Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Διαμαρτυρία για τον τρόπο καταπολέμησης της μελίγκρας στα άλση της Κέρκυρας

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ και την Αντιδήμαρχο Πρασίνου κα Χρυσούλα Τόμπρου σχετικά με την διενέργεια ψεκασμών από την Υπηρεσία Πρασίνου για την καταπολέμηση της μελίγκρας σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Κερκυραίων, απέστειλε η τοπική επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
"Η Τοπική Επιτροπή Κέρκυρας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ενώνει και πάλι τη φωνή της με τις φωνές διαμαρτυρίας πολλών άλλων Κερκυραίων πολιτών που διαμαρτύρονται για τον προγραμματισμένο ψεκασμό κατά της μελίγκρας των καλλωπιστικών δέντρων στην πλατεία και άλλους χώρους αστικού πρασίνου.
Όπως γνωρίζετε … "σε αστικό πράσινο, απαγορεύεται κάθε είδους ψεκασμός" (έγγραφο από 10/6/09 του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών προϊόντων που ανήκει στο ΕΘΙΑΓΕ).
Η μελίγκρα δεν προκαλεί προβλήματα στην δημόσια υγεία ενώ τα εντομοκτόνα ναι. Το περιβάλλον της Κέρκυρας μετά από χρόνια διαφόρων ειδών ψεκασμών είναι πάρα πολύ επιβαρυμένο και κανένας δεν έχει δικαίωμα να θέτει ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Η χρήση των εντομοκτόνων πρέπει να είναι η τελευταία λύση αφού υπάρχουν άλλες μέθοδοι που δεν είναι βλαβερές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Η Κέρκυρα είναι ένας τουριστικός προορισμός που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του μέσα σε συνθήκες κρίσης και έντονου ανταγωνισμού. Για το λόγο αυτό προβάλλεται - και σωστά - ως τόπος που ξεχωρίζει για το φυσικό και ανθρωπογενές του περιβάλλον και το υψηλό επίπεδο πολιτισμού.
Οι ψεκασμοί σε αστικό περιβάλλον - ακόμη και κατ' εξαίρεση - δεν συνάδουν ούτε με το επίπεδο του πολιτισμού ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα θελήσετε να σταματήσετε μια κακή πρακτική του παρελθόντος και να απαλλάξετε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας από τους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία από τη χρήση χημικών εντομοκτόνων στο αστικό περιβάλλον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: