Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ψήφισμα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους


Στην έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων, προχώρησε το νομαρχιακό συμβούλιο που συζήτησε- αποκλειστικά - το θέμα του τουρισμού.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι βουλευτές Άντζελα Γκερέκου και Μπάμπης Χαραλάμπους, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σώμα αποδέχτηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη ΝΑΣΥ.
Στην τοποθέτηση τους οι φορείς του τουρισμού αναφέρθηκαν στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στον τουρισμό και κατά συνέπεια στην Κέρκυρα.
Παράλληλα συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να τους ικανοποίει το γεγονός ότι η Κερκυρα το Πάσχα άντεξε αλλά να περιμένουν τα χειρότερα από την φετινή τουριστική σαιζόν έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι.
Από πλευράς εργατικού κέντρου Κέρκυρας η Πρόεδρος Σοφία Λίβερη επεσήμανε ότι « ο τουρισμός μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης λόγω των φυσικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, οφείλουμε όμως να συνεργαστούμε με συνέπεια και σχέδιο για να ξανά κάνουμε την χωράς μας ένα ελκυστικό προορισμό και να προσελκύσουμε ξανά όλους εκείνους τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύουν τον πολιτισμό, την ιστορία και τον πανέμορφο φυσικό πλούτο της Κέρκυρας.
Είναι ανάγκη και πρέπει να αναδειχτούν να συζητηθούν και επιλυθούν επείγοντος όλα τα εκκρεμή θέματα που δυσχεραίνουν τον ελληνικό τουρισμό.

Μείωση βλέπουν οι πράκτορες
Ο πρόεδρος των Ταξιδιωτικών πρακτόρων Κέρκυρας Δημήτρης Χαρίτος παρουσίασε στο σώμα στοιχεία από κρατήσεις σε 5 ταξιδιωτικά γραφεία της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η μείωση για τον μήνα Μάιο και Ιούνιο κυμαίνεται στο 40%΄. Ενδεικτικά παρουσίασε από την εταιρεία TUI – THOMSON – FIRST CHOICE – JET AIR σύμφωνα με τα οποία η Αγγλία έχει πτώση 25%, η Γερμανία 10%, η Ολλανδία 25%, το Βέλγιο 15% και μείον μία πτήση εβδομαδιαίως και η Αυστρία 40%. Σύνολο κρατήσεων Μαΐου μείον 40% και Ιουνίου μείον 30%
Αποτέλεσμα 2008 αφίξεων 210.000 Εκτίμηση για 2009 170 - 185.000 άτομα. Παράλληλα επεσήμανε ότι «οι ανωτέρω tour operators καλύπτουν από το 50% έως 60% των συνολικών αφίξεων στην Κέρκυρα με charters από όλη την Ευρώπη. Αντίστοιχα ποσοστά μείωσης έχουμε και από τους υπόλοιπους μικρότερους tour operators”.

Το ψήφισμα
Συμφωνά με το ψήφισμα αναγνωρίζεται η ανάγκη άμεσης στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό με την υιοθέτηση του πλαισίου αιτημάτων του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων που αποτελούν παράλληλα την βάση της προτεινομένης τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«H οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων στον τουρισμό ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομική κρίσης αποτελεί προϋπόθεση για να μην οδηγηθούν οι ίδιοι σε οικονομική εξαθλίωση και η τοπική οικονομία σε μαρασμό αφού οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις για να αντέξουν τις πολύμορφες πιέσεις απαιτείται να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στο νομό.
Τέλος το Ν.Σ εκφράζει την καθετή αντίθεση του σε κάθε προσπάθεια μεταφοράς των επιπτώσεων πιθανής τουριστικής κρίσης σε βάρος των εργαζομένων και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας».
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: