Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: Διαμαρτυρία προς Μπακογιάννη

Την έντονη διαμαρτυρία της για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη χειρίστηκε το θέμα των γευμάτων και των δείπνων των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, εκφράζει με ανοικτή επιστολή της η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
“Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι κατά την διάρκεια της συνόδου του ΟΑΣΑ που πραγματοποιήθηκε στην αρχόντισσα του Ιονίου ΚΕΡΚΥΡΑ, ανατέθηκε από το υπουργείο εξωτερικών η σύνθεση του μενού των προσκεκλημένων σε έναν τηλεοπτικό αστέρα παρουσιαστή μαγειρικών εκπομπών, στον κ.Μαμαλάκη και όχι σε έναν από τους καταξιωμένους Έλληνες chef του νησιού.
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι, τόσο στην Κέρκυρα όσο και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν οι κατά τόπους επαγγελματικές Λέσχες Αρχιμαγείρων, που δρούν κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος , πλαισιωμένες από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς αλλά και τοπικώς chefs ,οι οποίοι είναι οι πλέον αρμόδιοι και ειδικοί στην προώθηση και εξάπλωση της ελληνικής γαστρονομίας.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι τα μέλη των Λεσχών αποτελούν μέλη επιτροπών του ΕΟΤ για την πιστοποίηση της Ελληνικής κουζίνας , μέλη του ΟΠΕ στην ομάδα kerasma, συνεργάζονται με τις νομαρχίες, τους δήμους και τα εμπορικά επιμελητήρια και γενικώς εκπροσωπούν γαστρονομικά την χώρα μας σε όλα τα πέρατα της γής μέσω των πρεσβειών όταν αυτό ζητηθεί.
Οι Λέσχες έχου στεφθεί με πολλές διακρίσεις στο παγκόσμιο στερέωμα και τον Οκτώβριο του 2008 η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αθηνών απέσπασε την δεύτερη θέση στην Ολυμπιάδα Μαγειρικής στο ERFURT της Γερμανίας υψώνοντας για μια ακόμη φορά το όνομα της ελληνικής γαστρονομίας στα υψηλότερα διεθνή βάθρα.
Η εκδήλωση αυτή της συνόδου του ΟΑΣΑ αποτέλεσε μέγιστη διαφήμιση για την Κέρκυρα και την Ελλάδα, και θεωρούμε λάθος ότι μέσα απο αυτή την προβολή απουσίαζε η Επτανησιακή και ιδιαίτερα η Κερκυραϊκή και πλούσια παραδοσιακή κουζίνα.
Θα περίμενε κανείς να "συμμετέχει" και αυτή στο μενού, δεδομένου ότι ήταν και ο τόπος διεξαγωγής της Συνόδου.
Παρόλα αυτά στο μενού δεν συμπεριλαμβανόταν κανένα κερκυραϊκό έδεσμα ενώ χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας δεν καλέστηκε καν να συμμετάσχει στην οργάνωση του μενού της εκδήλωσης.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης αυτής είτε δεν γνώριζαν είτε δεν ήθελαν να αναθέσουν την διοργάνωση των μενού των προσκεκλημένων στους πλέον αρμόδιους και κατάλληλους αλλά σε τηλεοπτικούς αστέρες και κομήτες που εκμεταλέυονται έναν ολόκληρο κλάδο, τον κλάδο της αγειρικής χωρίς καν να ανήκουν σε αυτόν.
Όλοι οι Έλληνες CHEF τόσο του νησιού όσο και όλης της Ελληνικής Επικράτειας ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντοτε στην διάθεση σας αρωγοί και συνοδοιπόροι στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας, στην προώθηση των ελληνικών προιόντων και της ελληνικής κουλτούρας.
Είμαστε βέβαιοι ότι η ενέργεια αυτή του υπουργείου εξωτερικών δεν έγινε σκόπιμα, αλλά σε επόμενες παρόμοιες εκδηλώσεις θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά την προσφορά μας για προώθηση της ελλήνικής γαστρονομίας αν μη τι άλλο από τους πλέον αρμόδιους και υπεύθυνους να το πράξουν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: