Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ΔΗΠΕΘΕ και Θεατρική Παιδεία

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας συνεχίζει και γι' αυτή τη θεατρική περίοδο (2008 - 2009) τους εκπαιδευτικούς κύκλους μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε εκπαιδευτικούς και ανθρώπους που ήδη έχουν κάποια σχέση με το θέατρο όσο και σε όλους όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μια τέτοια σχέση.
Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κέρκυρας:
“Η προσπάθειά μας αυτή που ξεκίνησε το 2001 με την πραγματοποίηση του 1ου Συνεδρίου για το Επτανησιακό Θέατρο, ενδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια, αγκαλιάζοντας διάφορους κοινωνικούς χώρους και ηλικίες.
Ειδικότερα, πέρυσι πραγματοποιήσαμε:
1. Το εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα "Από τον καμβά του ζωγράφου στη σκηνή" με εισηγητή τον σκηνοθέτη Στρατή Πανούριο.
2. Το σεμινάριο θεατρικής παιδείας για εκπαιδευτικούς και φοιτητές με τίτλο "Commedia dell' arte" και σε συνεργασία με διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς.
3. Ξεκίνησαν τα μαθήματα του Εργαστηρίου Δραματικής Τέχνης που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το Ωδείον Κέρκυρας.
Φέτος, συνεχίζουμε το Εργαστήρι με δυο τμήματα. Το πρώτο αποτελεί συνέχεια του περυσινού κύκλου, ενώ το δεύτερο πρόκειται να παρακολουθήσουν αυτοί που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.
Μια και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το να εμπλουτίσουν οι εκπαιδευτικοί την εμπειρία τους με διάφορες θεατρικές φόρμες και τεχνικές, μετά το περσινό εργαστήριο της commedia dell' arte, ακολουθεί ένα εργαστήριο clown, ενός προσώπου μη υπαρκτού αλλά τόσου γνώριμου, που πάντα έχει κάτι ουσιαστικό να μας πει μέσα από την ανατρεπτική οπτική του, την αντισυμβατική συμπεριφορά του και την αλήθεια των συναισθημάτων του. Το σεμινάριο θα γίνει 21, 22 και 23 Νοεμβρίου, ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με καλεσμένο τον Ισπανό Koldo Vio. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση.
Με τον καινούριο χρόνο, και με αφορμή τη λειτουργία της μάσκας στο αρχαίο δράμα, σκοπεύουμε, με το Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος "Δεσμοί", να οργανώσουμε ένα μεγαλύτερης διάρκειας θεωρητικό και βιωματικό εργαστήριο.
Παράλληλα, ανοίγουμε έναν νέο θεματικό κύκλο, με το θεατρικό παιχνίδι ως μέσο διδακτικής και βασικό εργαλείο βιωματικής μάθησης. Καλεσμένος εισηγητής - εμψυχωτής θα είναι ο κ. Βγαγκές Στέλιος, δάσκαλος και θεατροπαιδαγωγός, σε ένα εργαστήριο με θέμα "Θεατρικό παιχνίδι και Διαθεματικότητα" που θα γίνει 28, 29 και 30 Νοεμβρίου.
Σε αυτές μας τις προσπάθειες έχουμε συμπαραστάτες πολλούς φορείς και ανθρώπους. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το 9ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση” .

Δεν υπάρχουν σχόλια: