Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Π. Μαυρόπουλος - Γ. Μικάλεφ και Γ. Μέγκουλας

Η Αίθουσα Τέχνης "Tένεδος" παρουσιάζει την ζωγραφική εργασία δύο σύγχρονων Κερκυραίων Zωγράφων, των P.S.Mavro & G.A. Micalef. Ο P.S. MAVRO και ο G.Α. MICALEF ζωγραφίζουν και εκθέτουν ταυτόχρονα, στην Αίθουσα Τέχνης "ΤΕΝΕΔΟΣ". Ως φιλική καλλιτεχνική "επικουρία", προστρέχει και συνεπικουρεί (με χαρακτηριστικά γλυπτά του) ο γλύπτης G.S. MEGOULAS.
Για την εργασία των δύο σύγχρονων Κερκυραίων Zωγράφων P.S. MAVRO - G.A. MICALEF που παρουσιάζεται στην γκαλερί ΤΕΝΕΔΟΣ...
Ο γλύπτης κ. Γ. Μέγκουλας σημειώνει:
“...H Αίθουσα Τέχνης "Τένεδος" αυτή τη φορά προχώρησε σε ένα δύσκολο αλλά πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα. Διέθεσε το χώρο της (για πάνω από ένα μήνα) στους δύο σύγχρονους Kερκυραίους ζωγράφους όπου αυτοί τον μετέτρεψαν σε εργαστήριο ζωγραφικής. Μέσα στο χώρο της Τενεδος οι καλλιτέχνες εργαστήκαν με πρόγραμμα εντατικά με συνέπια και έμπνευση. Το ωράριο ήταν παραγωγικό. Η εργασία τους άρχιζε στις 7 το πρωί και τελείωνε πάντα μετά της 10 το βράδυ. Τα έργα που επιλέχτηκαν να φιλοτεχνηθούν ήταν μέσα από την οικεία θεματογραφία τον καλλιτεχνών.
Mέσα από αυτή την προσχεδιασμένη εικαστική καθημερινότητα τους "γεννήθηκαν" και έργα αυθόρμητα και πιο ελεύθερα... (δυστυχώς ο χώρος δεν επιτρέπει να εκτεθούν όλα) Προσχέδια, πρόχειρες καταγραφές ιδεών, δοκιμές, υλικών και τεχνικών... όλα έγιναν μέσα στο χώρο της "Τένεδος"... (πολλές φορές) παρουσία μάλιστα πολλών φιλότεχνων παρατηρητών!
Αυτό ήταν μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά της όλης εργασίας. Φίλοι των καλλιτεχνών, φίλοι της γκαλερί, αλλά και φίλοι - φίλων πέρασαν, επισκέφτηκαν, παρακολούθησαν τη δημιουργική διαδικασία, συζήτησαν... έπαιξαν, αστειεύτηκαν με τους καλλιτέχνες και φυσικά φωτογραφήθηκαν με τα έργα την ώρα που αυτά βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη.
Αυτό πιθανών ήταν και το κυριότερο κομμάτι της όλης διαδικασίας. Η συμμετοχή τον επισκεπτών, η παρατήρηση των σχολιασμών τους, η χαρά του να γίνεσαι μάρτυρας σε όλη αυτή την εικαστική διαδικασίας, ήταν για τους περισσότερους πραγματική μύηση.
Το να βλέπεις να γεννιέται και να εξελίσσετε ένα έργο, το να παρατηρείς τον καλλιτέχνη σε στιγμές δημιουργίας δεν είναι κάτι συνηθισμένο και προσιτό στους πολλούς.
Η "απομυθοποίηση" του απομονωμένου στριφνού - ιδιόρρυθμου τάχα καλλιτέχνη... η κατάρριψη της αναγκαίας δήθεν "μυστικότητας" που απαιτείται κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών εργασιών... και η "απόκρυφη εικαστική ιεροτελεστία", που λέγετε πως τηρείτε από τον εκάστοτε καλλιτέχνη, για την πρόκληση της έμπνευσης... πήγαν στα σκουπίδια!
Οι δύο καλλιτέχνες εργάσθηκαν φανερά, μπροστά σε πολλούς φίλους - επισκέπτες, χωρίς να κρύψουν τίποτα από την "τεχνική" τους. Αυτή όλη η διαδικασία ήταν ένα συνεχές Eικαστικό Δρώμενο που από μόνο του είναι ένα "Έργα Τέχνης"!
Το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι τα έργα που (επιλέχτηκαν και...) εκθέτονται στις αίθουσες της "Τένεδος". Έργα που χαρακτηρίζονται από τόλμη, φαντασία και χρωματική φρεσκάδα.
Aναγνωρίζοντας την αυθεντικότητα της εικαστικής εργασίας των δύο καλλιτεχνών ένιωσα και εγώ την ανάγκη να προστρέξω επικουρικά και να συν εκθέσω τέσσερα χαρακτηριστικά γλυπτά, από την προσωπική μου συλλογή... φτιαγμένα από μέταλλο και άλλα "ευτελή" υλικά, από την περίοδο του 1980 - 90. Είναι έργα εμπνευσμένα κάτω από την επιρροή της λεγόμενης "Αρτ πόβερα" (τέχνη από φτηνά - φτωχά υλικά) Πιστεύω πως, σήμερα, που όλα ευτελίζονται και εξευτελίζονται, φαίνεται ξεκάθαρα σε αυτά τα έργα (περισσότερο από ποτέ) η διαχρονική αξία τους... και για αυτό αποφάσισα να τα δείξω στο Kερκυραϊκό φιλότεχνο κοινό.
Σας καλώ να δείτε αυτή την έκθεση... με τη βεβαιότητα ότι θα νιώσετε και εσείς την φρεσκάδα της εικαστικής δημιουργίας των δύο κερκυραίων καλλιτεχνών, θα εκτιμήσετε την προσπάθειά τους... και θα επιβραβεύσετε με την παρουσία σας την πρωτότυπη εργασία τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: