Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Μάκης Φόρτες: Αμεση ανάγκη σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου


Την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιονίων Νήσων ζητά από τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου ο περιφερειακός σύμβουλος και πρωην Δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες με μοναδικό θέμα συζήτησης την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ της ΠΙΝ.
Ο κ. Φόρτες σημειώνει στο σκεπτικό της επιστολής - ανακοίνωσή του, ότι προκύπτουν τεράστια ζητήματα για τον θεσμό της Περιφέρειας καθώς μειώνονται οι δυνατότητες κάλυψης έργων που στην προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος είχαν συζητηθεί και προταθεί από την πλειοψηφούσα παράταξη.
Αναλυτικά το κείμενο του Μάκη Φόρτε έχει ως εξής:
“Στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου είχατε ενημερώσει για το ΕΣΠΑ με αφορμή την ανάληψη από την Περιφέρεια της ευθύνης του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Η ενημέρωση συνέπεσε με την αύξηση του ποσοστού της Κοινοτικής Συνδρομής από 80% σε 85% στους άξονες 3 και 9 του προγράμματος και την εξ αυτής μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος από 303 εκατ. ευρώ σε 284.705.589.
Μετά από λίγες ημέρες (την 1η Αυγούστου) ανακοινώθηκε η αύξηση της Κοινοτικής Συνδρομής στο 95%, οπότε και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα Ιόνια Νησιά διαμορφώνεται (περίπου) στα 259 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την Ελληνική οικονομία αφού θα αυξηθεί η απορρόφηση και κατ' επέκταση η εισροή κοινοτικών πόρων, όμως για την πραγματική οικονομία των τοπικών κοινωνιών είναι αρνητική αφού τα συνολικά διαθέσιμα ποσά του ΕΣΠΑ μειώνονται από 303 εκατ. σε 259 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης έχει εξαγγείλει την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, με την απένταξη των "νεκρών" έργων (ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση), την ένταξη νέων ώριμων έργων, τον εντοπισμό των έργων "σημαία" (flagships) για κάθε Περιφέρεια και τους Δήμους (των έργων δηλαδή που με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας περιοχής και στην ανταγωνιστικότητά τους δημιουργώντας προοπτικές για νέα θέσεις απασχόλησης) και το άνοιγμα όλων των κωδικών έως το τέλος Αυγούστου με την δημοσίευση ανοιχτών προσκλήσεων.
Ταυτόχρονα ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την υποχρέωση κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ (44 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), θα κατευθυνθούν σε δράσεις που δεν είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα.
Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι δημιουργείται μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που παρουσιάσατε κύριε Περιφερειάρχη, πριν ένα μήνα και φυσικά οι προτεραιότητες που θέσατε εν πολλοίς ξεπεράστηκαν από τις νέες εξελίξεις.
Για παράδειγμα σας αναφέρω πως στην εισήγηση σας είχατε μιλήσει για υπόλοιπο 10 εκατ. ευρώ, ενώ με την αύξηση της Κοινοτικής Συνδρομής το πρόγραμμα μειώνεται πλέον κατά 26 εκατ. ευρώ !
Επίσης θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνω ότι κρίσιμοι τομείς για την τοπική ανάπτυξη, όπως οι δρόμοι, η διαχείριση του νερού και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σχεδόν μηδενίζουνε τα διαθέσιμά τους, ενώ άλλοι τομείς υποδομών, όπως τα λιμάνια, οι τουριστικές υπηρεσίες, οι πολιτιστικές υποδομές, η πολιτιστική κληρονομιά και η υγεία, έχουν ήδη υπερδεσμεύσεις ακόμη και πριν την μείωση της εθνικής συμμετοχής.
Ιδιαίτερα πάντως πρέπει να προβληματίσει ο μηδενισμός του προϋπολογισμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όταν έχει ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και φυσικά απαιτείται πιεστικά η υλοποίησή του.  
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων πρέπει να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβρη και ενώ την ίδια ώρα αποκεντρώθηκαν οι αρμοδιότητες διαχείρισης και μεταφοράς πόρων από Κωδικό σε Κωδικό στις Ειδικές Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, διαφαίνεται ως πρόθεση της Περιφερειακής αρχής η κρίσιμη αναθεώρηση του προγράμματος να γίνει ερήμην του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας, αυτού του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων στις 27 και 28 Αυγούστου και η επόμενη τακτική συνεδρίαση θα γίνει τέλη Σεπτέμβρη όταν θα έχουν παρέλθει οι προθεσμίες.
Όμως η σημερινή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοικείται από αιρετές αρχές και ως εκ τούτου κανένα τεχνοκρατικό όργανο ή φορέας δεν νομιμοποιείται πολιτικά να καθορίζει τις τύχες των πολιτών της Περιφέρειας.
Συνεπώς μόνο ως έλλειμμα Δημοκρατίας μπορεί να θεωρεί η μη ενημέρωση των πολιτών για το πλαίσιο της ανάπτυξης των νησιών τους, όπως και η παράκαμψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω
Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη
Προτίθεστε να συγκληθεί άμεσα Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την λήψη απόφασης από το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ;”

Δεν υπάρχουν σχόλια: