Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Φωνή ικεσίας από τους αγρότες του Αγίου Ματθαίου

Τη δραματική οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι αγρότες του νησιού περιγράφει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αγίου Ματθαίου, ζητώντας παράλληλα από την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.
Σημειώνει χαρακτηριστικά: “Οι αγρότες του Αγίου Ματθαίου βιώνουν μια τραγική οικονομική κατάσταση. Βιώνουν τη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους, το 2010, σε σχέση με το 2009, μειώθηκε περαιτέρω το εισόδημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εισόδημα των αγροτών ελαιοπαραγωγών ήταν ήδη μειωμένο κατά 33% σε σχέση με το 2006.
Επίσης πολλοί από τους κατοίκους του χωριού μας είναι για πολλούς μήνες ή και χρόνια απλήρωτοι από τα ξενοδοχεία που δουλεύουν. Και η κατάσταση χειροτερεύει περαιτέρω με την αυξημένη ανεργία, τις περικοπές που πλήττουν το φτωχό αγροτικό εισόδημα, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου που καλούμαστε να επωμιστούμε οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Στη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας που έγινε στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος, ετέθησαν με δραματικό τόνο τα προβλήματα που δημιουργεί η υπάρχουσα κατάσταση.
Μετά από συζήτηση αποφασίσαμε να καλέσουμε τις δημοτικές παρατάξεις να μας εκθέσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα.
1.Να υπάρχει αγροτικό τιμολόγιο νερού. Να μην αυξηθεί το πάγιο, το τέλος σύνδεσης και η τιμή του νερού που χρησιμοποιείται για αγροτική χρήση.
2.Να μην αυξηθεί το τέλος σύνδεσης και το πάγιο για χρήσεις ιδίας κατανάλωσης νερού
3.Να μην κόβεται η παροχή σε άτομα άπορα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα ο Δήμος μπορεί, στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής όπως γίνεται και σε άλλους Δήμους, να μειώσει ή και να μην εισπράττει το λογαριασμό του νερού για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών
4.Να μην προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της Λίμνης Κορισσίων. Η Λίμνη έθρεψε πολλές γενιές Αγιομαθητών. Είναι μέρος της ιστορίας τους και της διατροφικής τους ζωής. Δεν μπορεί να λειτουργήσει όμως όπως είναι σήμερα. Ο Δήμος πρέπει με τις ανάλογες μελέτες να αξιοποιήσει τη Λίμνη με ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Ετσι μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που μπορούν να απασχολήσουν νέους και νεές της περιοχές.
5.Να αναλάβει πρωτοβουλία η Τοπική αυτοδιοίκηση για τη στήριξη της κατανάλωσης καλού και ποιοτικού κερκυραϊκού ελαιολάδου. Μπορεί ο Δήμος να απονέμει διακρίσεις σε καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν Κερκυραϊκά προϊόντα. Μπορεί να θεσπίσει ένα ειδικό σήμα κατανάλωσης ελαιολάδου και τοπικών αγροτικών προϊόντων στους καταστηματάρχες του νησιού που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο στα προσφερόμενα είδη, ώστε ο πελάτης να γνωρίζει ότι το κατάστημα αυτό χρησιμοποιεί τοπικά κερκυραϊκά προϊόντα και ελαιόλαδο. Δεν μπορεί να έρχονται τουρίστες με κίνητρο την μεσογειακή διατροφή να βλέπουν παραδοσιακή ταβέρνα και να τρώνε σπορέλαια στο φαγητό τους και στις σαλάτες τους.
6.Να δημιουργηθεί στο Δήμο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και να στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό που θα είναι στο πλευρό των αγροτών.
Η ανακοίνωση που απευθύνεται προς την δημοτική αρχή καταλήγει: “Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παραπάνω και να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας στη Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου που θα γίνει την Κυριακή 17 Ιουλίου ώρα 8 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Αγίου Ματθαίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: