Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα φράγματα νερού

Ενημέρωση, αναφορικά με τις επαφές που είχε στην Αθήνα για το έργο των φραγμάτων Κέρκυρας και Παξών, έκανε χθες ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής, που είχαν λάβει την πρωτοβουλία να στηρίξουν - μέσω ενεργειών τους - την κατασκευή του έργου.
Ο κ. Σπύρου, επισκέφτηκε για το θέμα τα συναρμόδια υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για να συζητήσει με τους αρμοδίους διευθυντές των υπηρεσιών για το έργο και να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, προκειμένου να πιέσει για την κατασκευή των φραγμάτων.
Αυτό που προέκυψε από τις συζητήσεις είναι ότι ο φάκελος του έργου καθυστερεί να υποβληθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. εξαιτίας του ότι στην υποβληθείσα - αρχικά - πρόταση δεν έχει γίνει η κήρυξη απαλλοτριώσεων για το σύνολο της απαιτούμενης γης, ενώ έπρεπε να τροποποιηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα της Κέρκυρας, λόγω αλλαγής των αδειοδοτημένων δανειοθαλάμων, μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του λατομείου Χωρεπισκόπων (πρόβλημα λήψης αδρανών υλικών το οποίο έπρεπε να λυθεί πριν τη δημοπράτηση του έργου).
Τα δυο αυτά "αγκάθια", σημείωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής, έχουν σταθεί εμπόδιο για την υποβολή του φακέλου στην Ε.Ε.
Στόχος, τόσο του Περιφερειάρχη όσο και της Διακομματικής Επιτροπής είναι να ασκηθεί πίεση στα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να αρθούν άμεσα τα εμπόδια αυτά, να γίνει η υποβολή της πρότασης και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.  
Σημειώνεται ότι τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής που συμμετείχαν στην ενημερωτική σύσκεψη είναι οι: Γιάννης Μάμαλος (ΝΟΔΕ Ν.Δ.), Τάσος Τόμπρος (Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ), Μάκρος Ψαρράκης (Ν.Ε. Δημοκρατικής Αριστεράς) και Βέρα Κορωνάκη (Ν.Ε. Οικολόγων Πράσινων).

Συνάντηση και με το
Δήμαρχο Κέρκυρας
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε, για το ίδιο θέμα, το Δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο γραφείο του.
Ο κ. Τρεπεκλής έκανε γνωστό στον Περιφερειάρχη ότι θα έχει συνάντηση αύριο με τον υφυπουργό Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη, έτσι ώστε, όπως είπε, να αποκτήσει το έργο τη σφραγίδα της ωριμότητας και να προωθηθεί προς την Ε.Ε. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, πέραν του μηνός Ιουλίου, δήλωσε ο Δήμαρχος, δεν αφήνει περιθώρια να ελπίζουμε ότι το έργο θα γίνει, αφού μέχρι τώρα "ροκανίστηκε" ο χρόνος χωρίς το έργο να έχει δημοπρατηθεί.
Ο συντονισμός των ενεργειών, η άσκηση πίεσης και η στενή παρακολούθηση των ενεργειών των υπουργείων, αποτελεί τη βάση για την επίτευξη του στόχου μας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για χρονοτριβή επί των διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: