Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

SOS προς Λοβέρδο από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας


Φωνή αγωνίας διατυπώνουν με έγγραφη ανακοίνωσή τους για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αντιληφθεί τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα και κυρίως τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο προσωπικού με συνέπειες τόσο για την ποιότητα της δημόσιας υγείας όσο και γι αυτήν καθ’ εαυτήν την απόδοση των ιδίων.
Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης - επιστολής έχει ως εξής:
“Το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. και των Κ.Υ. Κέρκυρας,  ως μοναδικός φορέας εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στα Διαπόντια Νησιά, θεωρεί χρέος του να απευθυνθεί σ' εσάς, γνωστοποιώντας σας τις ανησυχίες του, τις θέσεις και τις προτάσεις του, αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές στον χώρο της δημόσιας υγείας.
Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε πως οι θέσεις και οι προτάσεις μας διέπονται από την αίσθηση χρέους και ευθύνης για το λειτούργημα μας και κατ' επέκταση για το κοινωνικό σύνολο, καθώς αποτελούμε τους άμεσους και καθημερινούς αποδέκτες των προβλημάτων που υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας, όπως βεβαίως της αγωνίας, αλλά και των ανεπαρκειών που υφίστανται οι πολίτες - χρήστες της νησιωτικής περιοχής που εκπροσωπούμε, στην παροχή των υπηρεσιών υγείας.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως το κοινωνικό αγαθό της υγείας και η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν επιδέχονται κανενός είδους εκπτώσεων, περιορισμένων στη βάση πρόσκαιρων λογιστικών ή/και οικονομικών προσεγγίσεων.
Ειδικότερα σήμερα, όταν η χώρα μας διανύει μια πρωτοφανώς δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι πολίτες εξασθενούν οικονομικά, επωμιζόμενοι τις συνέπειες αυτής της κρίσης, η πολιτεία στο σύνολο της και βέβαια όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της δημόσιας υγείας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά υποχρεούμαστε να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και αποτελεσματική παροχή δημόσιων υπηρεσίες υγείας. Έχουμε την πεποίθηση πως με ειλικρινή διάθεση δημιουργικού διαλόγου από όλες τις πλευρές και κοινό στόχο την ορθολογική διαχείριση των  προβλημάτων που δρουν ανασταλτικά στον καθημερινό αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μπορούμε να επιτύχουμε την ασφαλή ισορροπία.
Ειδικότερα σήμερα, όπου σύμφωνα και με τις επιταγές του μνημονίου, γινόμαστε μάρτυρες συνεχών αλλαγών, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε νομοθετικό επίπεδο, καθώς επιδιώκεται η μετάβαση σε ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό, με στόχο και σκοπό τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Ωστόσο, όλες αυτές οι αλλαγές, πολλές εκ των οποίων προωθούνται με την διαδικασία του κατεπείγοντος, συνεχίζουν να μας προκαλούν έντονο προβληματισμό εάν επιτύχουν τα κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα ή τελικά θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων και εν προκειμένω στη νησιωτική περιοχή της Κέρκυρας.
 Συγκεκριμένα, εξαιτίας του επίκαιρου για τις προωθούμενες αλλαγές, εστιάζουμε στα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα των συγχωνεύσεων των Νοσοκομείων, στην πιθανή συγχώνευση ή/και κατάργησή τμημάτων, κλινικών και κλινών, αλλά και στην χρονίζουσα έλλειψη απόλυτα αναγκαίου προσωπικού σε όλους τους κλάδους.
Στη βάση της ανησυχίας που προκαλεί η αλλαγή του Υγειονομικού χάρτη της χώρας, τα περιφερειακά Σωματεία Εργαζομένων της Ηπείρου, (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Νοσοκομείο "Χατζηκώστα", Νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας, Φιλιατών) καθώς και αυτά της Κέρκυρας και της Λευκάδας, πραγματοποίησαν σειρά επιτυχημένων συσκέψεων, στην Άρτα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στις 06/07/2011 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Γ.Ν. Κέρκυρας, με τη συμμετοχή της Διοίκησης του Γ. Ν. και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, της  ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και του συνόλου σχεδόν των θεσμικών φορέων της Κερκυραϊκής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων τοπικοί βουλευτές, οι πολιτικές ηγεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κερκυραίων, της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας, του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και εκπρόσωπων κομμάτων.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, συμφώνησαν πως οι δράσεις, θέσεις και διεκδικήσεις του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων -απαλλαγμένες από κάθε ίχνος συντεχνιακής σκοπιμότητας- συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη υπεύθυνου δημόσιου διαλόγου, στην ανταλλαγή απόψεων και τελικά στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, που ως γνώμονα έχουν κάθε συμπολίτης μας να νιώθει ασφαλής στον τόπο που ζει, έχοντας έγκαιρη πρόσβαση σε αξιοπρεπείς, επαρκείς και τελικά ασφαλείς Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας.
Επιπλέον, ομόθυμη ήταν η αντίθεση για συγχωνεύσεις Νοσοκομείων που λειτουργούν σε Νησιωτικές περιοχές ή καταργήσεις κλινικών και κλινών, με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς θεωρείται βέβαιο πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έρθουν στην επιφάνεια ανυπέρβλητες δυσκολίες καθημερινής διαχείρισης, που θα αποδειχθούν επιβλαβής και επικίνδυνες.
 Δεδομένου δε πως το Γενικό Νοσοκομείο, τα  Κ.Υ. και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαπόντιων νησιών, αντιμετωπίζουν πολλά και χρονίζοντα προβλήματα, γνωστά στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία και τα οποία χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης, οι θεσμικοί φορείς της Κέρκυρας, σε διαρκή συνεργασία με το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Κέρκυρας, αποφάσισαν ως απόλυτα αναγκαία τη λήψη σειράς πρωτοβουλιών, ώστε αφενός μεν να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επιδείνωσης της ήδη δύσκολης πραγματικότητας, αφετέρου δε να  διασφαλισθεί  η καλύτερη δυνατή προοπτική για το Ε.Σ.Υ., στην περιοχή.
Εξάλλου, η τοπική κοινωνία στο σύνολο της, όσο βέβαια και εμείς, ως εργαζόμενοι και πολίτες αυτής της νησιωτικής περιοχής, έχουμε βιώσει με τραγικό τρόπο τη διαχρονική στάση του Υπουργείου Υγείας, καθώς  επανειλημμένα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών πολιτικών ή διοικητικών αποφάσεων οι οποίες προκάλεσαν τη συστηματική  υποβάθμισή των υπηρεσιών υγείας στην νησιωτική περιοχή μας. Ως τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναφέρουμε αυτές της κατάργησης ή μεταφοράς κεντρικών υπηρεσιών σε διοικητικά άσχετες με την Κέρκυρα  περιοχές, όπως το ΠΕΣΥ ή αργότερα η ΔΥΠΕ, στην Πάτρα, αλλά και το ΕΚΑΒ στα Ιωάννινα. Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες δεν άργησαν να φανούν, με κυρίαρχη την στελεχιακή και υπηρεσιακή αποδυνάμωση, αλλά και την οργανωτική και λειτουργική απορύθμιση των υπηρεσιών, που θεωρούμε ότι συνέτειναν ακόμη και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, ακόμη και νεογνών, ως απόρροια κακού συντονισμού των απομακρυσμένων κέντρων διοίκησης.
Επίσης, παρακαλούμε όπως ληφθούν σοβαρά υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την τρομακτική οικονομική αιμορραγία που υφίσταται πολύ μεγάλος αριθμός Κερκυραίων ασθενών και οι οικογένειες τους, καθώς υποχρεώνονται να μεταφερθούν σε Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή της πρωτεύουσας, ακόμη και για απλά περιστατικά ή εξετάσεις. Το πλήγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, για την τοπική οικονομία και βέβαια για τον τουρισμό (βασική πηγή εισοδήματος) είναι τεράστιο!!!
Προς τούτο, θωρούμε πως η απόφαση σας να μην υιοθετήσετε την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής για την Διοικητική συγχώνευση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, είναι αδιαμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το διοικητικό κέντρο υγείας της Κέρκυρας πρέπει να παραμείνει στην Διοίκηση του Νοσοκομείου της ώστε να έχει τη δυνατότητα άμεσης και διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης όλων των υγειονομικών υπηρεσιών. Η Κέρκυρα, ως νησιωτική περιοχή, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχει την ανάγκη της ενδυνάμωσης και εκμετάλλευσης όλων των πλεονεκτημάτων που απορρέουν τόσο από το Σύνταγμα, όσο και τις Κοινοτικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας εντός του διοικητικού χάρτη της όλα  τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τα  περιφερειακά ιατρεία με λειτουργική αυτάρκεια.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, απαλλαγμένοι από συντεχνιακούς δογματισμούς, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφή τη θέση μας ότι ο υγειονομικός χάρτης της χώρας χρειάζεται αναδιάρθρωση, αλλά με βασική προϋπόθεση την προάσπιση της αποτελεσματικής και λειτουργικής πρόσβασης του κάθε πολίτη - χρήστη σε αξιοπρεπείς, επαρκείς και ποιοτικά αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σπασμωδικές κινήσεις και βιαστικές επιλογές, που δεν λάμβαναν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες των περιοχών, σε  πολύ σύντομο χρόνο απεδείχθησαν ιδιαίτερα επιζήμιες, από κάθε άποψη.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το 2006 ο κύριος Αβραμόπουλος  ήταν αυτός που κατάργησε στην πράξη  την λειτουργία του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων και αργότερα τη ΔΥΠΕ, όταν με συστηματικό τρόπο, είχε καταβάλει "φιλότιμη" προσπάθεια να την εμφανίσει ως κέντρο οικονομικής σπατάλης, χωρίς να αντιμετωπίσει άλλα πραγματικά προβλήματα οικονομικής αιμορραγίας. Αντιθέτως, προώθησε "λύσεις" που κατά τη γνώμη μας συντέλεσαν στην κατασπατάληση  εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με συνεργεία ιδιωτικών ασφαλειών, καθαριότητας, τεχνικών υπηρεσιών κ.ά, των  οποίων ο ζήλος και η αποτελεσματικότητα αμφισβητούνται. Αποτελεί πεποίθηση μας πως οι ανάγκες αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν με λιγότερα χρήματα, από μόνιμες θέσεις εργασίας, με αξιοκρατικά επιλεγμένο, ικανό προσωπικό και με όρους και συνθήκες που θα εξασφαλίζουν το ζητούμενο της αποτελεσματικότητας.
Επιπλέον, θεωρούμε χρέος μας να σας επιστήσουμε την προσοχή  για το ενδεχόμενο μετάβασης του υπηρεσιών υγείας, στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Καλλικράτη, καθώς γνωρίζουμε πως οι σημερινοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και αυτός της Κέρκυρας, βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομικά αδιέξοδα, ίσως και με πτώχευση, καθιστώντας απαγορευτική την εκ μέρους των αποτελεσματική και με την δέουσα επάρκεια και ασφάλεια λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
Η δική μας άποψη είναι ότι βάσει της τραγικής οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και τα μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται οι Δήμοι, όπως αυτός της Κέρκυρας, η ασφαλής και αξιοπρεπής λειτουργία των υπηρεσιών υγείας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και γνωρίζουμε όλοι ότι τα όποια λάθη στον τομέα της υγείας στοιχίζουν ζωές!! Παρακαλούμε για την επίσημη θέση της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας και η οποία θα παραμείνει για διαβούλευση για 15 ημέρες, βάσει της οποίας προβλέπεται:
1.Συγχώνευση των δύο Νοσοκομείων, δηλαδή του Γενικού Νοσοκομείου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, με μία ενιαία Διοίκηση 2.Συγχωνεύσεις κλινικών και καταργήσεις/ κατανομή κλινών με βάση των πίνακα που έχουμε στη διάθεση μας, έστω και αν δεν έχουμε κατανοήσει το σκεπτικό με το οποίο συμπληρώθηκε, ούτε επίσης τους λόγους για τους οποίους εξ αρχής της δημιουργίας του δεν ερωτήθηκαν ή ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς του Νοσοκομείου.
Σε ότι αφορά στο ζήτημα των συγχωνεύσεων των κλινικών που επανέρχεται το τελευταίο διάστημα σας υπενθυμίζουμε:
Τον οργανισμό του Νοσοκομείου που δημιουργήθηκε από το τότε Δ.Σ και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, ΦΕΚ 1293 / 13-9-2006 και στο άρθρο 6, προβλέπεται η λειτουργία δύο παθολογικών κλινικών με το αντίστοιχο προσωπικό. Αυτό θεωρείται λογικό διότι σε ένα περιφερειακό Νοσοκομείο νησιωτικής περιοχής ο κύριος όγκος ασθενών είναι παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου με κάλυψη  Α΄ Παθολογικής κλινικής κατά 149 % και Β΄ Παθολογικής κατά 98 %. Αποτελεί  πεποίθηση μας πως εάν  υιοθετηθεί στην πράξη η συγχώνευση των δύο κλινικών δεν προκύπτει κανένα όφελος, σε οικονομικό επίπεδο, διότι οι ίδιες ιατρικές πράξεις θα συνεχίζουν να γίνονται, το πρόβλημα των εφημεριών δεν θα λυθεί, καθώς και οι διακομιδές που πραγματοποιούνται είναι για παροχές τριτοβάθμιας περίθαλψης που δεν υπάρχουν στο νομό μας. Εν τέλει εκτιμούμε πως θα προκύψει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή θα υποβαθμιστεί η λειτουργικότητα των κλινικών, σε βάρος των ασθενών φυσικά.
Σε ότι αφορά δε στην πρόταση για τη διοικητική συγχώνευση του Γ.Ν.Κ και  του Ψ.Χ.Κ, είμαστε σε θέση να σας διαβεβαιώσουμε πως την εξετάζουμε με τον πλέον σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με γνώμονα και ελπίδα ότι στο νέο διοικητικό σχήμα που θα προκύψει, το αρμόδιο υπουργείο θα διασφαλίσει από κάθε άποψη ότι ΔΕΝ θα μετρήσουμε απώλειες, αλλά μόνο οφέλη, υπέρ της δημόσιας υγείας, υπέρ του Κερκυραίου πολίτη.
Μέριμνα μας είναι να αποτραπεί πιθανή υποβάθμιση του τομέα  της ψυχικής υγείας στην Κέρκυρα, εξέλιξη που θα συνέβαλε στην περαιτέρω περιθωριοποίηση των χρηστών της.
 Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποτελεί χρέος όλων, να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, απαντώντας με ειλικρίνεια και αίσθηση ατομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης, εάν πραγματικά επιθυμούμε η Κέρκυρα να διαθέτει παροχές Υγείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του πληθυσμού (105.000 μόνιμοι κάτοικοι) και των πλέον του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών / έτος της νησιωτικής περιοχής μας.
Με συνεπή και υπεύθυνο τρόπο, προσδιορίζουμε το πλαίσιο προτεραιοτήτων και των στόχων που έχουμε θέσει:
1.Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή των  Κ.Υ, των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων. Σημειώνουμε τη ζωτικής σημασίας λειτουργική επάρκεια των δομών, αναφορικά με τα απομακρυσμένα Διαπόντια νησιά και τους Παξούς.
2.Ουσιαστική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης,  δηλαδή του Γ. Νοσοκομείου, δίνοντας έμφαση στην κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών και στην ανάπτυξη άλλων υπηρεσιών. Το Νοσοκομείο πρέπει να αναδιοργανωθεί αφού μετά την εσπευσμένη μεταφορά του και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε, μέχρι και σήμερα ουσιαστικά κάποια τμήματα του ακόμη υπολειτουργούν.
3.Ενίσχυση των υπαρχουσών και περαιτέρω επέκταση των τριτοβάθμιων παροχών, απαντώντας ουσιαστικά στα ζητήματα της επιστημονικής αναβάθμισης, της αντιμετώπισης της οικονομικής αιμορραγίας από την "ιατρική μετανάστευση", αλλά και της επένδυσης στον πολλά υποσχόμενο ιατρικό τουρισμό. Το Γ.Ν. Κέρκυρας, μπορεί και πρέπει να βρίσκεται στην αιχμή της εξέλιξης της Ιατρικής επιστήμης.
4.Πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαγνωστική, στην αύξηση των ειδικών μονάδων, όπως η ογκολογική, η νεογνολογική, το αιμοδυναμικό τμήμα, η μονάδα εμφραγμάτων  κ.τ.λ. Η λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος θα αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στο νησί, στο νοσοκομείο, αλλά και στους πολίτες.
5.Στελέχωση του τμήματος του μαγνητικού τομογράφου ο οποίος έχει εγκατασταθεί, αλλά ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό.
6.Ο μαστογράφος λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα μόνο για τους χρήστες του ΟΓΑ και της ΠΡΟΝΟΙΑΣ, καταφεύγοντας οι υπόλοιποι ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα, έστω και αν είναι μια υπηρεσία που προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στις γυναίκες, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο θεραπείας.
7.Άμεσος προγραμματισμός για λειτουργία ογκολογικής κλινικής,  καθώς εξαιτίας των στατιστικά πολλών περιστατικών καρκίνου, που καταγράφονται στην Κέρκυρα, ένα μεγάλο τμήμα της Κερκυραϊκής κοινωνίας, ασθενείς και οικογένεια, επίσης υπόκεινται σε τεράστια έξοδα και ταλαιπωρία, πέραν της ψυχικής φθοράς που υφίσταται ελέω της φύσης της ασθένειας.
8.Εξαιτίας των αντικειμενικά λειτουργικών αδυναμιών και των ελλείψεων του (κτηριακά νέου) Νοσοκομείου Κέρκυρας, καθημερινά τουλάχιστον 2 με 3 ασθενοφόρα μεταφέρουν ασθενείς στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων για ΑΠΟΛΥΤΑ αναγκαίες και συχνές εξετάσεις όπως είναι οι στεφανιογραφίες ή οι χημειοθεραπείες. Η οικονομική ζημιά για το Νοσοκομείο, αλλά και τον ασθενή είναι τεράστια.
9.Άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΙΚΑ, καθώς οι πολλές αδυναμίες και οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις προκαλούν πολλά και σοβαρά προβλήματα.
10.Καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία του τμήματος του  ΕΚΑΒ της Κέρκυρας, για άμεση και 24ωρη κάλυψη του νησιού της Κέρκυρας από άκρο σε άκρο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που απορρέουν από το οδικό δίκτυο, τη διασπορά των πολλών χωριών, σε συνδυασμό με το δυσπρόσιτο του ορεινού όγκου, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο. Αδιαμφισβήτητη η μέριμνα που πρέπει να υπάρχει για τα 3 Διαπόντια νησιά και τους Παξούς.
11.Κλείνουμε με το πιο φλέγον θέμα και ΖΗΤΑΜΕ την στήριξή σας για άμεσες και στοχευμένες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό,  για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, δεδομένης της -σε σύντομο χρονικό διάστημα- λήξης των συμβάσεων των εποχικών. Έχουν ήδη φύγει 7 άτομα, δημιουργώντας ανυπέρβλητα πρόβλημα στα αντίστοιχα τμήματα, ενώ γνωρίζουμε ήδη πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λήξουν όλες  οι συμβάσεις. Μόνον με την αναγκαία στελέχωση θα προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.
12.Σας αναφέρω ότι η κάλυψη της διοικητικής Υπηρεσίας βάση των οργανικών θέσεων είναι περίπου 30 % με αποτέλεσμα μα υπολειτουγεί  .
13.Μεγάλη και σοβαρή αναγκαιότητα είναι η στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας η οποία είναι ο βασικός βραχίονας της ασφαλής λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου . Στελέχωσή της με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τις εύρυθμης λειτουργίας σε ένα κτίριο που έχει μηχανήματα  άνω των 50 HP .Αν και έχουμε καταθέσει εγγράφως την σοβαρότητα της κατάστασης προς όλους τους αρμόδιους μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί υπεύθυνα .
Εν κατακλείδι, η νησιωτική περιοχή της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένων των Διαπόντιων νησιών και των Παξών, διαθέτει όλες τις βασικές προϋποθέσεις ενός σχεδόν πλήρους δικτύου δημόσιας ΥΓΕΙΑΣ, με πρωτοβάθμια υγεία και Κ.Υ., Περιφεριακά και Αγροτικά Ιατρεία, η αναγκαιότητα αναβάθμισης των οποίων θεωρείται δεδομένη, με δευτεροβάθμια υγεία, και το Γ.Ν. Κέρκυρας να προσφέρει συγκεκριμένες τριτοβάθμιες παροχές υγείας, όπως Μ.Ε.Θ - Μ.Α.Φ, Μονάδα Εμφραγμάτων, τμήμα χημειοθεραπείας (με πολλά προβλήματα), το  Ψ.Ν.Κέρκυρας, ΙΚΑ, ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η άμεση, συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ως άνω περιγραφόμενης κατάστασης, οφείλει να τεθεί σε προτεραιότητα από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, ώστε η πολιτική της εξυγίανσης και του ορθολογισμού των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, όχι μόνο να μην αποβεί ζημιογόνα και επιβλαβής για τους πολίτες και εν προκειμένω για την νησιωτική περιοχή της Κέρκυρας, αλλά αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της περιοχής, να αποτελέσει την απαρχή μιας περιόδου όπου οι πολίτες  θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα της εξέλιξης της ιατρικής, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Την απαρχή μιας περιόδου όπου η δημόσια υγεία δεν θα είναι ο "μεγάλος ασθενής", αλλά ένας μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
Με την παρούσα επιστολή, ελπίζουμε να καταστήσαμε σαφή τη θέση μας, πως η ορθολογική οργάνωση και η ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, που θέτει ως στόχο την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της υγείας, όλων των πολιτών, εφόσον δεν γίνει με επιμέρους και συγκυριακές προσεγγίσεις, είτε με βιαστικούς πειραματισμούς, αλλά με γενναία πολιτική βούληση, ώριμη επιστημονική αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, συνολική αντιμετώπιση των χρονιζόντων παθογενειών, τότε και βιώσιμη θα είναι και την συναίνεση θα  επιτύχει και ωφέλιμη προς την Ελληνική κοινωνία θα αποδειχθεί.
Προσδοκούμε στην θετική ανταπόκριση σας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, προς όφελος των πολιτών της Κέρκυρας, προς όφελος της δημόσιας υγείας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: