Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΣΠΥΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ Δεν ωφελεί η μετάθεση ευθυνών σε τρίτους

Την θέση του για το ζήτημα της παράκαμψης του αεροδρομίου επανέλαβε ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης ρίχνοντας τις ευθύνες στην δημοτική αρχή.
Ο κ. Μωραΐτης έκανε λόγο για αστοχίες οι οποίες είναι επανειλημμένες και είχαν επισημανθεί από την παράταξή του χωρίς όμως να γίνει κάτι.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του ότι έστω και την ύστατη στιγμή η δημοτική αρχή θα κάνει όλες τις ενέργειες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να διασωθεί το έργο.
Όπως ειπε ο κ. Μωραιτής «πλέον, κοντεύουν δύο χρόνια από την ημέρα ένταξης του έργου και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση της γης.
Παράλληλα, έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που η ΠΙΝ κατέθεσε για τον συγκεκριμένο σκοπό τα χρήματα στο ταμείο του Δήμου και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της αποζημίωσης, προκειμένου να ξεκινήσει αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την πόλη μας. Ο κ. Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η άσκηση της πολιτικής και της εξουσίας δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου ούτε και έκφραση προθέσεων.
Αναγνωρίζω ότι η Δημοτική Αρχή έχει καλές προθέσεις να ασχοληθεί με τα προβλήματα του τόπου και να δώσει λύσεις. Όμως, όλοι μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα. Η Δ.Α. έχει πλέον αποτύχει και η μετάδοση των ευθυνών σε τρίτους και στην συγκεκριμένη περίπτωση στην ΠΙΝ, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα άλλοθι για να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της και την ανεπάρκειά της.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να διασωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο για το οποίο εμείς ως δημοτική αρχή, παλέψαμε πολύ για να το προγραμματίσουμε. Η ΠΙΝ καλά κάνει και παραπέμπει το συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του Δήμου και της οικογένειας Βεντούρα, στον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, όπως και είναι υποχρεωμένη να κάνει. Άλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα έχουν εκφραστεί αμφιβολίες από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Κέρκυρας για τον τρόπο διεκπεραίωσης του συγκεκριμένου έργου.
Η δημοτική αρχή επιχειρεί με νομικούς ακροβατισμούς να δώσει λύση στο συγκεκριμένο θέμα και δεν έχει αποσαφηνίσει ποια διαδικασία έχει επιλέξει για την απόκτηση της γης. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι ούτε μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών τα οποία δεν προδικάζουν την απαλλοτρίωση, αλλά ούτε και αποζημίωση μέσω των πολεοδομήσεων.
Η αποτυχία διαγράφεται δυστυχώς και η Δημοτική Αρχή θα είναι υπόλογοι απέναντι στον Κερκυραϊκό λαό. Έστω και με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο, δεν έχει ακόμα καταβληθεί το σύνολο της αποζημίωσης προς την οικ. Βεντούρα. Αν ο Δήμος είναι κύριος της γης, ας μας το αποδείξει ο Δήμαρχος με την κατάληψη του χώρου και την έναρξη των εργασιών. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Σε περίπτωση που το Νομικό Συμβούλιο του κράτους κρίνει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι ο πλέον νόμιμος, τότε το έργο κινδυνεύει με απένταξη και απώλεια των κονδυλίων. Πρόκειται για κάτι το οποίο απευχόμαστε όλοι μας. Από την άλλη και σε ότι αφορά τα χρήματα, αυτά είναι χρήματα τα οποία ο Δήμος δικαιούται ούτος ή άλλος και το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς».
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: