Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες για το λιμενικό σώμα

Σε νέα "ρότα" βάζει η κυβέρνηση το Λιμενικό Σώμα, φιλοδοξώντας ν' αντιμετωπιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες, που εμφανίστηκαν με την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας. Αυτό θα αποτυπωθεί διαδοχικά σε Προεδρικό Διάταγμα και σε νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, που είναι σχεδόν έτοιμο να προωθηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με το Προεδρικό Διάταγμα, που το περιεχόμενό του οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να έχει ετοιμαστεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα αποσαφηνίζεται ότι όλο το προσωπικό του Λιμενικού, ανεξάρτητα σε ποια υπηρεσία απασχολείται, εντάσσεται πλήρως κάτω από την ιεραρχία του για όλα τα θέματα, όπως αξιολόγησης, μετακινήσεων, αδειών κ.ο.κ.
Το μέρος του προσωπικού, που θα απασχολείται σε υπηρεσίες υπαγόμενες στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), θα θεωρείται ως αποσπασμένο, με επιλογή από τη στρατιωτική ηγεσία.
Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, διότι το τελευταίο πεντάμηνο, με την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας, το τμήμα του προσωπικού που υπαγόταν στο ΥΠΟΙΑΝ είχε βρεθεί αποκομμένο από την ιεραρχία του, που ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Από εκεί και πέρα, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρξουν, όπως έλεγαν έγκυρες πηγές, και ορισμένες αλλαγές στην κατανομή των υπηρεσιών, σε μια κατεύθυνση ώστε μαζί με τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αστυνόμευση (ασφάλεια, διεύθυνση λιμενικής Αστυνομίας κ.ά.) να ενταχθούν στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και όσες έχει μια σύγχρονη ακτοφυλακή και σχετίζονται με το πλοίο και το ναυτικό, όπως π.χ. επιθεωρήσεις, μητρώα κ.ά.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα, με αρχή από τους ανώτατους αξιωματικούς, και θα συνεχιστούν με τους ανώτερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: