Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Κρίσιμη σύνοδος με στόχο το κλίμα ειρήνης

Δεκάδες Υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται σήμερα και αύριο στην Κέρκυρα για να συμμετέχουν σε δύο χωριστές συνόδους στο επίκεντρο των οποίων είναι το θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, και ιδιαίτερα το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ανατολή-Δύση.
Πιο συγκεκριμένα σήμερα Σάββατο συνέρχεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC), για πρώτη φορά μετά από τον πόλεμο της Γεωργίας. Αύριο Κυριακή, συγκαλείται η άτυπη υπουργική σύνοδος των 56 χωρών, που μετέχουν στον ΟΑΣΕ, της οποίας προεδρεύει η Ελλάδα δια της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.
Οπως σημείωσε χθες η ειδησεογραφική ιστοσελίδα in.gr “η υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
Το Σάββατο θα δώσει το παρών στην Κέρκυρα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ θα απουσιάζει η Χίλαρι Κλίντον, λόγω του πρόσφατου τραυματισμού της στον αγκώνα. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Ουίλιαμ Μπερνς.
Με την αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Εν τω μεταξύ, η κ.Μπακογιάννη αναμένεται να θέσει στον Τούρκο ομόλογό της, κ.Νταβούτογλου το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
«Θέλω να ελπίζω ότι οι συζητήσεις με τον κύριο Νταβούτογλου θα οδηγήσουν, σε πρώτη φάση, σε μια αλλαγή της ατμόσφαιρας αυτής» έχει δηλώσει στο Reuters.
Ως προς το μεγάλο θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει η αρχή ενός νέου διαλόγου, το πλαίσιο του οποίου να οριοθετηθεί στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η θητεία της ελληνικής προεδρίας.
Την Παρασκευή, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για να τον ενημερώσει για τη συνάντηση των G8 στην Τεργέστη, αλλά κυρίως για την άτυπη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
Η κ.Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι η Σύνοδος του ΟΑΣΕ «έχει στόχο να δημιουργήσει μια διαφορετική ατμόσφαιρα και σχέση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας», κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα υπάρξει και μια συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για το θέμα του Ιράν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: