Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: 12% η αύξηση του τουρισμού το 2011

H ισπανική οικονομική εφημερίδα Cinco Dias δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου, με τίτλο "Η ώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα θα απορροφήσει την πτώση του ΑΕΠ".  Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού στη Μαδρίτη.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ισπανικής οικονομικής εφημερίδας Cinco Dias για το αν οι φήμες για την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και ακόμα και για την έξοδό της από το ευρώ έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονες, ο κ. Γερουλάνος απάντησε: "Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει ούτε θα βγει από την ζώνη του ευρώ.
Όλες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και να ανταπεξέλθει στις εκκρεμείς υποχρεώσεις πληρωμών. Αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι θεσμοί είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα όπου όλοι οι οργανισμοί δουλεύουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχουν εμπόδια, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, που αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις (...).  Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να συνδυάσουμε δύο δράσεις: να μειώσουμε τα έξοδα και να επιταχύνουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο προϋπολογισμός μας για αυτό το χρόνο μειώθηκε κατά 20%, σχεδόν χωρίς να προβούμε σε περικοπές. Υπάρχει περιθώριο για να πραγματοποιηθούν προσαρμογές, αλλά κυρίως για να επιταχυνθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κλιμακώσουμε αυτή την εξυγίανση και να αναθεωρήσουμε την πολιτική των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις από την ΕΕ που πηγαίνουν σε μη παραγωγικούς τομείς δεν θα λύσουν την ελληνική κρίση. Έχει έρθει η ώρα να ενισχύσουμε τους τομείς που έχουν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ενέργεια ή ο τουρισμός".
Ο υπουργός τόνισε ότι η ώθηση του τουρισμού θα απορροφήσει έως και δύο μονάδες της πτώσης του ΑΕΠ. "Αν η εκτιμώμενη υποχώρηση του ΑΕΠ είναι 7%, τελικά μπορεί να παραμείνει στο 5%, χάρη στην συνεισφορά του τουριστικού τομέα. Προβλέπουμε ότι η άφιξη τουριστών θα αυξηθεί κατά 12% στο τέλος του χρόνου. Για κάθε 6% που αυξάνεται η άφιξη τουριστών, η πτώση του ΑΕΠ θα μειώνεται κατά μια μονάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: