Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τα Ιστορικά Μνημεία

Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν απειλή για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, αναφέρουν τα συμπεράσματα του Διεθνούς Εργαστηρίου για τη Διαχείριση του Κινδύνου Καταστροφών στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που παρουσιάστηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Νοεμβρίου στην Αρχαία Ολυμπία, από το υπουργείο Πολιτισμού και την UNESCO, με την υποστήριξη της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννας Βαρδινογιάννη, και με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν πέρυσι στην Πελοπόννησο.
Όπως τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη οι κλιματικές αλλαγές και οι φυσικές καταστροφές που σημειώνονται στον πλανήτη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού για τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διεθνής συνεργασία για τη διάσωσή τους.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του παγκόσμιου κέντρου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO Φραντσέσκο Μπάνταριν τόνισε ότι η σωτηρία των μνημείων είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα για τη συντήρησή τους.
Ο γενικός διευθυντής του ΙCCROM (Διεθνές Κέντρο Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων) Μουνίρ Μουκενάκι, είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρουσίασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: