Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Καταγγελίες για απολύσεις στις δομές της ΚΛΙΜΑΚΑΣ

Την υπόθεση των απολύσεων από τις δομές ψυχικής υγείας ΚΛΙΜΑΚΑ φέρνει ξανά στο προσκήνιο με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
Πιο συγκεκριμένα στην καταγγελία σημειώνεται:
“Tο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κέρκυρας καταγγέλλει για άλλη μια φορά την Εταιρεία "ΚΛΙΜΑΚΑ" η οποία εφαρμόζει αντεργατική, αντισυνδικαλιστική και αντικοινωνική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους της, συνεχίζοντας τις παράνομες απολύσεις που είχε ξεκινήσει το έτος 2008.
Υπενθυμίζουμε ότι τότε είχε απολύσει από τα οικοτροφεία ΑΡΓΩ και ΝΕΦΕΛΗ το Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα Υγείας Αλεξάκη Ιωάννη και άλλους εργαζόμενους μέλη του σωματείου.
Σήμερα συνεχίζει τις παράνομες απολύσεις αφού εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα μέσα σε μια νύχτα μετέφερε κάποιους ασθενείς του οικοτροφείου Αργώ στο οικοτροφείο Νεφέλη και σε κάποιες άλλες μονάδες, ειδοποιώντας τους 13 εργαζόμενους που απασχολούνταν σε αυτό μεταξύ των οποίων είναι ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο αναπληρωτής Γ. Γραμματέας και η ταμίας του σωματείου να προσέλθουν την Παρασκευή 26/6/2009 για να παραλάβουν τις απολύσεις τους.
Η Εταιρεία πάρα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των εργαζομένων θέλει να διαλύσει και το σωματείο τους από αντεκδίκηση γιατί διεκδίκησαν τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα αλλά και επειδή κατήγγειλαν τις παράνομες πράξεις της.
Επειδή οι παραπάνω ενέργειες είναι παράνομες και καταχρηστικές ζητάμε την άμεση παρέμβαση όλων των αρμοδίων για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων και παράλληλα αναρωτιόμαστε γιατί το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να συνεργάζεται με την παραπάνω εταιρεία παρόλες τις καταγγελίες που έχει για τις παράνομες πράξεις της.
Τέλος δηλώνουμε ότι σαν ΕΚΚ θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων μέχρι την τελική τους δικαίωση."

Την ανωτέρω καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε οικοτροφεία της Εταιρείας "ΚΛΙΜΑΚΑ" στην Κέρκυρα, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, κατέθεσε ως αναφορά στη βουλή.

1 σχόλιο:

The fisher king είπε...

Παρότι από το 2008, επιχειρείται συστηματική εκστρατεία δυσφήμισης σε βάρος της «ΚΛΙΜΑΚΑ», ο φορέας δεν εξέφρασε την άποψή του επειδή πρωταρχικός σκοπός του είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων.
Όμως, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, η «ΚΛΙΜΑΚΑ» είναι υποχρεωμένη να καλέσει όσους έχουν με οποιοδήποτε τρόπο εμπλακεί στο ζήτημα να τοποθετηθούν στα ακόλουθα:
• Ποια η θέση τους στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης κακοποίησης ασθενών οι όποιες έχουν συμβεί εντός του Οικοτροφείου «Αργώ» και έχουν παραπεφθεί στη δικαιοσύνη; Ως εκ τούτου ποιος προτείνεται ως ενδεδειγμένος τρόπος συνέχισης της φροντίδας και περίθαλψης των ενοίκων παράλληλα με την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και υγείας τους;
• Είναι γνωστή η απόφαση της «Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές» η οποία για τα συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ άλλων, επισημαίνει «τα δικαιώματα των ασθενών, και μάλιστα όταν αυτά αφορούν στη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους, είναι πάνω από συνδικαλιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες» και πως σχολιάζεται;

Αν εκτιμάται ότι τα δικαιώματα των ασθενών και ιδιαιτέρα η σωματική τους ακεραιότητα έχουν την ίδια αξία με τα δικαιώματα των εργαζομένων, η «ΚΛΙΜΑΚΑ» είναι υποχρεωμένη να εκφράσει την απορία αλλά και τη λύπη της δεδομένου ότι κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ζητήσει την άποψη της.

Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» έχει πολύχρονη δράση στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και αποασυλοποίηση λειτουργώντας επί σειρά ετών στην Αθήνα και στην περιφέρεια 13 Μονάδες Ψυχικής Υγείας, ενώ παράλληλα υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής στήριξης και ενσωμάτωσης ευάλωτων ατόμων και ομάδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απασχολώντας πλέον των 150 εργαζομένων. Το έργο και οι υπηρεσίες της τυγχάνουν αναγνώρισης από κρατικούς και άλλους φορείς, να σημειωθεί δε, ότι δράσεις της έχουν επίσημα διακριθεί ως μία από τις καλές πρακτικές στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ.
Αν και η «ΚΛΙΜΑΚΑ» υλοποιεί τεράστιο έργο ουδέποτε αντιμετώπισε ανάλογα περιστατικά όπως αυτά του Οικοτροφείου «Αργώ» στην Κέρκυρα.
Με την ευκαιρία, η «ΚΛΙΜΑΚΑ» εκφράζει την απορία της για την αντιπροσωπευτικότητα ενός Σωματείου το οποίο από τον τίτλο του και το σκοπό του διατείνεται ότι εκφράζει εργαζομένους σε ιδιωτικές, κερδοσκοπικές εταιρίες στο χώρο της υγείας, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γ. Γραμματέας, ο αναπληρωτής Γ. Γραμματέας και η ταμίας του σωματείου (5 άτομα) ήταν εργαζόμενοι όλοι στο Οικοτροφείο «Αργώ», που υπάγεται στην «ΚΛΙΜΑΚΑ», εταιρεία αστική μη κερδοσκοπική.
Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» προκειμένου να προασπίσει την αξιοπιστία της θα αξιοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της (ιστοσελίδα www.klimaka.org.gr, ραδιόφωνο, ΜΜΕ, έντυπα κ.ά) προβάλλοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα των ενεργειών της.

Τέλος, η «ΚΛΙΜΑΚΑ» για μια ακόμα φορά επισημαινει, ότι γνώμονας των ενεργειών της είναι «τα δικαιώματα των ασθενών, και μάλιστα όταν αυτά αφορούν στη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους, είναι πάνω από συνδικαλιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες».