρ των εμπόρων ναρκωτικών ουσιών. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι πρέπει να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο για να βγει συμπέρασμα ότι είναι τοξικομανείς, με αποτέλεσμα να "πέφτουν" στα μαλακά όσον αφορά στις ποινές των δικαστηρίων.
Ακόμη και αυτοί που δεν γνωρίζουν τις απαντήσεις που οδηγούν στο αποτέλεσμα ότι κάποιος είναι τοξικομανής, τις μαθαίνουν από άλλους, ακόμη και από τους δικηγόρους τους, ώστε να μειώνονται οι ποινές τους", περιγράφει ο κ. Τσούγκας.
"Στις 13 Απριλίου του 2006 κατέθεσα ενώπιον της Βουλής όλη την υπάρχουσα κατάσταση που ισχύει με τις τοξικολογικές εξετάσεις. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων έμειναν έκπληκτοι και υποσχέθηκαν πως μετά το περσινό Πάσχα θα γίνουν κινήσεις αναδιαμόρφωσης του συστήματος που λειτουργούμε. Πέρασε ο καιρός και ακόμη δεν έχει αλλάξει τίποτα", κατέληξε ο κ. Τσούγκας.

Η νοθεία της ηρωίνης
Η ηρωίνη είναι ναρκωτικό που προέρχεται από το όπιο. Συγκεκριμένα, από το όπιο (παράγωγο από την παπαρούνα), με χημική κατεργασία, εκχειλίζεται η μορφίνη και έπειτα, με τη χρήση οξικού ανυδρίτη, προκύπτει η ηρωίνη. Η ηρωίνη έπειτα νοθεύεται σε ποσοστό μέχρι και 98%. Η νοθεία είναι μια διαδικασία πολύ σημαντική για τους χρήστες και το καλύτερο προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η άχνη ζάχαρη. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Τσούγκα, νοθεύεται ακόμη και με τα πιο απίθανα υλικά, όπως με άμμο, χώμα, στόκο, ακόμη και με στρυχνίνη! Στο εμπόριο είναι ελάχιστες οι φορές που εντοπίζεται "καθαρή" η ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: