Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

"Πράσινη Ανάπτυξη" = Όχημα Κερδοφορίας των Μονοπωλίων

Του Θ.Γουλή
μέλους της Κ.Ε του ΚΚΕ
Επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"


Ο κ. Σπ. Σαλβάνος είναι γνωστός για την ευαισθησία του στα ζητήματα του περιβάλλοντος και έχει μια θετική συμβολή στην αποκάλυψη πλευρών της καταστροφής του περιβάλλοντος, που συντελείται από μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές εταιρείες στο νησί μας.
Όμως αποσυνδέει τη διαχείριση του περιβάλλοντος από την ασκούμενη πολιτική. Εν προκειμένου παραβλέπει ότι η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη αποτελεί κεντρική επιλογή της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Έτσι αποδίδουν στους πολυεθνικούς ομίλους το περιβάλλον για νέα κερδοφορία. Αυτή την κατεύθυνση την υιοθετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Άρα χωρίς πολιτικό αντιμονοπωλιακό αγώνα δεν υπάρχει ενδεχόμενο να έχεις αποτελέσματα ακόμα και δικαστικά.
Παραγνωρίζει ενέργειες και δράσεις που αναπτύχθηκαν από το ΚΚΕ  τα μέλη του αν και τις γνωρίζει. Ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα της δράσης της Κ.Ο της Κέρκυρας του ΚΚΕ από τα τελευταία χρόνια μόνον για τα Αιολικά πάρκα.
Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θαλάσσια περιοχή της Β. Κέρκυρας το ΚΚΕ το δημοσιοποίησε αμέσως μόλις το έμαθε από τους ψαράδες της Β. Κέρκυρας, με ανακοίνωση της ΝΕ του και συνέντευξη τύπου του μέλος της Κ.Ε Θ.Γουλή -15 ημέρες πριν τις εκλογές του 2009.
Αμέσως μετά τις εκλογές ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα. Κατέθεσε νέα ερώτηση για το Αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα. Στην συνέχεια τον Φλεβάρη του 2009, και το 2010 έκανε δεκάδες ενημερωτικές ομιλίες σε χωριά της Κέρκυρας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κερκυραϊκού λαού. Συμμετείχε και στήριξε την επιτροπή αγώνα κατοίκων και φορέων της Β. Κέρκυρας. Στέλεχος του (ο σ. Κρασάκης) συμμετείχε στην συντονιστική επιτροπή αγώνα απ' όπου στην συνέχεια καθαιρέθηκε!! με πρόταση μέλους του Συνασπισμού. Απ' όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα του Αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα κάναμε επανειλημμένες παρεμβάσεις με ομιλίες στα χωριά.
Το θέσαμε θέμα για συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση του Π.Σ, από τις αρχές Γενάρη του 2011. Αρχικά δεν το δέχτηκε η πλειοψηφία, στην συνέχεια το αποδέχτηκε να συζητηθεί αλλά το ανέβαλλε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Εδώ ο κ. Σαλβάνος αγνοεί τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο Π.Σ και θεωρεί ότι τα πάντα εξαρτώνται από την "Λαϊκή Συσπείρωση". Ωσότου φτάσαμε στο Μάη του 2011 όπου ο κ. Σαλβάνος κατέβαλε έντονες προσπάθειες να το αποσύρουμε σαν θέμα με το αιτιολογικό "να μην αποδυναμωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου".
Η μονομέρειά του να αποσυνδέει την καταστροφή του περιβάλλοντος από την πολιτική που ακολουθεί το πολυεθνικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι τον οδηγεί σε αυταπάτες για τον ρόλο της δικαιοσύνης και γενικότερα των αστικών θεσμών. Αντιπαρερχόμαστε τους βαρύτατους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς του τελευταίου του άρθρου που δείχνει ότι έχει σοβαρή σύγχυση και στρέφεται κατά δικαίων και αδίκων με ισοπεδωτικό τρόπο.
Είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι μόνον με την πολιτική πάλη και τον μαζικό αγώνα του Κερκυραϊκού λαού μπορεί να αποτραπεί η εγκατάσταση Αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα.
Απαιτείται ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου και συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: