Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ: Απεργιακός κλοιός σ’ όλη τη χώρα

Σε 24ωρο απεργιακό αποκλεισμό μπαίνει σήμερα η χώρα (και η οικονομία) εξ' αιτίας της γενικής πανελλαδικής κινητοποίησης που θα οργανώσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κλιμακώνοντας την αντίδρασή τους στα νέα οικονομικά μέτρα. Το κράτος και η οικονομία θα βάλει... λουκέτο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την είσπραξη των εσόδων και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Τα οικονομικά μέτρα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις με τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ αλλά και άλλους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών να εξαγγέλλουν και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Εκτός από την 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για σήμερα, έχει προγραμματίσει δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες σε όλη τη χώρα για τη Δευτέρα 15 Μαρτίου.
Επίσης η ΓΕΝΟΠ κήρυξε 48ωρη απεργία για τις 16 και 17 Μαρτίου, ενώ το πρωί της Τετάρτης 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες.
Στις 18 Μαρτίου θα βάλουν λουκέτο στα πρατήρια καυσίμων οι βενζινοπώλες. Συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ανακοινώνοντας χθες τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία προανήγγειλαν ένταση των κινητοποιήσεων για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Συγκοινωνίες
Λόγω της απεργίας, πάντως, θα "παραλύσουν" οι συγκοινωνίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες (κυρίως εκείνες που είναι υπό κρατικό έλεγχο), οι δήμοι, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων. Επίσης, θα απεργήσουν εργαζόμενοι σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, οικοδόμοι, τα πληρώματα των πλοίων, οι λιμενεργάτες.
Το στίγμα της απεργιακής απάντησης των συνδικάτων έδωσε προχθές ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος καλώντας τους εργαζόμενους "να υψώσουν μυριόστομη κραυγή διαμαρτυρίας για τα κοινωνικά άδικα και μονομερή οικονομικά μέτρα συμμετέχοντας στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στις 11 π.μ. στο Πεδίο του Αρεως". Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε, υπογράμμισε ότι "δεν φοβόμαστε ούτε θα ενδώσουμε στις απειλές και την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχονται".
"Αυτές οι πρακτικές είναι ξένες με τις αρχές και τις αξίες του εργατικού κινήματος και, στο παρελθόν, αποτελούσαν θλιβερό προνόμιο προβοκατόρων και υπονομευτών των αγώνων για τα κοινωνικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία", κατέληξε.
"Να οργανωθεί πανευρωπαϊκή ημέρα κινητοποίησης για τις πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων" πρότεινε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος. Παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται οι καταλήψεις δημόσιων κτηρίων.

Κατάληψη
Προχθές, πρώην απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (Stage) κατέλαβαν το κτήριο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί της οδού Πειραιώς. Σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις θα προκληθούν από την απεργία στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλη τη μέρα τα μπλε λεωφορεία και το ΤΡΑΜ. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Ακινητοποιημένοι όλη την ημέρα θα μείνουν και οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Επίσης καμία πτήση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καθώς στην απεργία θα συμμετέχουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας με 24ωρη κινητοποίηση.
Ηδη η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει όλες τις πτήσεις του δικτύου της και αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε τρεις σημερινές πτήσεις, οι δύο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Tο απεργιακό δελτίο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • Eργαζόμενοι σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, OTA, νοσοκομεία, σχολεία, εφορίες, τελωνεία.
  • Eργαζόμενοι σε ΔEH, OTE, OΣE, EΛTA, EYΔAΠ.
  • Tραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, οικοδόμοι, τα πληρώματα των πλοίων, οι λιμενεργάτες, οι δημοσιογράφοι.
  • Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Λουκέτο στα σχολεία.
  • 24ωρη οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ. Προς 24ωρη στο Μετρό.
  • Θα λειτουργήσει 10-4 ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πιθανότατα το μετρό.
  • 16-18 Mαρτίου, 48ωρη απεργία της ΓENOΠ - ΔEH.
  • 18 Mαρτίου, 24ωρη απεργία των βενζινοπωλών.
  • Συνεχίζεται η κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους και στο Eθνικό Tυπογραφείο.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Καλεί τα μέλη του σε αποχή
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας “καλεί τα μέλη του σε αποχή από τα ιατρικά τους καθήκοντα στις 11-3-2010 στηρίζοντας την πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
Στο όνομα της οικονομικής κρίσης δεν μπορούμε να δεχτούμε μέτρα άδικα που πλήττουν δικαιώματα των εργαζόμενων γιατρών όταν αυτά έχουν κατακτηθεί με χρόνιους αγώνες.
Η μαζική συμμετοχή είναι επιβεβλημένη”.

* Η εφημερίδα μας ανακοινώνει στο αναγνωστικό κοινό της ότι συμμετέχει στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και δεν θα κυκλοφορήσει φύλλο Παρασκευής 12/3.

Δεν υπάρχουν σχόλια: