Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Κακή εμφάνιση στο Λονδίνο



Σε παγωμένη ατμόσφαιρα άνοιξε τις πύλες της χθες η Διεθνής Τουριστική Έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο. Αυτό που χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της έκθεσης ήταν το μούδιασμα από πλευράς τουριστικών φορέων αφού όπως όλα δείχνουν, όλοι είναι διστακτικοί για "ανοίγματα", λόγο της οικονομικής κρίσης.
Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο.
Στα εγκαίνια παρέστη ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Σωτήριος Βόσδου, ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Αθανάσιος Οικονόμου, ο Γ.Γ του ΕΟΤ κ. Ηρακλής Βάλβης, ο Γ.Γ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) κ. Πέτρος Αλιβιζάτος καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Χάρης Κοκκώσης.
Στη συνέχεια υποδέχτηκαν τον Υπουργό στο περίπτερο των Ιόνιων Νησιών ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ, οι αντινομάρχες Κέρκυρας κ. Σκούρτης και Λευκάδος κ. Ρόκκος, ο αντιπρόεδρος του Νομαρχικού Συμβουλίου Κέρκυρας κ. Σπύρος Λυκούρης, ο Δήμαρχος Λαγανά κ. Κομιώτης, ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Τρεπεκλής, εκπρόσωποι Τοπικών Αυτοδιοικήσεων των νησιών, εκπρόσωποι φορέων και τουριστικοί πράκτορες.
Στην WTM οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με συναδέλφους τους και συνεργάτες, να διερευνήσουν προοπτικές νέων συνεργασιών καθώς και να ενημερωθούν για τις νέες διεθνείς τάσεις και εξελίξεις στον τουρισμό.

Χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας η παρουσία του ΕΟΤ
Σε περίπου 800 τμ. φιλοξενείται ο ΕΟΤ δημιουργώντας έτσι την δυσφορία των παραγόντων του τουρισμού ακόμα και του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.
Σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν μικρότεροι χώροι χωρισμένοι μεταξύ τους περίπου 9 τμ. ο καθένας όπου φιλοξενούνται μέσα επιχειρήσεις, εταιρείες, αεροπορικές εταιρείες κ.τ.λ.
Όπως μετέφερε ο απεσταλμένος του Corfu Channel Διονύσης Μάμαλος δεν είναι λίγοι που χαρακτηρίζουν την παρουσία του ΕΟΤ ως την χειρότερη των τελευταίων ετών.

Φτωχή η παρουσία της Π.Ι.Ν.
Η Π.Ι.Ν φιλοξενείται σε δυο συνολικά μικρούς χώρους περίπου 18 τμ. που φιλοξενούνται τα Ιόνια νησιά εκτός από την Κέρκυρα που έχει δικό της χώρο περίπου 9 τ.μ.
Να σημειώσουμε ότι αυτό που προκάλεσε την απορία ήταν η μη παρουσία της Ένωσης Ξενοδόχων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν φυλλάδια με τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας αλλά και οι κατάλογοι με τις προσφορές.
Σύμφωνα με τον Δ. Μάμαλο το κλίμα δεν είναι καλό και αυτό φαίνεται από τους ελάχιστους τουριστικούς φορείς που έχουν πάει στο Λονδίνο.
Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη τουριστική σαιζόν προκαλώντας έτσι την απορία των Μ.Μ.Ε της Κέρκυρας.

Ο Δ. Γραμμένος τίμησε για ακόμα μια φορά την Κέρκυρα
Το βράδυ της Κυριακής ο Υπουργός τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος παραβρέθηκε σε δεξίωση που οργάνωσε ο ΕΟΤ στο Royal Academy of Arts.
Να σημειωθεί ότι την βραδιά έκλεισε με την μουσική του ο Κορυφαίος Ευρωπαίος Κερκυραίος 2008 μουσικός Διονύσιος Γραμμένος όπου απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ότι ο τουρισμός κατά την δική του εκτίμηση δεν είναι απλά ένα οικονομικό αγαθό, αλλά ένα όχημα μετάδοσης πολισμού και αξίων.
"Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη βραδιά για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί εδώ συναντήθηκαν όλοι όσοι αγαπούν την Ελλάδα, όσοι αγαπούν την τέχνη, τον πολιτισμό και τον τουρισμό που ενώνει όλους τους Έλληνες. Και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ο χώρος όπου έγινε αυτή η εκδήλωση, ο χώρος δηλαδή της Βασιλικής Ακαδημίας, φιλοξενεί μία σημαντικότατη έκθεση, την Έκθεση για τον Βυζαντινό Πολιτισμό. Με πάρα πολλά εκθέματα από πάρα πολλές χώρες που δείχνουν και αποτυπώνουν ότι η δική μας χώρα όχι απλώς έχει μακρά ιστορία αλλά, κυρίως, επειδή έχει αυτή την παράδοση, μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση ότι το μέλλον της θα είναι ακόμα καλύτερο από το παρόν της. Και βέβαια, σε αυτόν τον τομέα, για το μέλλον, ο τουρισμός είναι που προσφέρει το οικονομικό οξυγόνο και, κυριότερα τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών προκειμένου, μαζί με τον πολιτισμό, η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της τα επόμενα χρόνια" κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
ΡΕΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: