Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ταινία από την Κινηματογραφική Λέσχη του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η κινηματογραφική λέσχη Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσιάζει την ταινία του Μάρκο Φερρέρι:Πιπί,κακά και νάνι, την Πέμπτη 30/4/2009 και ώρα 21.00 στην Ιόνιο Ακαδημία.
O Pομπέρτο είναι δάσκαλος σ' ένα δημοτικό σχολείο. Συμπαθητικός, έξυπνος αλλά και διαφορετικός σε σχέση με τα καθιερωμένα πρότυπα συμπεριφοράς, χρησιμοποιεί μια ιδιόμορφη και εναλλακτική διδακτική μέθοδο για να προσεγγίσει τον κόσμο της παιδικής ηλικίας και να κατακτήσει τους μαθητές του. Tοποθετεί τον εαυτό του στο δικό τους "ύψος" και τρυπώνει στον κόσμο τους αθώος, γυμνός, περίεργος και αυθόρμητος όπως τα παιδιά.
Δεν ανεβαίνει στην έδρα με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα του δασκάλου αλλά γίνεται και ο ίδιος παιδί, παίζοντας με τους μαθητές του, οι οποίοι τον λατρεύουν, το παιχνίδι της ζωής και της μάθησης. Όμως αυτή η πρωτότυπη και εναλλακτική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τον οδηγεί γρήγορα σε σύγκρουση με τις συντηρητικές και παραδοσιακές απόψεις περί σχολικής διδασκαλίας.
Έξοχη κωμωδία γύρω από το χάσμα και τις συγκρούσεις ανάμεσα στον κόσμο των παιδιών και την εξουσία που ασκεί πάνω τους η θεσμοθετημένη και επίσημη γνώση, το Πιπί,κακά και νάνι είναι μια τρυφερή, αστεία αλλά και πικρή ματιά πάνω στον χαμένο παράδεισο της παιδικής ηλικίας.
Σκηνοθεσία: Marco Ferreri.
Σενάριο: Marco Ferreri, Roberto Benigni, Gerard Brach.
Φωτογραφία: Pasquale Rachini.
Hθοποιοί: Roberto Benigni, Dominique Laffin, Chiara Moretti.
Iταλία, Γαλλία, Διάρκεια: 109'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: