Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ικανοποίηση στους φορείς της Κέρκυρας για την υπόθεση του ΚΑΣ


Λύση στα γραφειοκρατικά προβλήματα που σχετίζονται με τη συντήρηση των κτιρίων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, που είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, δίνει η τροποποίηση του σχετικού Νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηριστικέ από όλους τους φορείς της Κέρκυρας ως ιδιαίτερα θετική αφού λύνει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της παλιάς πόλης.
Με βάση την τροποποίηση αυτή, μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή, οι εγκρίσεις για ήσσονος σημασίας παρεμβάσεις θα δίνονται από την τοπική Εφορεία αντί του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων όπως συμβαίνει σήμερα.
Συγκεκριμένα, στην τροποποίηση του άρθρου 50, που υπεγράφη και κατατίθεται προς ψήφιση σε λίγες ημέρες από τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, αναφέρεται ότι "για επεμβάσεις ελάσσονος σημασίας σε μνημεία που αποτελούν οικιστικά σύνολα, όπως εξωτερικοί χρωματισμοί κτιρίων, αντικαταστάσεις πεζοδρομίων, επιχρίσματα και σχετικές εργασίες που δεν θίγουν τη μορφή και το κέλυφος των υπαρχόντων κτιρίων, οι αρμοδιότητες της παραγράφου 5 του παρόντος ασκούνται από τις τοπικές Εφορείες".
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Νίκος Σπίγγος χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ενίσχυση με προσωπικό της τοπικής Εφορείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες της αρμοδιότητες.
Όπως είπε " Για εμάς είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Το είχαμε ζητήσει από το ΥΠΠΟ μετά την ένταξη στην unesco. Η αντιμετώπιση τότε ήταν γραφειοκρατικού τύπου . τώρα, μετά την παρέμβαση του κ. Δένδια έγινε κατορθωτή η υπογραφή του κ. Σαμαρά. Είναι απαραίτητο να στελεχωθούν οι τοπικές Εφορίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας".
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την αναστολή του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της πόλης ο κ. Σπίγγος εξέφρασε την αντίδραση του υποστηρίζοντας ότι " Δεν συμφωνούμε με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αναστολή του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της πόλης. Πρέπει να υπάρχει τάξη και σεβασμός στην πόλη, το μνημείο και τους κατοίκους που ζουν σ αυτήν.
Υπάρχει κίνδυνος παρατυπιών. Εξαρτάται όμως από τους μηχανισμούς των τοπικών υπηρεσιών. Οι μηχανικοί πιέζονται τις περισσότερες φορές από τους ιδιοκτήτες να υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας. Εξαρτάται από τις αντοχές του καθενός.
Ως προς τους ημιυπαίθριους χώρους δεν είναι νομιμοποίηση αλλά τρόπος είσπραξης χρημάτων χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε πολεοδομικά. Οι νομιμοποιήσεις γίνονται μέσω νόμου και όχι με απλή είσπραξη χρημάτων".
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: