Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Γνωστά τα προβλήματα του Κερκυραϊκού Τουρισμού

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α. Κέρκυρας με θέμα τον Κερκυραϊκό Τουρισμό και τα προβλήματα των εργαζομένων στις Τουριστικές επιχειρήσεις της Κέρκυρας, που πραγματοποιήθηκε στις 22.4.2009, παραβρέθηκε η βουλευτής Κέρκυρας και Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου.
Στην εισήγηση της, η κ. Γκερέκου ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Κατά τη γνώμη μου, οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι τρεις: α) έχει αρχίσει και εδραιώνεται στους επισκέπτες η εικόνα ότι γενικά αποτελούμε σχετικά "ακριβό προορισμό", β) δεν έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στις νέες τάσεις, δεν έχουμε αναπτύξει τις νέες μορφές τουρισμού επαρκώς και δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια η παραμικρή βελτίωση στο θέμα των υποδομών του νησιού και γ) εξαρτόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό από μία και συγκεκριμένη αγορά - αυτή της Μ. Βρετανίας - πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις εκεί, έχουν άμεσο αντίκτυπο και εδώ"…
Ως προς τον τρίτο λόγο τώρα, αυτόν της εξάρτησής μας από την αγορά της Μ. Βρετανίας, νομίζω ότι γνωρίζετε όλοι πολύ καλά τις προσπάθειες που έχω κάνει προσωπικά για να "ανοίξει" η τουριστική αγορά της Κέρκυρας και σε άλλους προορισμούς. Και δεν θα μπορούσα να πω ότι η προσπάθειά μου αυτή, υποστηρίχθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να διευρύνουμε τις αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε - χωρίς φυσικά να εννοώ να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας προς τη Μ. Βρετανία. Για να γίνει αυτό όμως δύο πράγματα απαιτούνται οπωσδήποτε: 1) τακτικές αεροπορικές συνδέσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με βασικές πόλεις του εξωτερικού (και φυσικά με τη Μ. Βρετανία) και 2) ουσιαστική και αποτελεσματική προβολή και παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις, φόρουμ κλπ. Χρειαζόμαστε απευθείας συνδέσεις και χρειαζόμαστε ειδική και στοχευμένη προβολή του νησιού μας. Χωρίς αυτά τα δύο, το πρόβλημα της πτώσης της κίνησης θα παραμένει.
Όμως, η ουσία του προβλήματος της κρίσης στον τουρισμό, για μένα βρίσκεται στο θέμα των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από πλευράς Κυβέρνησης, δεν θα έλεγα ότι συνδέονται επαρκώς με το θέμα των εργαζομένων. Εδώ όμως, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα κατά τη γνώμη μου: η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται ως "άλλοθι". Πρώτα απ' όλα χρησιμοποιείται ως "άλλοθι" από την πλευρά των εργοδοτών, οι οποίοι προχωρούν σε απολύσεις, σε περικοπές μισθών, ωρών εργασίας και δικαιωμάτων, χωρίς στην πραγματικότητα να απαιτείται κάτι τέτοιο αλλά το κάνουν υπό την πρόφαση της κρίσης, με σκοπό την αύξηση των κερδών.
Αλλά χρησιμοποιείται και ως "άλλοθι" και από την πλευρά πολιτικών κομμάτων και φορέων, οι οποίοι τη δύσκολη αυτή στιγμή επιλέγουν να προβάλουν ανεδαφικές και ουτοπικές απαιτήσεις, έχοντας φυσικά τη βεβαιότητα, ότι ποτέ δεν θα βρεθούν στη θέση του να αναγκαστούν να της εφαρμόσουν ως "κυβερνητικά προγράμματα".
Το ζητούμενο για μένα τη στιγμή αυτή είναι ένα: με κάθε τρόπο να προστατευθούν τόσο οι θέσεις εργασίας στον ίδιο αριθμό που υπήρχαν και πέρυσι αλλά να προστατευθούν και με τους ίδιους εργασιακούς όρους που είχαν αυτές οι θέσεις πέρυσι. Και αυτό το θέτω ως τον ελάχιστο δυνατό στόχο που πρέπει να επιτευχθεί.
Το να βάζουμε μπροστά την "κρίση" και να κάνουμε απολύσεις, όπως και το να βάζουμε μπροστά την "κρίση" και να καταθέτουμε εξωπραγματικές προτάσεις, είναι τακτικές που ούτε λύσεις δίνουν, ούτε καταλήγουν πουθενά και αντιθέτως "ρίχνουν λάδι στη φωτιά" των προβλημάτων, τη στιγμή που απαιτείται από όλους η κατανόηση του πραγματικού πλαισίου στο οποίο πρέπει να κινηθούμε"…
Τέλος, συμφώνησε με την εισήγηση της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας και εν προκειμένω με τον εισηγητή κ. Π. Μεταλληνό, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε 10 συγκεκριμένα σημεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.
Μια προοπτική η οποία συνάδει πλήρως με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κέρκυρας, καθώς αποτελεί έναν αυτονόητο στόχο που οφείλει η Κέρκυρα να θέσει και τελικά να επιτύχει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: