Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ισχυρή ελπίδα της Ελληνικής οικονομίας ο τουρισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που διενήργησε η εταιρεία McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒκαι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021 μπορεί να ξεπεράσει το 1/5.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, μέχρι το 2021, η Άμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ και να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 220.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό αντιστοιχεί στο 36% της εκτιμώμενης συνολικής ανάπτυξης της χώρας και στο 44% του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας για την επόμενη δεκαετία. Ο τουρισμός ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία συνεισφέρει σταθερά περισσότερο από το 16% στο ΑΕΠ, απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού της χώρας και καλύπτει το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει φέτος αύξηση 10%, τόσο στις διεθνείς αφίξεις όσο και στα έσοδα, συνεισφέροντας έτσι περισσότερο από το 17% του ΑΕΠ και το 20% της απασχόλησης.
Με τις υφιστάμενες τουριστικές υποδομές, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 20 εκατ. αφίξεις μέχρι το 2014, 20% περισσότερες από τα σημερινό ιστορικό ρεκόρ των 16,5 εκατ. αφίξεων, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις της McKinsey.

Δεν υπάρχουν σχόλια: