Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΩΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ: Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του έργου του Σπ. Σαμάρα

Την ανακοίνωση ανάληψης πρωτοβουλιών με στόχο την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας του Σπύρου Σαμάρα του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου, ανακοίνωσε το Δ.Σ της Ένωσης Χορωδιών της Κέρκυρας.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου η οποία παραχωρήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο κ. Παντελής Κοντός ανακοίνωσε ότι θα αναληφθεί η πρωτοβουλία αυτή με στόχο την ανάδειξη του έργου του Σπύρου Σαμάρα μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα προγραμματισθούν και θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Κοντός παρουσίασε επισήμως την Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας όπου αποτελείται από τα 24 σωματεία με τους 800 και πλέον Χορωδούς τα οποία δρουν στον Χορωδιακό χώρο στο νησί μας και προχώρησαν στην ένωση αυτή προκειμένου να αποτελέσει το στέρεο υπόβαθρο και να επιχειρηθεί η υπέρβαση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι τα σωματεία θα απεμπολήσουν την αυτονομία τους.
Έτσι, συνέχισε ο κ. Κοντός "τα σωματεία μπορούν από κοινού, να συγχρονίζουν τον βηματισμό τους και να στοχεύουν δράσεις και στόχους, που απαιτούν την συνέργια, την ομοθυμία και την συνένωση των πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου μας, για να επιτευχθούν στόχοι ποιοτικότεροι και πέρα και πάνω από τα κοινώς αποδεκτά όρια μέχρι σήμερα, που μας αφήνουν με την αίσθηση του ανικανοποίητου. Το λέω αυτό, γιατί αποτελεί γενικευμένη διαπίστωση ότι ο τόπος αυτός, διαθέτει πολλές και ποιοτικές πολιτιστικές δυνάμεις ικανές για μεγάλα πράγματα. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε επιτέλους την υπέρβασή μας".

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Όπως είπε ο κ. Κοντός "έχει τεθεί ήδη ο πρώτος, φιλόδοξος τολμώ να πώ, στόχος, ο οποίος όμως αποτελεί παράλληλα και ύψιστο χρέος, για τους προγόνους μας, οι οποίοι με το ταλέντο τους, τη δουλειά τους και τις ικανότητές τους, διέπρεψαν στον παγκόσμιο πολιτιστικό στίβο και ξεχώρισαν, κάνοντας υπερήφανη την πατρίδα τους αλλά και τους επιγόνους τους.
Μία από αυτές τις προσωπικότητες είναι ο Σπύρος Σαμάρας, ο Συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου. Ο Συνθέτης, ο οποίος, όπως ελέχθη, "έδωσε φτερά", στους στίχους του Κωστή Παλαμά.
Σήμερα, είναι μία ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, την οποία θεωρούμε ιδανική για να σας ενημερώσουμε για την απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, κατά την τελευταία της συνεδρίαση.
Ο Ιδιαίτερος συμβολισμός της σημερινής ημέρας οφείλεται, στο γεγονός ότι στις 17 Νοεμβρίου του 1861 γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο Σπύρος Σαμάρας.
Σήμερα λοιπόν, αυτή την ξεχωριστή ημέρα, θέλουμε να ανακοινώσουμε ότι αποφασίσαμε να τιμήσουμε, με μια σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, τον συνθέτη του Ολυμπιακού ύμνου, τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομα του με τα Ολυμπιακά ιδεώδη.
Στόχος μας είναι, το 2012 που είναι Ολυμπιακή χρονιά και οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο, να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις αυτές. Στο τέλος δε των εκδηλώσεων αυτών, θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο, αν καταφέρουμε να έχουμε γνωστοποιήσει σε όλο τον κόσμο την ταύτιση του Σπύρου Σαμάρα με την γενέτειρά του και να έχουμε αναδείξει το μεγαλείο της σπουδαίας και σημαντικής δουλείας του. Κάνοντας την αυτοκριτική μας, θεωρούμε σοβαρό έλλειμμα ότι ελάχιστοι από τους επισκέπτες του ευλογημένου αυτού τόπου, ίσως δε και πολλοί λίγοι Κερκυραίοι, γνωρίζουν ότι ο Σπύρος Σαμάρας είναι Κερκυραίος.
Και αυτό το έλλειμμα υπάρχει, γιατί οι επίγονοι αυτού του ξεχωριστού Κερκυραίου μουσικού και συνθέτη, δηλαδή εμείς, διαχρονικά, δεν τον έχουμε τιμήσει, έτσι όπως απαιτείται και του αρμόζει για τα επιτεύγματά του.
Αποτελεί πλέον, χρέος και ευθύνη όλων μας, να αναδείξουμε, να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε τον ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Αποτελεί χρέος και ευθύνη απέναντι τους, απέναντι στον τόπο μας και απέναντι στους επιγόνους μας. Αυτό το χρέος και αυτήν την ευθύνη, είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε, συνενώνοντας όλες τις πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου μας, στον σκοπό".
Συνεχίζοντας ο κ. Κοντός έδωσε και την άλλη διάσταση του εγχειρήματος αυτού τονίζοντας πως "ο πολιτισμός είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, που έχει εξελιχθεί στις μέρες μας, εκτός των άλλων, σε οικονομικό και αναπτυξιακό παράγοντα. Αυτό, εμείς που ζούμε σε έναν τουριστικό προορισμό, δεν θα πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής μας. Ο πολιτισμός είναι συντελεστής κοινωνικών μεταλλαγών και φορέας πολιτισμικών σχέσεων, που προκαλεί μεγάλες διεθνείς και εγχώριες μετακινήσεις πληθυσμών. Αυτή η παράμετρος, δυστυχώς έχουμε την αίσθηση ότι δεν έχει αξιολογηθεί αρκούντως, για να επιτευχθεί η μέγιστη αξιοποίηση του πολιτισμικού αγαθού και πλούτου αλλά και να ανταποδοθεί η ύψιστη τιμή, την οποία οφείλουμε σε όσους μας κληροδότησαν αυτόν τον πλούτο. Οφείλουμε όμως να μεταλαμπαδεύσουμε αυτές τις αξίες και στα παιδιά μας, για να αισθανθούν την υπερηφάνεια, όντας απόγονοι σημαντικών προσωπικοτήτων με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως ο Σπύρος Σαμάρας".

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ
ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΥ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΘΕΙ
Ο κ. Παντελής Κοντός αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι φιλόδοξος, περνά από δύσκολα μονοπάτια και ατέρμονες λεωφόρους, δήλωσε πως "η αποτελεσματικότητα, θα κριθεί από την αφοσίωση που θα επιδείξουμε όλοι μας στον στόχο, αλλά και από την επάρκεια των δυνάμεων και δυνατοτήτων που διαθέτουμε, καθώς επίσης και από τον βαθμό συνεννόησης και συνεργασίας που οφείλουμε να αποδείξουμε. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πρόκληση και στοίχημα, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε. Επιτέλους σε αυτόν το τόπο, πρέπει να αποδείξουμε, ότι και μπορούμε να συνεννοηθούμε και θέλουμε να πετύχουμε, φιλόδοξους στόχους. Το πώς θα οικοδομηθεί αυτή η προσπάθεια, θα σας ενημερώνουμε σύμφωνα με την εξέλιξη των βημάτων που θα πραγματοποιούνται. Σήμερα βρισκόμαστε στην αφετηρία αυτής της προσπάθειας και είναι πολύ νωρίς να δώσουμε περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για το πώς θα δομηθεί το εγχείρημα αυτό. Τα θεμέλια όμως έχουν μπει και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί".
Κλείνοντας ο κ. Κοντός είπε πως η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Χορωδιών αποφάσισε ακόμη την στήριξη στο Φεστιβάλ Κέρκυρας και την οργάνωση Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τον Πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: