Με την κατασκευή φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, την παροχή ασύλου σε όσους μετανάστες δικαιούνται και με απελάσεις ή εθελοντικούς επαναπατρισμούς όσων μεταναστών δεν δικαιούνται διεθνή προστασία προτίθεται να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.
Η πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία φράχτη 12,5 χιλιομέτρων με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία εκδηλώθηκε με δήλωση-έκπληξη του κ. Παπουτσή στο ΑΠΕ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Χρ. Παπουτσής:
η κοινωνία έχει
ξεπεράσει τα όρια
της αντοχής παράνομων μεταναστών
"Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών" δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που δημιουργείται από ένα κομμάτι του Λιμενικού Σώματος, σχεδιάζει τη δημιουργία φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την αποτροπή εισόδου παράνομων μεταναστών.
Να σημειωθεί ότι ανάλογα μέτρα έχουν λάβει οι ΗΠΑ στα σύνορά τους με το Μεξικό και η Ισπανία στα σύνορά της με το Μαρόκο. Τους δύο τελευταίους μήνες, πάντως, παρατηρείται σημαντική μείωση της μεταναστευτικής ροής στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Εβρου.
Οπως προκύπτει από τον αριθμό των συλλήψεων παράνομων μεταναστών που έχει δώσει στη δημοσιότητα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τον Νοέμβριο υπήρξε θεαματική μείωση της τάξεως του 42,6%.
Ανάλογη μείωση παρατηρείται και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ τον Οκτώβριο οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών στον Εβρο είχαν φτάσει τις 7.773, τον Σεπτέμβριο τις 7.046 και τον Αύγουστο τις 6.561, τον περασμένο μήνα ο αριθμός τους μειώθηκε στις 4.462.
Η σημαντική μείωση των συλλήψεων βρίσκεται σε αναλογία με τη εξασθένηση των μεταναστευτικών κυμάτων που φτάνουν στον Εβρο και αποδίδεται από στελέχη του αρχηγείου της Αστυνομίας σε δύο παράγοντες: στις καιρικές συνθήκες και στην παρουσία της δύναμης της Frontex.
Σύμφωνα με στελέχη της Αστυνομίας που παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο, τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται πάντα μείωση της μεταναστευτικής ροής, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή του Εβρου.
Τα ίδια στελέχη αμφιβάλλουν αν η Frontex έπαιξε ρόλο κυματοθραύστη στα μεταναστευτικά ρεύματα και εκφράζουν φόβους ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί ξανά όταν θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Παρόμοιες απόψεις εκφράζονται και από συνδικαλιστές της αστυνομίας στην περιοχή του Εβρου.
Το αρχηγείο της Αστυνομίας πάντως θεωρεί σημαντική τη συμβολή της δύναμης της Frontex στην περιοχή και της Ομάδας Ταχείας Επέμβασης (Rabits) του ευρωπαϊκού οργανισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου